2 listopada

...moze ktos sie dolaczy?

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

robisz cos znacznie gorszego. EOT i oby pogoda byla w week.
MR bez loga

Post by MR bez loga »

O 10.15 będę w parku przy muszli przez 5 minut. Potem jadę w stronę Osiecka szukać głazu narzutowego. Następnie skieruję się w stronę ogniska - tempo spokojne - zapraszam.
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

szkoda, ze tak późno wrzuciłes
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
carloz
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by carloz »

Pogoda dopisała. W parq stawili się: Dzidek, Młody, Vigil i ja. Tempo miało nie byc zabójcze i takie było :wink: Pognaliśmy do Siekierkowiskiego Vigilowym opłotkami, potem na tylach Siekierek i oczyszczalni południe dotarliśmy za Willanów, przecieliśmy Powisińską, dalej troche lansu ścieżką rowerową, gdzie o dziwo była mało ludzi jak na tą pogodę. Odbitka w prawo do Lasu Kabackiego, po kilkunastu minutach jazdy po zatłoczonych śceżkach byliśmy w Piasecznie. Kierunek Żabieniec. Wjeżdzamy do lasu chojnowskiego w okolicach startu tegorocznego marathonu, a potem podązamy aż do Zalesia Górnego w większości po trasie marathonu, ale z zeszlego roku. W Zalesiu popas przy jedynym otwartym sklepie i łapiemy czerwony szlak spod stacji pkp. Zaraz gubimy i znowu szukamy. Chwile nim jedziemy... I znowu go ni ma. Nie jest łatwo! Wypluwa nas na asfalt, małe zdziwienie - przcież tu nie powinno go byc. Gdzie jesteśmy. Dalej asfaltem i zaraz sie wyjaśnia. Zaraz znowu czerwony i już tak do Góry Kalwarii. Tam zakupy. W jednym sklepie napoje, w drugim kiełbacha i powrót do pierwszego po pieczywo ( w drugim było tylko zielone :twisted: ). Vigil gna do domu, a my we trzech na wyżerę i ochlajstwo. Zjazd asfaltem w stronę mostu samochodowego, odbitka w bok nad Wisłę i po chwili poszukiwania dojazdu do mostu kolejkowego (poniekąd punktu kulminacyjnego dla niektórych) wracamy na asfalt. 13.00 jesteśmy po "naszej" stronie, ale nikogo nie ma. Rozpalamy, jemy, pijemy. Wpada MR. Jemy, pijemy. Wpadają goście - Andrzej L., Piotrek R. i Darek W. (obaj z Plannji), a potem dotarła jeszcze Alicja.R :wink: Tuż przed zachodem słońca całą grupą powróciliśmy do Otwocka.

Dzisiaj narodził sie pomysł, co by za tydzień, jeśli pogoda dopisze, poturlać się aż do Maciejowic, a tam na druga stronę Wisły przeprawić się promem. Powrót do Otwocka przez Gorę Kalwarię. Dystans około 110km. Prom kursuje w następujących godzinach:
700 730 900 1100 1400 1600 1750 2000 i pływa do momentu, aż woda na to pozwoli :D

Dzięki wszystkim obecnym za miło spędzony dzień.
Attachments
juz posileni
juz posileni
20081102(001).jpg (234.66 KiB) Viewed 10532 times
MTB + /\/\/\/\/\ = :D
pokrzewka

Post by pokrzewka »

udane zestawienie kolorystyczne :wink: ja miałam eksloracje otwocko-osieckich dróg leśnych, nie wiem co gorsze quady czy konie :evil:
MR znalazłeś kamyki?
Attachments
IMG_1139.JPG
IMG_1139.JPG (168.89 KiB) Viewed 10522 times
MR bez loga

Post by MR bez loga »

pokrzewka wrote:ja miałam eksloracje otwocko-osieckich dróg leśnych, nie wiem co gorsze quady czy konie :evil:
to wygląda jak w lesie z tyłu Podbieli
pokrzewka wrote:MR znalazłeś kamyki?
znalazłem, ale myślałem że ten głaz będzie większy :)
pokrzewka

Post by pokrzewka »

tak to prostopadła do gościńca za wsią, wracałam od lipy łaszkowej :D
a który to kamyk, związany z czarcimi?
dzidek

