Opony

Sprawy sprzetowe: naprawa, konserwacja, porady.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
S.W.A.T
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Opony

Post by S.W.A.T »

Hej mam pytanko 8) można gdzies zakupic Opony Zimowe do roweru - Bo moje sie nieźle ślizgają :roll: :wink:
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Personal best 200km
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

przy takim sniegu to i tak zadne opony Ci nie pomoga. :)
ale na szklanke pod spodem to spoko zakup. mozna tez zrobic samemu jak sie czlowiek nudzi w zimowy wieczor. :)
Giant Mike
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by Giant Mike »

Witaj,

Ja w tym roku jeżdze na grubych, szerokich i ciężkich oponach Kendy NEVEGAL 2.1 i BLUE GROOVE 2.1 .

Generalnie na takie warunki (jak dzisiaj) opona powinna byc raczej szeroka, lub o "szerokim profilu". Niektóre 2.1" będą OK, ważne jednak, żęby nie pompować ich za mocno - im mniej powietrza tym większa powieżchnia styku z ziemią, pracuje więcej klocków - dzięki temu mniej się ślizga.

Co do bieżnika to raczej wysoki i żadki - więc taki a'la błoto albo downhill. Teoretycznie mieszanka gumy powinna być mieksza żeby trzymać się lepiej - ale wtedy wchodzimy już w przesadnie wysoki przedział cenowy, a opona zniszczy się szybciej.

Nie jeździ się na tym łatwo, ale bezpieczniej.

Co do kolcowanych - to użyteczność znikoma, bo musisz omijać drogi asfaltowe, sprawdzają się na lodzie i twardym śniegu - w innym przypadku działa jak zwykła opona. Możesz spróbować zrobić sobie taką samemu wkręcają 70 czy 100 wkrętów w każdą z opon i podklejając starą dętką.

Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
karnaś

kiedyś widziałem

Post by karnaś »

jak sobie koleś oponu okręcił drutem powiedział że to jak łańcuchy na opony
JASIEK
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Re: kiedyś widziałem

Post by JASIEK »

Szerokie opony to najlepszy wynalazek na snieg. Poszukaj Kendy Knarly na Allegro (sporo tego jest )cena ok 30zl za sztuke, szer. 2.1, ma bardzo agresywny bieznik. Prawda ze opory toczenia i wysoka masa (drut)ale to dobry trening :) jak przeskoczysz na wiosne na lzejsze to dostaniesz skrzydel.

Na lod mozna rzeczywiscie wykonac samodzielnie opony z kolcami tylko nie mozna przesadzic z dlugoscia wkretow ( 2-3mm nad bieznik ) -Dluzsze klada sie na twardej nawiezchni i wybieraja liscie spod sniegu a nie o to przeciez chodzi...
rycho
Sojowy
Sojowy

Post by rycho »

Giant Mike wrote:Witaj,

Ja w tym roku jeżdze na grubych, szerokich i ciężkich oponach Kendy NEVEGAL 2.1 i BLUE GROOVE 2.1 .
hie hie, sprobuj zrobic 150km (wiekszosc po asfalcie) na blue groovach 2,3.
nie zapomne tego wypadu do kozienic, haha
Giant Mike

Post by Giant Mike »

kurdeRYSIEKuwazaj wrote: hie hie, sprobuj zrobic 150km (wiekszosc po asfalcie) na blue groovach 2,3.
nie zapomne tego wypadu do kozienic, haha
W piątek i sobotę zrobiłem w sumie 100km na 2.1" - ale po górach. Salmopol, Kubalonka i Równica - mam nadzieję, że to rzeczywiście kwestia opon bo szło wyjątkowo kiepsko - przynajmniej w porównaniu z partnerem, którego w zeszłym roku objeżdzałem.

A co do opon, to widziałem NAOCZNIE i NACIELEŚNIE różnicę przy jeździe na oponach kolcowanych. Wspomniany kolega miał jakieś Schwalbe z kolcami - za wyjątkiem czystego asfaltu, gdzie gwizdały reszta trasy była dla niego +100% łatwiejsza. Warunki na drogach były takie, że nie mogłem podjechać do samego Salmpopolu bo rower się ślizgał. W dół jechałem jak pies Pluto, z jedną nogą na lodzie. Na ubitym śniegu było lepiej, ale i tak w kolce trzymały się mocniej. Na płaskim nie było różnicy.

Ale nadal - dla jednego wyjazdu w roku nie kupił bym .. choć jak pomyśle ile kosztuje rehabilityacja bo wypadku .... pomyśle przed przyszłorocznym wyjazdem ..

Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
paprak
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by paprak »

Ja o oponkach Kendy NEVEGALu i BLUE GROOVEie moge powiedzieć tylko tyle, że jeżeli ktoś ma kaskę to polecam coś innego, mam takowe oponki 2.35 przód i 2.5 tył i powiem że kilka przykrych niespodzianek już bym przez nie zaliczył, zwłaszcza ta tylnia potrafi uciec spod dupska (szybko się ściera bieżnik i na mokrych liściach wymięka strasznie).
Uja tam DOBRY !!!! :P
Post Reply