Stary Otwock

Wszystko co dotyczy miasta, a nie chcesz by bylo w grupach sasiednich.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

upływ czasu czyli where have all the good times gone? :)
Attachments
zdjęcie z kolekcji Jacentego ostatniego strażnika miejsc naszej młodości,anonimowego uczestnika forum :)
zdjęcie z kolekcji Jacentego ostatniego strażnika miejsc naszej młodości,anonimowego uczestnika forum :)
0810250753a.jpg (229.75 KiB) Viewed 5018 times
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
lec
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by lec »

Przeglądałem zdjęcia z moich wcześniejszych wyjazdów i znalazłem kilka zrobionych pewnemu budynkowi nieopodal stacji kolejowej w Otwocku. W związku z tym nasunęły mi się pytania bo słabo znam tereny po drugiej stronie Wisły. Czy ten budynek nadal istnieje? Jaką nosił nazwę? Co się w nim mieściło? Byłbym wdzięczny za jakieś informacje.
Attachments
mam nadzieję, że ktoś go odnowił
mam nadzieję, że ktoś go odnowił
otwock.jpg (103.4 KiB) Viewed 4914 times
>>> puszcza wolna, komary poszły spać <<<
Domar
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by Domar »

willa Julia, przy dworcu kolejowym. znajdowała się tam poczta. budynek stoi do tej pory, ale w stanie podobnym do tego na zdjęciu.
I co tu napisać? Nie wiem :/
Skolim1

Post by Skolim1 »

Domar wrote:willa Julia, przy dworcu kolejowym. znajdowała się tam poczta. budynek stoi do tej pory, ale w stanie podobnym do tego na zdjęciu.
Oj co do stanu to jest straszliwy.Pamietam jak w 80 latach tam biegalem :) najczesciej jak chodzilem do kina PROMYK to byly czasy :D
Domar

Post by Domar »

Oj co do stanu to jest straszliwy
czyli nie przymierzając taki jak na zdjęciu :/
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

na zdjęciu ta willa jest w stanie idealnym porównując do dzisiejszego
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
Domar

Post by Domar »

nie kłócę się, bo moim zdaniem i w rzeczywistości i na zdjęciu jest w stanie tragicznym, do tego niestety podobnym.
lec
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by lec »

zdjęcie zrobione dwa lata temu, szkoda że jest gorzej a nie lepiej
w przyszłym roku wybiorę się przynajmniej raz do Otwocka żeby trochę pofocić drewnianej zabudowy póki jeszcze stoi :(
>>> puszcza wolna, komary poszły spać <<<
matildae
Frywolna Subtelnie
Frywolna Subtelnie

Post by matildae »

A mnie się wydaje, że to chyba musiało być więcej niz dwa lata temu. Jeśli to jest ta strona budynku, o której myślę, czyli widziana od strony ronda na Warszawskiej, to już od paru lat większa część tej ściany jest zawalona.
A oprócz poczty, wcześniej było tam "inhalatorium", "zakład hydropatyczny" i "skład apteczny". Bydynek powstał w latach 80. XIXw.

A co do jego stanu - budynek jest w rękach prywatnych, właściciel liczył chyba kiedyś na jakąś pomoc finansową od konserwatora zabytków, ale się przeliczył. I zostawił tak, czeka, aż się ten żywot dokona.
"Te oveczky ne bekają."
Grygus
Prosze Nie Bic Nowego
Prosze Nie Bic Nowego

Post by Grygus »

Ktoś wie co się dzieje z Pensjonatem Górewicza? Podobno miasto odzyskało go od fundacji Alzheimerowskiej, ale czy coś z tym będzie robione dalej? Obawiam się że niedługo budynek przypadkowo spłonie, bo działka jest bardzo atrakcyjna :\ .

W zeszłym roku przelazłem przez płot w celu porobienia zdjęć i pozaglądania przez okna, co zakończyło się ucieczką przed psem i przeskokiem ogrodzenia w iście olimpijskim stylu ;) .
Pozdro pincet!
matildae
Frywolna Subtelnie
Frywolna Subtelnie

Post by matildae »

Grygus wrote:Ktoś wie co się dzieje z Pensjonatem Górewicza? Podobno miasto odzyskało go od fundacji Alzheimerowskiej, ale czy coś z tym będzie robione dalej?
To nie miasto odzyskało Górewicza, tylko powiat. Z tego co ostatnio słyszałam, powiat nie ma jeszcze pomysłu, co z tym fantem zrobić.
"Te oveczky ne bekają."
mas1o
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by mas1o »

mogli by zrobic hotel. Ja bym tam z checia spędzil noc albo i dwie (mimo ze mieszkan 200m obok ;P)
Post Reply