Elektro zlom - gdzie oddac?

Wszystko co dotyczy miasta, a nie chcesz by bylo w grupach sasiednich.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
yorek
Wrak czlowieka

Elektro zlom - gdzie oddac?

Post by yorek »

Gdzie w naszym powiecie jest punkt zbiórki elektrośmieci? mam troche starej elektroniki do wywalenia a chcę się wykazać świadomością ekologiczną co by Sylwia zauważyła we mnie człowieka ;)
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
matildae
Frywolna Subtelnie
Frywolna Subtelnie

Post by matildae »

Remondis-Otwock, ul.Samorządowa 42/44, punkt zbierania elektrośmieci - dla osób fizycznych nieodpłatnie. Ech... żeby Sylwia na każdego tak działała... ;)
"Te oveczky ne bekają."
chiste_bez_loga

Post by chiste_bez_loga »

Ja pierdolę!
Yorek, nie poznaję Cię! Gdzie twoje wielkie marzenie?

Poza tym przyznaję, że chciałbym wygrzmocić z chaty trochę szmat i nie wiem, gdzie są pojemniki na zużyte baterie dostępne w pore ludzkiej (po 20.00).

Pozdrawiam,

(z samochodu)
matildae
Frywolna Subtelnie
Frywolna Subtelnie

Post by matildae »

W porze ludzkiej (po 20) to raczej ciężko na razie, ale chyba wkrótce pojemniki na baterie pojawią się w większych sklepach w Otwocku, np. carrefour, wtedy by było do 21. Jak to dojdzie do skutku, to dam znać.

Co do szmat, hmmm.. Trudny temat. Generalnie na każdym osiedlu powinna być opcja segregowania odpadów komunalnych i pojemniki do tego celu. Nie wiem Chiste, jak to wygląda na Twoim osiedlu. Ze szmatami i pojemnikami na szmaty "na mieście" temat jest trudny, bo z jednej strony segregacja jest jak najbardziej pożądana, z drugiej - nie idzie się w żaden sposób dogadać pomiędzy miastem a tymi firmami, które ustawiają pojemniki i zbierają szmaty. I nie jest to wina miasta, nie wdając sie w szczegóły... Nie wykluczone jednak, że pojemniki na szmaty stoją jeszcze na terenach OSMu, nie jestem pewna, jak to teraz wygląda. Niedawno jakieś dwa na dziko były ustawione przy nieczynnym przejeździe kolejowym na Pułaskiego (Cybulskiego?), ale nie wiem, czy jeszcze PKP (czy jak to się teraz nazywa) ich nie pogoniło.
"Te oveczky ne bekają."
chiste_bez_loga

Wyrzucilem szmaty do tych kontenerow na zamknietym przejezdzie kolejowym.
Nie wiem, czy ktos te pojemniki oproznia.
chmiel
Moherator

Post by chmiel »

Ale to nie są chyba pojemniki na szmaty tylko na używane ubrania, które ktoś będzie chciał nosić ?
...bo gdzie się ten kosmos kończy ?! Bo stół się, kurna, kończy tu !
chiste_bez_loga

Nie sądzę. Myślę, że zawartość idzie na przemiał do wyrobu kartonów.
Jakby ktoś reflektował na dwie stare poduszki i kilka przepoconych koszul, to są w pojemniku po lewej.
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

Kiedyś oglądałem w TV program o operatorze zbiórki tych ubrań (z racji wałków jakie robią i wycierania sobie gęby PCKiem) i faktycznie te ubrania idą na przemiał, robi się z nich np. czyściwo przemysłowe. Biednych zasila jakiś mały % zysków ze sprzedaży.
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

Yorku jedno drzewo nazwę Twoim imieniem :wink:

PS.co się robi z baterią laptopową? to jest sprzęt AA?
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

do AA to ja się będę musiał zapisać ;) bateria laptopowa to raczej ogniwo Li-on.
Gdyby tym drzewem był dąb, ostatecznie sosna, to jestem za - pięknie brzmi Dąb Jarek. Jeśli natomiast miała by to być brzoza to ja serdecznie dziękuję ;)
karnaś
Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by karnaś »

z tego co wiem w biedronce stoi pojemnik na baterie.
matildae
Frywolna Subtelnie
Frywolna Subtelnie

Post by matildae »

yorek wrote:Kiedyś oglądałem w TV program o operatorze zbiórki tych ubrań (z racji wałków jakie robią i wycierania sobie gęby PCKiem) i faktycznie te ubrania idą na przemiał, robi się z nich np. czyściwo przemysłowe. Biednych zasila jakiś mały % zysków ze sprzedaży.
Z jedną z tych firm tak to właśnie wygląda - PCK już dość dawno oficjalnie podziękowało im za współpracę i odżegnuje się od jakichkolwiek układów z Wtórpolem. Druga z tych firm - Texpol - przeznacza część ciuchów do sprzedaży w ciuchlandach, a część idzie na przemiał. Żadnych potrzebujących w każdym razie te firmy nie wspomagają.

