lancuch

Sprawy sprzetowe: naprawa, konserwacja, porady.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
Guest

lancuch

Post by Guest »

potrzebuje pomocy kupliem rozkuwacz do lancucha aby go skrocic ale teraz nie wiem jak zlaczyc lancuch
pomocy
dzidek
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by dzidek »

a przy rozkowaniu wycisnales do konca sworzen?? jezeli tak to musisz wywalic jeszcze jedno ogniwko a jezeli nie to muszi zlozyc lancuch i za pomaca skuwacza wcisnac sworzen spowrtem
na koniec pamietaj ze musisz dokladnie rozruszac laczone ogniwa i sprawdzic czy dobrze skules i przez pare pierwszych wycieczek woz przy sobie rozkuwacz :wink:

p.s. chyba dobrze powiedzialem ale zaczekaj na wypowiedz jakiegos fachowca :lol:
gg: 6607845
popeye

Post by popeye »

dobrze napisałeś

do gość: bedziesz miał problem z umocowaniem sworznia w otworze ogniwka. ja to robilem (zaczym nabyłem spinkę SRAMA) młotkiem trzymając sworzeń szczypczykami.

musisz być przy tej robocie cierpliwy
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny

"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "

http://picasaweb.google.pl/darekab/
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

popeye wrote: do gość: bedziesz miał problem z umocowaniem sworznia w otworze ogniwka. ja to robilem (zaczym nabyłem spinkę SRAMA) młotkiem trzymając sworzeń szczypczykami.
w warunkach polowych tj na bunkrach zajęło mi ta za pomocą skuwacza jakieś 1,5g :D
popeye wrote:musisz być przy tej robocie cierpliwy

to mało powiedziane :lol: musisz mieć morze cierpliwości :P
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
Domar
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by Domar »

do gość: bedziesz miał problem z umocowaniem sworznia w otworze ogniwka. ja to robilem (zaczym nabyłem spinkę SRAMA) młotkiem trzymając sworzeń szczypczykami.
dla mnie bez pęsety albo osoby do pomocy praktycznie niewykonalne, a i z taką pomocą zrobiłem to 3 razy w życiu - nigdy więcej!
I co tu napisać? Nie wiem :/
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

kup spinke za 2 zl i zapomnij.. ;)

a jak chcesz trenowac skuwanie, to dobrze dzidek prawi, postaraj sie nie wyciskac swoznia do konca przy rozpinaniu.. chyba ze masz zapasowy. (niespotykany raczej w shimanoskich lancuchach sprzedawanych w polsce przez zlodziejskiego pawlaka ;)

wiecej: http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/lanc.html
Dar3k
Całkiem Kumaty
Całkiem Kumaty

Post by Dar3k »

behem0th wrote:ciach... (niespotykany raczej w shimanoskich lancuchach sprzedawanych w polsce przez zlodziejskiego pawlaka ;)

wiecej: http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/lanc.html
Tu bym polemizował ;) kupując LX w pudełku zawsze miałem dwa sworznie... ale fakt - wiekszośc łańcuchów w ludzkich cenach sprzedawana jest bez pudełek i bez sworzni...
a z zupełnie innej beczki to tak jak przedmówcy (przedpisacze ;) ) polecam spinki SRAM - ja przy swoich parametrach (łańcuchy ze mna lekko nie mają) jeszcze się nie zawiodłem... ale wożę jedną w zapasie :D bo nigdy nic...
psychotyczny, neurotyczny ale za to sympatyczny ;)
Edi
Moherator

Post by Edi »

Na wiosennym Harpaganie w okolicach Żarnowca spotkaliśmy gościa, który męczył się z zerwanym łańcuchem (dodatkowo wyciśnięty sworzeń), poza tym miał jakiś kiepski skuwacz. Zatrzymaliśmy się, a łańcuch udało mi się naprawić w jakieś 5 minut ;). Kiedyś sam miałem podobny problem i też zbyt długo się nie męczyłem.
Mimo wszystko: spinka to podstawa, warto mieć jedną w zapasie.
cookie monster
Pantofel
Łoś, po prostu Łoś...

Post by Pantofel »

A Leo i Brian to potrafią sworzeń włożyć w jakieś 5 minut. Neodymy sa potrzebne, dobry skuwacz i doświadczenie w tego typu robocie.
;)
Na coś się czasem przydaje to GG - gen. Langer do kpt. Klossa.
Post Reply