ozi explorer

Sprawy sprzetowe: naprawa, konserwacja, porady.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
leoheart
Miły Gość

ozi explorer

Post by leoheart »

czy ktoś może mi wytłumaczyć co źle robię?
Attachments
zeskanowałem mapę do obrazu jpeg<br />Ozi ja odczytuje ale kiedy chce skalibrować mapę pokazuje sie taki komunikat
zeskanowałem mapę do obrazu jpeg
Ozi ja odczytuje ale kiedy chce skalibrować mapę pokazuje sie taki komunikat
Prezentacja1.jpg (63.89 KiB) Viewed 2940 times
tu z kolei na skalibrowanej, bo wpisałem dane punktów z gps track nałożony ogranicza sie do tej czerwonej plamy a ma 493 punkty i 108km :)
tu z kolei na skalibrowanej, bo wpisałem dane punktów z gps track nałożony ogranicza sie do tej czerwonej plamy a ma 493 punkty i 108km :)
Obraz1.jpg (66.32 KiB) Viewed 2940 times
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
Giant Mike
Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by Giant Mike »

a rzeczywiście coś wpisałeś ? bo pola na zdjęciu są puste.
najlepiej pobrać POI albo Waypointy bezpośrednio z GPSa - nie ma problemu z dokładnością wpisywania.

Skoro track to mała plama to może przecinek źle jest wprowadzony w skalowaniu albo odwzorowanie mapy nie te?

Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

Giant Mike wrote:a rzeczywiście coś wpisałeś ? bo pola na zdjęciu są puste.
point 1 image coordinates x 322 y 209
kiedy wybieram punkt pokazuje sie takie koło z napisem point1 klikam na mapie i wpisują sie właśnie te dane niestety kiedy robie save wyskakuje ten nieszczęsny komunikat :)
Giant Mike wrote:najlepiej pobrać POI albo Waypointy bezpośrednio z GPSa - nie ma problemu z dokładnością wpisywania.
:) tyle ze chce zrobić dokładnie odwrotnie wyznaczyć trasę w Ozi i wrzucić ja do gps
Giant Mike wrote:Skoro track to mała plama to może przecinek źle jest wprowadzony w skalowaniu albo odwzorowanie mapy nie te?
Michał

i tu jest mi potrzebna pomoc bo ni w ząb nie rozumiem o co chodzi
soldier of love

Image
BartekJ
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by BartekJ »

leoheart wrote:point 1 image coordinates x 322 y 209
kiedy wybieram punkt pokazuje sie takie koło z napisem point1 klikam na mapie i wpisują sie właśnie te dane niestety kiedy robie save wyskakuje ten nieszczęsny komunikat :)
Leo, masz punktowi na obrazku przypisać współrzędne geograficzne. Wybierasz punkt (322,209) - OK. Teraz czas na współrzędne - pola poniżej które na obrazku są PUSTE. I dlatego, że te pola są puste, dostajesz taki komunikat.
leoheart wrote:i tu jest mi potrzebna pomoc bo ni w ząb nie rozumiem o co chodzi
Wrzuć printskriny na których widać punkty kalibracji tej mapy (tak jak widać na drugim z wrzuconych obrazków)
A rowery jak cielęta leżą nad brzegami rzek
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

no dobrze tylko skąd mam wziąć dane geograficzne wybranych punktów?
Attachments
Obraz3.jpg
Obraz3.jpg (87.67 KiB) Viewed 2900 times
soldier of love

Image
BartekJ
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by BartekJ »

leoheart wrote:no dobrze tylko skąd mam wziąć dane geograficzne wybranych punktów?
Z GPSa. Będąc w Górkach, postaw waypointa na tym zakręcie. Drugiego w Wojtowiźnie itd.
I wpisując współrzędne w Oziego nie zapomnij tego o czym ja ciągle zapominam, czyli zmienić defaultowe W na E (W widać na printskrinach)
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

no to jedna rzecz sie wyjaśniła,najpierw muszę zapisać tracka w gps potem dobrać mapę terenu gdzie byłem zeskanować ją i wówczas wpisać dane wybranych waypointów żeby ja skalibrować

to właśnie zrobiłem w przypadku pierwszego rysunku,mapa jest skalibrowana na podstawie wybranych punktów gps ale kiedy wrzucam cały track to robi sie mała plamka
soldier of love

Image
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

wspolrzedne najlepiej pozyskac z traka ktory kalibrujesz, odczytac go w punktach charakterystycznych np. zakret.
jezeli nie masz traka, wspolrzedne punktu mozesz czasem odczytac z papierowej mapy, mozna tez pozyskac go z jakiejs mapy w wersji elektronicznej.

najlatwiej jest uzyc juz skalibrowanej mapy od kogos ;>
BartekJ
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by BartekJ »

leoheart wrote:to właśnie zrobiłem w przypadku pierwszego rysunku,mapa jest skalibrowana na podstawie wybranych punktów gps ale kiedy wrzucam cały track to robi sie mała plamka
Gdzieś się musiałeś pomylić. Np.
- gdzieś postawiłeś przecinek nie w tym miejscu
- gdzieś nie zmieniłeś W na E
- wpisałeś współrzędne w złym formacie

Bo z zapisem współrzędnych to niezły bajzel jest. Stopień ma 60 minut. Minuta ma 60 sekund. Sekunda już się dzieli normalnie, dziesiętnie. No i różne programy wyświetlają to różnie, a najczęściej mają możliwość wyboru.

dd.ddddd (d jak stopień) - olewamy podziały na 60, po prostu stopnie i ich część ułamkowa.
10 i pół stopnia to będzie 10.50000

dd mm.mmm (d jak stopień, m jak minuta) - stopnie, potem minuty, a potem zamiast sekund, część ułamkowa minut.
10 i pół stopnia to będzie 10 30.000
10 i pół stopnia i pół minuty to będzie 10 30.500

dd mm'ss.s (s jak sekunda) - stopnie, minuty, sekundy
10 i pół stopnia i pół minuty i pół sekundy to będzie 10 30'30.5

Ozi potrzebuje dd mm.mmm (co widać na obrazkach)

Edit 22.06.2008: Poznaję tą mapę! Byliśmy tam wczoraj! :)
Post Reply