Sylwia - jeśli uda Ci sie włożyć baterię z laptopa do pojemnika (w urzędzie na pewno się uda, bo można otworzyć pojemnnik) to możesz wrzucać, firma juz z tym zrobi co trzeba, takie baterie też odbierają.
chiste_bez_loga wrote: Wyrzucilem szmaty do tych kontenerow na zamknietym przejezdzie kolejowym.
Nie wiem, czy ktos te pojemniki oproznia.
Teoretycznie tak - ale właśnie z tym m. in. związane problemy z tymi firmami, a dokładnie z regularnością tego opróżniania. Jednak skoro ciągle próbują podstawiać pojemniki na dziko, to chyba opałca się im zbierać te ciuchy.
"Te oveczky ne bekają."
pokrzewka

Post by pokrzewka »

bateria już oddana - znalazł się chętny :wink:
ze szmatek, ludowym zwyczajem, robimy z babcią chodniki, tylko te moje jakieś krzywe na razie .....

w każdą drugą sobotę miesiąca /czyli w najbliższą właśnie/ ekotarg o 12 w szkolen nr 6, ul.Ambasadorska 1, można kupić jedzonko zdrowe i pudełko na baterie też jest wtedy dostępne :!:

PS.Yorku sosna otrzyma twoje imię, ale ale gdy rodzina ogr zacznie się powiększać możemy sadzić dęby i lipy odpowiednio do płci osobników juwenilnych :wink:
Grygus
Prosze Nie Bic Nowego
Prosze Nie Bic Nowego

Post by Grygus »

Podpinam się pod temat: gdzie w otwocku lub okolicy znajdę skup makulatury? Mam cały karton wydruków, szkoda mi to do kontenera wywalać żeby to wywieźli potem do Gliny ;) .
Pozdro pincet!
strz.
HRSZT

Post by strz. »

zdaje mi sie, ze jakjos przy torach w Miedzylesiu, po tej stronie, co knajpa Niespodzianka, jakos przed nią (jadac w str Wawy) na jakims budynku widzialam szyldzik. Ale poćwiartowac sie nie dam.
Koło Przyjaciół OGR - KPO "Śprychy"
matildae
Frywolna Subtelnie
Frywolna Subtelnie

Post by matildae »

Skupu jako takiego w samym Otwocku raczej próżno szukać. Chyba wszystkie się polikwidowały, wygląda na to, że ten interes nie jest opłacalny. Zawsze można wrzucić makulaturę do pojemnika na selektywną zbiórkę, kilka takich na mieście znajdziesz.
"Te oveczky ne bekają."
marcinch
Całkiem Kumaty
Całkiem Kumaty

Post by marcinch »

To w Międzylesiu zamknięte , na pewno jest ok 1-1,5km dalej w stronę Wa wy.
Ok 500m przed stacją Wawer po tej samej stronie .W Otwocku też musi gdzieś być ,bo widzę od paru lat chłopak / który sporo jeżdzi rowerem , tak na marginesie / zbiera makulature i karton z otwockich targowisk, i wątpie żeby woził to gdzieś dalej..
Piwo to zdecydowanie nie moje paliwo !
many
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by many »

carpe dzień
Grygus
Prosze Nie Bic Nowego
Prosze Nie Bic Nowego

Post by Grygus »

matildae wrote: Zawsze można wrzucić makulaturę do pojemnika na selektywną zbiórkę, kilka takich na mieście znajdziesz.
Może bym i tak zrobił ale boję się, że z tych pojemników i tak jest wypieprzane na wysypisko i tam gnije. A chciałbym żeby z moich wydruków powstał cudowny papier toaletowy lub ogólnopolskie opiniotwórcze dzienniki ;) .
Pozdro pincet!
pokrzewka

Post by pokrzewka »

segregacja w naszym mieście nie jest łatwa, podpisałam aneks do umowy z firmą Błysk, kupiłam worki ale panowie od wielu miesięcy ani razu ich nie zabrali więc kończy się to tym, że trzeba do samochodu zapakować i jechać na poszukiwania pojemników, są na osiedlach i np. przed cmentarzem ale tak mi głupio zawsze "podrzucać" ...

a dzisiaj byłam na Samorządowej w punkcie zbiórki elektrozłomu, uroczy pan obsługuje. Odkryłam że są tam pojemniki do segregacji więc przy okazji skorzystałam :D
Post Reply