ozi explorer
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
ozi explorer
czy ktoś może mi wytłumaczyć co źle robię?
- Attachments
-
- zeskanowałem mapę do obrazu jpeg
Ozi ja odczytuje ale kiedy chce skalibrować mapę pokazuje sie taki komunikat - Prezentacja1.jpg (63.89 KiB) Viewed 2942 times
-
- tu z kolei na skalibrowanej, bo wpisałem dane punktów z gps track nałożony ogranicza sie do tej czerwonej plamy a ma 493 punkty i 108km :)
- Obraz1.jpg (66.32 KiB) Viewed 2942 times
- Giant Mike
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
a rzeczywiście coś wpisałeś ? bo pola na zdjęciu są puste.
najlepiej pobrać POI albo Waypointy bezpośrednio z GPSa - nie ma problemu z dokładnością wpisywania.
Skoro track to mała plama to może przecinek źle jest wprowadzony w skalowaniu albo odwzorowanie mapy nie te?
Michał
najlepiej pobrać POI albo Waypointy bezpośrednio z GPSa - nie ma problemu z dokładnością wpisywania.
Skoro track to mała plama to może przecinek źle jest wprowadzony w skalowaniu albo odwzorowanie mapy nie te?
Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
point 1 image coordinates x 322 y 209Giant Mike wrote:a rzeczywiście coś wpisałeś ? bo pola na zdjęciu są puste.
kiedy wybieram punkt pokazuje sie takie koło z napisem point1 klikam na mapie i wpisują sie właśnie te dane niestety kiedy robie save wyskakuje ten nieszczęsny komunikat

Giant Mike wrote:najlepiej pobrać POI albo Waypointy bezpośrednio z GPSa - nie ma problemu z dokładnością wpisywania.

Giant Mike wrote:Skoro track to mała plama to może przecinek źle jest wprowadzony w skalowaniu albo odwzorowanie mapy nie te?
Michał
i tu jest mi potrzebna pomoc bo ni w ząb nie rozumiem o co chodzi
Leo, masz punktowi na obrazku przypisać współrzędne geograficzne. Wybierasz punkt (322,209) - OK. Teraz czas na współrzędne - pola poniżej które na obrazku są PUSTE. I dlatego, że te pola są puste, dostajesz taki komunikat.leoheart wrote:point 1 image coordinates x 322 y 209
kiedy wybieram punkt pokazuje sie takie koło z napisem point1 klikam na mapie i wpisują sie właśnie te dane niestety kiedy robie save wyskakuje ten nieszczęsny komunikat
Wrzuć printskriny na których widać punkty kalibracji tej mapy (tak jak widać na drugim z wrzuconych obrazków)leoheart wrote:i tu jest mi potrzebna pomoc bo ni w ząb nie rozumiem o co chodzi
A rowery jak cielęta leżą nad brzegami rzek
Z GPSa. Będąc w Górkach, postaw waypointa na tym zakręcie. Drugiego w Wojtowiźnie itd.leoheart wrote:no dobrze tylko skąd mam wziąć dane geograficzne wybranych punktów?
I wpisując współrzędne w Oziego nie zapomnij tego o czym ja ciągle zapominam, czyli zmienić defaultowe W na E (W widać na printskrinach)
no to jedna rzecz sie wyjaśniła,najpierw muszę zapisać tracka w gps potem dobrać mapę terenu gdzie byłem zeskanować ją i wówczas wpisać dane wybranych waypointów żeby ja skalibrować
to właśnie zrobiłem w przypadku pierwszego rysunku,mapa jest skalibrowana na podstawie wybranych punktów gps ale kiedy wrzucam cały track to robi sie mała plamka
to właśnie zrobiłem w przypadku pierwszego rysunku,mapa jest skalibrowana na podstawie wybranych punktów gps ale kiedy wrzucam cały track to robi sie mała plamka
wspolrzedne najlepiej pozyskac z traka ktory kalibrujesz, odczytac go w punktach charakterystycznych np. zakret.
jezeli nie masz traka, wspolrzedne punktu mozesz czasem odczytac z papierowej mapy, mozna tez pozyskac go z jakiejs mapy w wersji elektronicznej.
najlatwiej jest uzyc juz skalibrowanej mapy od kogos ;>
jezeli nie masz traka, wspolrzedne punktu mozesz czasem odczytac z papierowej mapy, mozna tez pozyskac go z jakiejs mapy w wersji elektronicznej.
najlatwiej jest uzyc juz skalibrowanej mapy od kogos ;>
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
Gdzieś się musiałeś pomylić. Np.leoheart wrote:to właśnie zrobiłem w przypadku pierwszego rysunku,mapa jest skalibrowana na podstawie wybranych punktów gps ale kiedy wrzucam cały track to robi sie mała plamka
- gdzieś postawiłeś przecinek nie w tym miejscu
- gdzieś nie zmieniłeś W na E
- wpisałeś współrzędne w złym formacie
Bo z zapisem współrzędnych to niezły bajzel jest. Stopień ma 60 minut. Minuta ma 60 sekund. Sekunda już się dzieli normalnie, dziesiętnie. No i różne programy wyświetlają to różnie, a najczęściej mają możliwość wyboru.
dd.ddddd (d jak stopień) - olewamy podziały na 60, po prostu stopnie i ich część ułamkowa.
10 i pół stopnia to będzie 10.50000
dd mm.mmm (d jak stopień, m jak minuta) - stopnie, potem minuty, a potem zamiast sekund, część ułamkowa minut.
10 i pół stopnia to będzie 10 30.000
10 i pół stopnia i pół minuty to będzie 10 30.500
dd mm'ss.s (s jak sekunda) - stopnie, minuty, sekundy
10 i pół stopnia i pół minuty i pół sekundy to będzie 10 30'30.5
Ozi potrzebuje dd mm.mmm (co widać na obrazkach)
Edit 22.06.2008: Poznaję tą mapę! Byliśmy tam wczoraj!