Słów kilka w sprawie...wilka?

O wszystkim i niczym.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

vigil
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Słów kilka w sprawie...wilka?

Post by vigil »

Gdy tydzien temu jechalismy z różowym łokciem i przemknęły nam przed nosem łosie to kolega powiedział: łosie to nic - tu są wilki! Srati tati - pomyslalem. Azaliz dzis na pieszej wycieczce miedzy Dąbrówką a Laskiem 200 m na polnoc od górki na zielonym szlaku na ktora ostatnio z uporem (oporem!) wjezdzamy napotkalem odchody - do ludzkich lub duzych psich podobne z siersci zlozone po czesci. A pare metrow dalej wydeptana wieloma jakby psimi tropami sciezka w sniegu wiodaca w totalne zarosla tarniny i tam czernialo cos jak czelusc wsrod galezi i ziemi i...ucieklem
mam wiec pytanie do kompetentnych osob. czy tam sa wilki???!!!
Kacha
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Re: Słów kilka w sprawie...wilka?

Post by Kacha »

vigil, nie wywołuj wilka z lasu.. :twisted: :wink:
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

NIE
są dwa na wybiegu w Bazie Torfy, Zew i Fladra, nie będą wypuszczane na wolność, nie chodzą na spacery :wink:
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
Domar

Post by Domar »

o matko, tutaj wilki? to prawie jak piranie w świdrze ;) swoją drogą to mogliby je tutaj wprowadzić, byłoby ciekawie. Sylwia, da radę coś zrobić?
:)
I co tu napisać? Nie wiem :/
pokrzewka

Post by pokrzewka »

nie ma szans, zbyt mały kompleks leśny i wszędzie zabudowania ale ale....
wilk był niegdyś stalym bywalcem tej krainy, las ciągnął się od Wilgi po Świder, a ludzkich osad było niewiele, dawna puszcza łączyła się z sąsiednimi. Pierwsze wilki pojawiły się 10 000 tysięcy lat temu jak pojawił się tutaj las lub nawet wcześniej. Na początku wędrowały za stadami reniferów tak jak i ludzie tu żyjący. I tak sobie razem zyli i konkurowali. Wiele wieków później teren ten był miejscem polowań dla książąt Mazowieckich, z bazą wypadową w Czersku. Wtedy żyły tu również niedźwiedzie ;-) O obecności wilków świadczą nazwy miejscowości Grzebowilk, Wilkowyja, rzeka Wilga nazwywana była Wilką. Puszcza była miejscem polowań również w czasach gdy stolicę przeniesiono do Warszawy. Wielu chwaliło się swoimi zdobyczami. Później pojawiało się coraz więcej osad ludzkich, wycinano lasy, zaczęto tępić wilki. Budowano pułapki na wilki - wilecze doły. Wilk jako stały mieszkaniec zachował się na terenie Puszczy Osieckiej do końca XIX wieku a później jedeynie zachodziły. Są to zwierzęta, które potrzebują dużych przestrzeni. Żyją w watahach (około 20 osobników). Andriolli w swoich listach pisze pisze o wilkach ;-) Niektórzy opowiadają, że po wojnie ktoś widział wilką ale oni tylko o tym słyszeli. Pan Janusz Kozłowski widział wilki w 1977 roku w okolicach Czerwonej Drogi niedaleko Rezerwatu "Na Torfach". najprawdopodobniej wszystkie widywane osobniki przedostwały się przechodząc przez Wisłę po lodzie z Puszczy Kozienieckiej. Ale ale podobno jeden z "działaczy" zażyczył sobie aby wypuścić wilczą watahę w okolicach jego domu letniskowego w Wildze, zwierzęta oczywiście opuściły go szybko ;-) Ostatnie tropy wilków zaobserwowano w 1984 roku, a dlaej na południe, między Osieckiem a Wilgą jeszcze do 1988.
Na Torfach w Bazie na wybiegu był później wilk "Ramzes" ale to juz kolejna historia.

* mam nadzieję że nie zostanę odstrzelona :roll: informacje pochodzą z niepublikowanych materiałów W.Sobocińskiego.
vigil

Post by vigil »

bardzo dziekuje za wyczerpujacy komentarz. Tez wydaje mi sie, ze niemozliwe jest na ogol niemozliwe. Inwentaryzacja tez wyglada przekonujaco:

http://www.zbs.bialowieza.pl/wilkrys/wilkrys_news.html

niemniej... ja sie tam zaczaje z aparatem. Na wszelki wypadek wezme gaz i pale choc wiem ze scisla ochrona obowiazuje :D
pokrzewka

Post by pokrzewka »

zafoć topy i odchody, a może to jakaś wyplówka jest a nie kupa?
mogą kręcić sie tam psy, do wsi niedaleko, schronisko opodal, zdarza się że opuszczone i niepilnowane "dziczeją" lub zwyczajnie same organizują sobie wolny czas
rycho
Sojowy
Sojowy

