Elektro zlom - gdzie oddac?
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
Elektro zlom - gdzie oddac?
Gdzie w naszym powiecie jest punkt zbiórki elektrośmieci? mam troche starej elektroniki do wywalenia a chcę się wykazać świadomością ekologiczną co by Sylwia zauważyła we mnie człowieka
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
W porze ludzkiej (po 20) to raczej ciężko na razie, ale chyba wkrótce pojemniki na baterie pojawią się w większych sklepach w Otwocku, np. carrefour, wtedy by było do 21. Jak to dojdzie do skutku, to dam znać.
Co do szmat, hmmm.. Trudny temat. Generalnie na każdym osiedlu powinna być opcja segregowania odpadów komunalnych i pojemniki do tego celu. Nie wiem Chiste, jak to wygląda na Twoim osiedlu. Ze szmatami i pojemnikami na szmaty "na mieście" temat jest trudny, bo z jednej strony segregacja jest jak najbardziej pożądana, z drugiej - nie idzie się w żaden sposób dogadać pomiędzy miastem a tymi firmami, które ustawiają pojemniki i zbierają szmaty. I nie jest to wina miasta, nie wdając sie w szczegóły... Nie wykluczone jednak, że pojemniki na szmaty stoją jeszcze na terenach OSMu, nie jestem pewna, jak to teraz wygląda. Niedawno jakieś dwa na dziko były ustawione przy nieczynnym przejeździe kolejowym na Pułaskiego (Cybulskiego?), ale nie wiem, czy jeszcze PKP (czy jak to się teraz nazywa) ich nie pogoniło.
Co do szmat, hmmm.. Trudny temat. Generalnie na każdym osiedlu powinna być opcja segregowania odpadów komunalnych i pojemniki do tego celu. Nie wiem Chiste, jak to wygląda na Twoim osiedlu. Ze szmatami i pojemnikami na szmaty "na mieście" temat jest trudny, bo z jednej strony segregacja jest jak najbardziej pożądana, z drugiej - nie idzie się w żaden sposób dogadać pomiędzy miastem a tymi firmami, które ustawiają pojemniki i zbierają szmaty. I nie jest to wina miasta, nie wdając sie w szczegóły... Nie wykluczone jednak, że pojemniki na szmaty stoją jeszcze na terenach OSMu, nie jestem pewna, jak to teraz wygląda. Niedawno jakieś dwa na dziko były ustawione przy nieczynnym przejeździe kolejowym na Pułaskiego (Cybulskiego?), ale nie wiem, czy jeszcze PKP (czy jak to się teraz nazywa) ich nie pogoniło.
"Te oveczky ne bekają."
Z jedną z tych firm tak to właśnie wygląda - PCK już dość dawno oficjalnie podziękowało im za współpracę i odżegnuje się od jakichkolwiek układów z Wtórpolem. Druga z tych firm - Texpol - przeznacza część ciuchów do sprzedaży w ciuchlandach, a część idzie na przemiał. Żadnych potrzebujących w każdym razie te firmy nie wspomagają.yorek wrote:Kiedyś oglądałem w TV program o operatorze zbiórki tych ubrań (z racji wałków jakie robią i wycierania sobie gęby PCKiem) i faktycznie te ubrania idą na przemiał, robi się z nich np. czyściwo przemysłowe. Biednych zasila jakiś mały % zysków ze sprzedaży.
Sylwia - jeśli uda Ci sie włożyć baterię z laptopa do pojemnika (w urzędzie na pewno się uda, bo można otworzyć pojemnnik) to możesz wrzucać, firma juz z tym zrobi co trzeba, takie baterie też odbierają.
Teoretycznie tak - ale właśnie z tym m. in. związane problemy z tymi firmami, a dokładnie z regularnością tego opróżniania. Jednak skoro ciągle próbują podstawiać pojemniki na dziko, to chyba opałca się im zbierać te ciuchy.chiste_bez_loga wrote: Wyrzucilem szmaty do tych kontenerow na zamknietym przejezdzie kolejowym.
Nie wiem, czy ktos te pojemniki oproznia.
"Te oveczky ne bekają."
-
- Bardzo zaaawansowany uzytkownik
bateria już oddana - znalazł się chętny
ze szmatek, ludowym zwyczajem, robimy z babcią chodniki, tylko te moje jakieś krzywe na razie .....
w każdą drugą sobotę miesiąca /czyli w najbliższą właśnie/ ekotarg o 12 w szkolen nr 6, ul.Ambasadorska 1, można kupić jedzonko zdrowe i pudełko na baterie też jest wtedy dostępne
PS.Yorku sosna otrzyma twoje imię, ale ale gdy rodzina ogr zacznie się powiększać możemy sadzić dęby i lipy odpowiednio do płci osobników juwenilnych
ze szmatek, ludowym zwyczajem, robimy z babcią chodniki, tylko te moje jakieś krzywe na razie .....
w każdą drugą sobotę miesiąca /czyli w najbliższą właśnie/ ekotarg o 12 w szkolen nr 6, ul.Ambasadorska 1, można kupić jedzonko zdrowe i pudełko na baterie też jest wtedy dostępne
PS.Yorku sosna otrzyma twoje imię, ale ale gdy rodzina ogr zacznie się powiększać możemy sadzić dęby i lipy odpowiednio do płci osobników juwenilnych
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
To w Międzylesiu zamknięte , na pewno jest ok 1-1,5km dalej w stronę Wa wy.
Ok 500m przed stacją Wawer po tej samej stronie .W Otwocku też musi gdzieś być ,bo widzę od paru lat chłopak / który sporo jeżdzi rowerem , tak na marginesie / zbiera makulature i karton z otwockich targowisk, i wątpie żeby woził to gdzieś dalej..
Ok 500m przed stacją Wawer po tej samej stronie .W Otwocku też musi gdzieś być ,bo widzę od paru lat chłopak / który sporo jeżdzi rowerem , tak na marginesie / zbiera makulature i karton z otwockich targowisk, i wątpie żeby woził to gdzieś dalej..
Piwo to zdecydowanie nie moje paliwo !
- Grygus
- Prosze Nie Bic Nowego
Może bym i tak zrobił ale boję się, że z tych pojemników i tak jest wypieprzane na wysypisko i tam gnije. A chciałbym żeby z moich wydruków powstał cudowny papier toaletowy lub ogólnopolskie opiniotwórcze dzienniki .matildae wrote: Zawsze można wrzucić makulaturę do pojemnika na selektywną zbiórkę, kilka takich na mieście znajdziesz.
Pozdro pincet!
-
- Bardzo zaaawansowany uzytkownik
segregacja w naszym mieście nie jest łatwa, podpisałam aneks do umowy z firmą Błysk, kupiłam worki ale panowie od wielu miesięcy ani razu ich nie zabrali więc kończy się to tym, że trzeba do samochodu zapakować i jechać na poszukiwania pojemników, są na osiedlach i np. przed cmentarzem ale tak mi głupio zawsze "podrzucać" ...
a dzisiaj byłam na Samorządowej w punkcie zbiórki elektrozłomu, uroczy pan obsługuje. Odkryłam że są tam pojemniki do segregacji więc przy okazji skorzystałam
a dzisiaj byłam na Samorządowej w punkcie zbiórki elektrozłomu, uroczy pan obsługuje. Odkryłam że są tam pojemniki do segregacji więc przy okazji skorzystałam
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie