apel fotograficzny

O wszystkim i niczym.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
leoheart
Miły Gość

apel fotograficzny

Post by leoheart »

hm jakby to powiedzieć chciałbym ogłosić apel do fotografów robiących zdjęcia na wspólnych wyprawach

Szanowni fotografowie
wrzucajcie je proszę na ftp o ile macie takie możliwości,chyba że tworzycie je dla własnej satysfakcji to po prostu o tym powiedzcie
tradycyjnie każdy ma ze sobą aparat ale póki co to ja wyrastam na etatowego paparazzi
usłyszałem ostatnio opinię że bez sensu jest robić po raz tysięczny takie same fotki różniące się tylko datą co by może wyjaśnia opisaną wyżej postawę
mam nieco inna opinię na ten temat ale skoro tak to może ja też nie będę się wysilał i przez pół nocy słał je na ftp skoro i tak nikt nie jest nimi zainteresowany :P
będę wdzięczny za wyrażenie opinii :)
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

słuszna uwaga, w nagrodę organizujesz kulig :D
PS.nie widzę róznicy między fotami duzym a małym aparacikiem :wink:
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Leo masz racje!!
Personal best 200km
behem0th
Ojciec Dyktator

Re: apel fotograficzny

Post by behem0th »

leoheart wrote:hm jakby to powiedzieć chciałbym ogłosić apel do fotografów robiących zdjęcia na wspólnych wyprawach

Szanowni fotografowie
wrzucajcie je proszę na ftp o ile macie takie możliwości,chyba że tworzycie je dla własnej satysfakcji to po prostu o tym powiedzcie
tradycyjnie każdy ma ze sobą aparat ale póki co to ja wyrastam na etatowego paparazzi
usłyszałem ostatnio opinię że bez sensu jest robić po raz tysięczny takie same fotki różniące się tylko datą co by może wyjaśnia opisaną wyżej postawę
jezeli mnie cytujesz (a tak rozumiem ;) to zle wylapales, mialem na mysli chociazby sam park, gdzie tysieczne zdjecie z lawka, nie oszukujmy sie, nie jest zbyt atrakcyjne, ale daje wyobrazenie o calym dniu w przyszlosci, za to same lyzwy na torfach jak najbardziej. :)

ale wiesz co Leo, jak ostatnio sie upomnialem o zdejcia to uslyszalem ze mam problemy psychiczne.. chyba i od Ciebie. :lol:

wiec sie nie upominam wiecej od profesjonalistow ;)
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

pokrzewka wrote: PS.nie widzę róznicy między fotami duzym a małym aparacikiem :wink:
czy to oznacza że robię równie dobre zdjęcia oboma aparatami? :D czy wręcz przeciwnie :evil:
behem0th wrote: sam park, gdzie tysieczne zdjecie z lawka, nie oszukujmy sie, nie jest zbyt atrakcyjne , ale daje wyobrazenie o calym dniu w przyszlosci
i dokładnie w takim celu jest robione, z tysięcy można zostawić tylke te które nas interesują ale...trzeba mieć ten tysiąc :P
behem0th wrote: wiec sie nie upominam wiecej od profesjonalistow Wink
to miłe że mnie również zaliczyłeś do tej kategorii 8)

co do apelu to nieukrywam, że stoi za tym trochę próżność :oops: też chciałbym mieć jakieś zdjęcie z innymi a wychodzi na to ze mam kiedy je sam sobie zrobię ewentualnie kogoś poproszę żeby strzelił z mojego aparatu :P
a kiedy postanawiam coś zafocić ze statywu to nagle ze zdziwieniem stwierdzam ze...zanim zebrałem sprzęt to...zostałem sam,cała grupa sie zwinęła (no tak nie miała co zwijać) i pojechała
kto by się tam interesował że ktoś został z tyłu,ostatnich gryza psy
:lol:
podczas tej wyprawy przeżyłem to dwukrotnie, wiem sam sobie jestem winien bo koniecznie chciałem zrobić zdjęcie w jeździe na ścieżce i szarpałem się z pokrowcem ale gdy w końcu dogoniłem grupę i dołączyłem to okazało się że zgubiliśmy Pokrzewkę,gdybym nie zatrzymał wszystkich na skrzyżowaniu to pewnie nikt by się nie zorientował :P
dobra ktoś powie czepiam sie i wyolbrzymiam,nie po raz pierwszy zresztą
ale u progu nowego roku chciałbym żeby wspólne wyprawy by naprawdę wspólne a każdy angażował sie w nie możliwie jak najwięcej czego i sobie życzę :)
dla mnie ta grupa jest wyjątkowa i chciałbym że by przetrwała jak najdłużej
dziękuję za uwagę 8)
soldier of love