Post by rycho »

pokrzewka wrote:zafoć topy i odchody, a może to jakaś wyplówka jest a nie kupa?
topy i odchody, wyplowka, nie kupa - jak to fajnie fachowo brzmi. :)

p.s. tak tak, wiem, ze o tropy chodzi. ;p
strz.
HRSZT

Post by strz. »

taka wyplówka napotkana znienacka w lesie robi wrazenie - na mnie zrobila - taka zmemłana kupa futra i mysie (najprawdopodobniej) gnatki ;]
Koło Przyjaciół OGR - KPO "Śprychy"
vigil

Post by vigil »

przyczaje sie w srode rano i obfoce to co zostalo i sforumuje ale toto ksztalt mialo ewidentny a nie jak wyplowka... :oops:
vigil

Post by vigil »

coby temat zakonczyc rzucam fotki...spotkalem dziki na zapleczu torfow (2 duze + 6 malych) oraz sarny. W zaroslach gdzie mieszkaja owe stfory smierdzi jakby lisami ale czy to sa slady lisa - ocencie sami :shock:
Attachments
dlugosc rekawicy 25cm.JPG
dlugosc rekawicy 25cm.JPG (110.95 KiB) Viewed 4988 times
krzaki tarniny - tu zyja....JPG
krzaki tarniny - tu zyja....JPG (139.88 KiB) Viewed 4988 times
dlugosc komorki 10 cm.JPG
dlugosc komorki 10 cm.JPG (106.04 KiB) Viewed 4988 times
carloz

Post by carloz »

Aby to tylko nie był obcy, bo wtedy w okolicy może być predator :wink:
MTB + /\/\/\/\/\ = :D
Kacha
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by Kacha »

ślady przedstawione na Twoich zdjęciach są na mój gust identyczne jak te opisane tutaj :

http://www.wolf.most.org.pl/pol/trop.htm

http://www.wolf.most.org.pl/pol/slady.htm

:shock:
dzidek

Post by dzidek »

Bieremy Huntera z pistoletem ASG i lecimy na polowanie :D
gg: 6607845
carloz

Post by carloz »

Jeśli to wilki, to pora sprzedać górala i sie na szosę tylko przerzucić.... :wink:

BTW - gratulacje za fachowe śledztwo i zebrane dowody
w.sobociński

Post by w.sobociński »

Czołem.
Wedlug mnie nie jest to trop wilka, lecz sporego psa. Wilcza łapa powinna byc większa, bardziej podłużna i miec szerzej rozstawione opuszki palców.
Odchody zaś mówią o tym, że pies (psy) napotkane przez vigila jedzą coś czego ustawowo :lol: jeśc nie powinny, czyli spore - sądząc po długości i grubości włosów - ssaki. Bardzo możliwe, że jest to padlina z okolic trasy nr 50 (Góra Kalwaria - Mińsk Mazowiecki), ale jeśli psów jest więcej - mogły też coś upolowac.
Co do potencjalnej mozliwości pojawienia się wilków w naszych lasach - jest to możliwe. To co przytacza pokrzewka (skąd to wytrzasnęłaś :?: :shock: ), jest prawdziwe, ale udało mi się uzyskac nową informację (od bardzo wiarygodnego świadka) o wilkach w rejonie Osiecka, które pojawiły sie tam w początkach lat 90. XX w.
Główne szlaki wilczych wędrówek w Polsce omijają nasze lasy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nasz leśny korytarz migracyjny był wykorzystany również przez wilka. W koncu dociera on do lasów lubelszczyzny, gdzie wilki są na stałe, poza tym mogły przejśc przez Wisłę z Puszczy Kozienickiej, gdzie się pojawiają.
Attachments
Tego wilka nie widziałem koło Celestynowa. Copyright by Wojciech Sobociński
Tego wilka nie widziałem koło Celestynowa. Copyright by Wojciech Sobociński
wilk.jpg (27.73 KiB) Viewed 4875 times
pokrzewka

Post by pokrzewka »

dziękuję za fachową ekspertyzę :wink:
Hunter

Post by Hunter »

dzidek wrote:Bieremy Huntera z pistoletem ASG i lecimy na polowanie :D
Wypraszam sobie. Nie pistoletem, tylko repliką AEG AK47 Beta Specnaz ;)

A z wilkiem to bym się poobserwował a nie strzelał :D
vigil

Post by vigil »

a juz myslalem, ze mozna zamknac watek...katarina miala racje - nie wywoluj wilka z lasu...nie pozostaje mi nic innego jak sie zaczaic z lornetka i aparatem. A jaka pora jest najlepsza (oprocz nocy - to wiem)?swit?zmierzch? I w ogole dzieki za powazne potraktowanie tematu. Jak przechodze kolo tych krzakow to sie bojam, na serio. :shock: Probowalem obejsc ten lasek od strony pn czyli od pol i linni energetycznej ale i tam gestwiny i tropy
carloz

Post by carloz »

W grupie rażniej, możemu jutro oblookac :wink:
Post Reply