Post by dzidek »

dzięki za wycieczkę za kiełbaskę i miłe towarzystwo :)
hmm wydaje mi się że ten prom o 14 będzie odpowiedni :)
gg: 6607845
S.W.A.T
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by S.W.A.T »

Wstępnie się pisze :)
Domar

Post by Domar »

a który to kamyk, związany z czarcimi?
jakbyś go znalazł mr to byłbyś lepszy niż my wszyscy razem wzięci :) ps. jeśli to on to daj namiary.
I co tu napisać? Nie wiem :/
carloz

Post by carloz »

hmm wydaje mi się że ten prom o 14 będzie odpowiedni Smile
raczej 3eba celować w ten o 11.00, co by nie wracać po ciemku. czyli 3eba by ruszyc o 8 rano, co nie którym może się nie uśmiechać... :wink:
MTB + /\/\/\/\/\ = :D
pokrzewka

Post by pokrzewka »

jakbyś go znalazł mr to byłbyś lepszy niż my wszyscy razem wzięci

no nie, nie, nie, proszę nie mieszać do niezwykłości RYWALIZACJI, koniec z tym syndromem ogr I, ogr II ....
Domar

Post by Domar »

toż ja chciałem zaproponować, żeby potem grupowo go poszukać :)
I co tu napisać? Nie wiem :/
dzidek

Post by dzidek »

omg... tak wcześnie wstać? ;)
gg: 6607845
MR bez loga

Post by MR bez loga »

pokrzewka wrote:a który to kamyk, związany z czarcimi?
Tak wygląda

Image

A znajduje się tutaj:

Image

Jest oznaczony na mapie, więc łatwo go było znaleźć, dlatego przypuszczam że nie o ten kamień Wam chodzi.
pokrzewka

Post by pokrzewka »

nie to nie ten, nie ten ;-(
Attachments
poszukiwane
poszukiwane
Czrci Dół.jpg (239.72 KiB) Viewed 10282 times
MR bez loga

Post by MR bez loga »

pokrzewka wrote:nie to nie ten, nie ten ;-(
ps(pre scriptum): Jakie wymiary w cm ma plan cmentarzyska, którego skan załączyłaś ?

Cytaty z jednego źródła (będącego zapewne kompilacją wielu źródeł):

(...)odkryto tu cmentarzysko(...) z kręgiem kamiennym, obecnie zachowane częściowo.

(...)były tam liczne głazy(...)

(...) były to kręgi grobów jamowych oznaczonych głazami (nie zachowane)

i tak się zastanawiam, że może tych głazów już tam nie ma.
Ale można się wybrać i zlokalizować dla pewności teren oznaczony na mapie - stąd pytanie o rozmiar planu.
Szukać chyba trzeba na uroczysku Bratosówiec (Czarcie Kościoły) - czyli rzut beretem obok głazu, który zlokalizowałem.
Patrząc po poziomicach z planu cmentarzyska ten teren częściowo pasuje. Przydałaby się dokładniejsza mapa topograficzna tego kawałka - również skan.
pokrzewka

Post by pokrzewka »

skala jest juz trudna do określenia, na uroczysku Bratosówiec szukałam właśnie po poziomnicach (nałożyłam sobie skan na mapę MPK), kamienie były to pewne, a potem wcale nie czart je zabrał a ludzie, tylko miałam nadzieję że coś jeszcze się ostało
MR bez loga

Post by MR bez loga »

pokrzewka wrote:kamienie były to pewne, a potem wcale nie czart je zabrał a ludzie, tylko miałam nadzieję że coś jeszcze się ostało
Ostało się i to całkiem sporo. Dzisiaj znalazłem to miejsce. Kamieni jest dość dużo. Istnieje możliwość, że nie są to czarcie, ale raczej to te :) - dużo zgromadzonych w miejscu w jakim bym pewnie normalnie kamieni nie szukał. Tak na szybko kalkulując to widziałem ich kilkanaście lub więcej niż dwadzieścia. Niektóre są blisko siebie. Nie są gigantyczne, ale niektóre są spore. Rzucę fotki niebawem to zobaczycie.
pokrzewka

Post by pokrzewka »

widać nie ma znaczenia gdzie szukasz a z kim ;]
większe pewnie wywieźli, jeden z nich jest przed kościołem w Osiecku, więc jak taki przykład się daje to i inni "walczyli" z szatanem
MR wyśłij na maila orientacyjną mapkę, proszę, proszę :D
Post Reply