Image
carloz
Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by carloz »

Po części zgadzam się z tym co Leo powiedział. Myslę, że jak już robi się fotki, to można je pokazać innym, tylko powinny być one jakoś wyselekcjonowane i przejrzane. Nie ma sensu jak dla mnie "zrzut" wprost z karty na ftpa. Foty się powtarzają, sa nieostre itp. Powinna być to kwintesencja wyjazdu, spotkania, zawodów... Lepiej mniej, a lepiej :lol: A to prawda, że każdy z przyjemnością ogląda siebie na fotkach :wink:

Apropo ginięcia róznych osób w róznych okolicznościach - myslę, że to jednostka musi się pilnować grupy, a nie na odwrót (wyjątek - przykład Leo z robieniem fotki). Nie wykonalne jest, żeby w grupie ok 10osób każdy miał baczenie na to, czy każda z pozostałych 9 osób nadal jest, czy nie... Awaria lub inne problemy - można zasygnalizować. :wink:
MTB + /\/\/\/\/\ = :D
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

co do apelu to nieukrywam, że stoi za tym trochę próżność :oops: też chciałbym mieć jakieś zdjęcie z innymi a wychodzi na to ze mam kiedy je sam sobie zrobię ewentualnie kogoś poproszę żeby strzelił z mojego aparatu :P
jak mi dasz do reki swoje aparaciki, to chetnie Ci zrobie w kazdej chwili. moj troche nieporeczny, ale jak robie to wstawiam na ftp. ;)
a kiedy postanawiam coś zafocić ze statywu to nagle ze zdziwieniem stwierdzam ze...zanim zebrałem sprzęt to...zostałem sam,cała grupa sie zwinęła (no tak nie miała co zwijać) i pojechała
eee, no wlasnie Leo, bez urazy ale uwazam ze uzywasz czesto statywu bez potrzeby, jak jest dobre swiatlo mozna sobie spokojnie odpuscic, chyba ze sam na zdjeciu chcesz byc. ;)
kto by się tam interesował że ktoś został z tyłu,ostatnich gryza psy
:lol:
wystarczy krzyknac, ze cos sie dzieje nie tak a nie milczec, a jak sie zgubi permamentnie, uzyc telefonu. ;>
gdybym nie zatrzymał wszystkich na skrzyżowaniu to pewnie nikt by się nie zorientował :P
nooo, tyle ze Ty tez byles mocno zdziwiony ze jej nie ma. ;P nie ma usprawiedliwienia tym razem. ;)
Nie ma sensu jak dla mnie "zrzut" wprost z karty na ftpa. Foty się powtarzają, sa nieostre itp. Powinna być to kwintesencja wyjazdu, spotkania, zawodów... Lepiej mniej, a lepiej
kwestia wzgledna, ale w dobrym tonie jest wywalic nieostre, obrocic. za to wrzucanie do galerii fleszowej pieciu zdjec wielkosci znaczka- sory, ale nie zadowala mnie taki sposob wymiany "popularnymi" fotami, nawet nie moge sobie zrzucic tego co byc moze bym chcial kiedys na papierze.

Apropo ginięcia róznych osób w róznych okolicznościach - myslę, że to jednostka musi się pilnować grupy, a nie na odwrót (wyjątek - przykład Leo z robieniem fotki). Nie wykonalne jest, żeby w grupie ok 10osób każdy miał baczenie na to, czy każda z pozostałych 9 osób nadal jest, czy nie... Awaria lub inne problemy - można zasygnalizować. Wink
dokladnie.
hak
Sport Dajrektor

Post by hak »

Nie "publikuję" wszystkiego jak leci bo przeważnie coś tam grzebię w tym co wychodzi z puszki (balans bieli, kadrowanie itp.). Ponadto większości swoich fotek sam nie akceptuję to i nie pokazuję Wam czegoś na co sam patrzeć nie mogę. Jeżeli jednak mimo wszystki ktoś zapała chęcią posiadania jakiejś mojej fotowypociny w rozmiarze większym niż "znaczek pocztowy" to nie ma sprawy :D
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

hak wrote:Nie "publikuję" wszystkiego jak leci bo przeważnie coś tam grzebię w tym co wychodzi z puszki (balans bieli, kadrowanie itp.).
a ja wrzucam na ftp (to nie jest w moim pojęciu publikacja) wszystko jak leci pomijając oczywiście ewidentnie spieprzone fotografie, wychodzę bowiem z założenia że każdy może je dowolnie obrobić na swoje prywatne potrzeby (na marginesie uznaję że wszystkie fotki zamieszczone na ftp są własnością ich autora,zgadzam sie na modyfikację na własne potrzeby ale juz ich publikacja choćby na forum wymaga moim zdaniem zgody autora)
dlatego nie kadruję, nie eksperymentuję z nasyceniem,WB itd.
Odnoszę wrażenie że właśnie przez tą autorską obróbkę nie można sie doczekać zdjęć niektórych kolegów :P
hak wrote: Ponadto większości swoich fotek sam nie akceptuję to i nie pokazuję Wam czegoś na co sam patrzeć nie mogę. Jeżeli jednak mimo wszystki ktoś zapała chęcią posiadania jakiejś mojej fotowypociny w rozmiarze większym niż "znaczek pocztowy" to nie ma sprawy :D
ja osobiście po powrocie ze wspólnej wyprawy za punkt honoru mam żeby jak najszybciej wrzucić zdjęcia na ftp,nie czekam na specjalną zachętę :P
apeluję o podobna postawę :)

ps.przyznam szczerze że czasem złości mnie jeśli na forum ukazują sie interesujące skądinąd fotki których nie mozna jednak doszukać się na ftp
a specjalizuje sie w tym kolega.....hm zmilczę jego nicka :P
soldier of love

Image
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

carloz wrote: Nie wykonalne jest, żeby w grupie ok 10osób każdy miał baczenie na to, czy każda z pozostałych 9 osób nadal jest, czy nie... Awaria lub inne problemy - można zasygnalizować. :wink:
powraca kwestia stara jak świat i wielokrotnie już wałkowana ale jak widać niedostatecznie
tego typu wspólny wyjazd musi mieć kierownika,przewodnika,lidera czy jak go tam nazwiemy :) to on musi mieć baczenie na innych i organizować wyprawę reszta powinna go bezwzględnie słuchać,o tym jak to sie odbywa w naszej grupie świadczyły choćby zajęcia w Bazie :lol:
ps. a propos to Pokrzewka była organizatorką czy ktoś zauważył? :P
ps.ja sie nie nadaję,byłbym tyranem
soldier of love

Image
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

leoheart wrote: ps.przyznam szczerze że czasem złości mnie jeśli na forum ukazują sie interesujące skądinąd fotki których nie mozna jednak doszukać się na ftp
hm przepraszam że zawracam głowę,to już ostatni raz :evil:
Attachments
coś tu jest nie tak!jeden dokumentalista?
coś tu jest nie tak!jeden dokumentalista?
Obraz1.jpg (56.85 KiB) Viewed 2878 times
soldier of love

Image
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

ups przepraszam, łosia ja wrzuciałm ale chwilowo i zapomniałam :oops:
a w temacie to cieszymy sie Leo, ze są Twoje zdjęcia :D
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
Post Reply