Stary Otwock

Wszystko co dotyczy miasta, a nie chcesz by bylo w grupach sasiednich.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

mas1o
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Stary Otwock

Post by mas1o »

Przegladalem sobie zdjecia ze starego otwocka na www.galeriaotwock.pl i kurcze, ale my zyjemy w fajnym miescie

Image
Wiadukty kolejowe
Zdjęcie przedstawia wiadukty kolejowe niedaleko stacji PKP. Miejsce przy wiaduktach upatrzyli sobie powożący "bryczkami", którzy rozwozili kuracjuszy przybywających Otwocka.
Zdjęcie zrobione około 1918-1920r.

Image
Zdjęcie przedstawia wydmę, która została rozkopana na potrzeby położenia torów kolejowych. Fotografia pochodzi z około 1910r. Nie widać na niej jeszcze drogi biegnącej po jej prawej stronie.

Image
Oczekiwanie na pociąg. Otwock, 15 grudnia 1936 r.
Tłumy otwocczan oczekują na przyjazd pierwszego pociągu elektrycznego. Stacja PKP w Otwocku, 15 grudnia 1936 roku.

Image Bal w Kasynie
(1938 - babcia, 1998 - wnuczka)

Image Likwidacja getta
Zanim Żydzi zostali wywiezieni do obozu w Treblince, czekali kilkanaście godzin w upale na placu, gdyż nie było wystarczająco dużo wagonów by mogli się wszyscy pomieścić.

Image Swider
rzeka Swider na poczatku lat \'70

Image
Osiedle mieszkaniowe przy ul.Andriolego 1971r

Image
Kawiarenka - ul. Warszawska.
Ta kawiarenka znajdowała się przy ul. Warszawskiej obok obecnego Zakładu Energetycznego. Zdjęcie z okresu II wojny światowej.

Image

Widok od ul. Warszawskiej na nowowybudowany wiadukt kolejowy. Rok 1924.

Image
Pocztówka przedstawia ulicę Kościelną oraz znajdujący się na jej końcu kościół. 1925r. Ciekawe co robi ławka stojąca na drodze :)

Image
Jeden z wielu wiatraków które stały w Karczewie i okolicach. Fotografia z lat trzydziestych XX wieku.

Image
Karczewski jarmark, lata międzywojenne. Widok z wieży remizy strażackiej.

Image
Ul. Samorządowa (widok w stronę Otwocka) w 1920 roku. Po lewej stronie zabudowanie rzeźni.

Image
Ulica Warszawska w roku 1937.

-------------------uwaga

Image
Tak wyglądała ulica Samorządowa w 1920 roku. Zdjęcie wykonano na skrzyżowaniu z ul. Reymonta.

Image
Ul. Samorządowa (róg Słowackiego) w 1920 roku.
Fotografia geodezyjna z 1920 roku.

TUTAJ PODOBNO BYLY TORY DO GETTA
-------------------

Image
Sklep mięsny - 1920 rok.
Sklep mięsny Feliksa Zaprzałka u zbiegu ulic Reymonta, Żeromskiego i Składowej. Rok 1920. Tu mieszkaja partyzanci

Image
Przejazd kolejowy - rok 1920.', 'Przejazd kolejowy na ul. Żeromskiego, widok w stronę obecnego kościoła Pallotynów. Rok 1920

Image
armi krajowej przy przejezdzie

Image
Stacja kolejowa w Świdrze

Image
Ulica Warszawska, w tle po lewej stronie widać stacje kolejową.

Image
Panorama Otwocka - 1938r
Image
sliczne

Image
Park miejski po 1933r. Po prawej stronie widać Dom Uzdrowiskowy (gałczyna)

Image

Image
Park miejski z 1966r. Wtedy wyglądał jak prawdziwy park

Image
L.O. im K.I. Gałczyńskiego 1969r.
Image
ratusz przed '27

Image
Dworzec otwocki przed 1910 r.
Last edited by mas1o on 30 Nov 2008 14:59, edited 1 time in total.
Domar
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by Domar »

To ja zapytam tak samo na rzeczonej galerii - pewien jesteś, że zdjęcie trzecie od góry jest z 1936, a nie 1958 z otwarcia zelektryfikowanej linii ZA Otwockiem?

PS. A sama stronka naprawdę dobra
I co tu napisać? Nie wiem :/
magda
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by magda »

super, że zachowało się trochę fotografii. Mnie bardzo podoba się Armii Krajowej z kocimi łbami, stacja w Świdrze i ratusz (!) - teraz też mógłby podobnie wyglądać...
life is like a box of chocolates; you never know what you gonna get.
mas1o
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by mas1o »

W otwocku były dwa dodatkowe tory.

Pierwszy wąsko-torowy biegł od stacji kolejowej do teklina

Drugi, normalno-torowy biegl od sródborowa do zwirowni w swierku.

Image

Image

Image

A tu troszke info z kolejkamarecka.pun.pl

W miejscu gdzie jest bocnica normalno torowa jest obecnie stacja śrudborów, nie zauważyłem w tamtej okolicy śladów po nasypie kolejowym ani nic co by mogło wskazywać na obecność bocznicy ale jeszcze będę sprawdzał tamtą okolicę. A kolejka wąskotorowa z Teklina do stacji Otwock służyła do transportu cegieł z cegielni nazwanej od imienia żony Adolfa Goldflama Tekli "Teklinek" do stacji Otwock gdzie następował przeładunek. Kolejka wąskotorowa przebiegała najpierw lasem gdzie obecnie jest leśna droga na której jeszcze są pozostałości cegieł czerwonych, dalej wzdłóż ulicy żeromskiego, samorządowej i czaplickiego. W czasie budowy sanatorium owszem była bocznica i ułożone tory żeby ułatwić transport cegieł na budowę
ale cegieł z teklinka użyto tylko do budowy fundamentów. Obecnie jeszcze zostały w Rudce 2 doły tzw. doły Goldflama słyszałem od starszych mieszkańców że w jednym z tych dołów są jeszcze zatopione 3 wagony i fragment torowiska ale nie sprawdzałem tego osobiście.

Drogi nasz Gościu.

Jeśli pospacerujesz sobie po lesie pomiędzy przystankami Śródborów i Pogorzel Warszawska bez trudu znajdziesz dawny nasyp kolejowy. Aby ułatwić Tobie zadanie dodam, że jest to w pobliżu niedużego mostka.
Od Mamy mojego Kolegi wiem, że bocznica ta obsługiwała żwirownię w Świerku.
Ja natomiast pamiętam inny, wyraźny nasyp w Pogorzeli idący w tym samym kierunku. Niestety nasypu dziś nie ma - być może został splantowany przy budowie boiska sportowego.
Gorąco zachęcam do spaceru po lesie, tym bardziej, że zaczęły się pokazywać grzybki. Można połączyć przyjemne z pożytecznym.

Przypuszczam, że te wszystkie nasypy prowadziły do żwirowni w Świerku lub gdzieś w pobliżu. Może po wybraniu piasku w jednym miejscu tory przekładano na nowe miejsce. Na mapie zaznaczony jest wjazd od strony Śródborowa natomiast na wspominany przeze mnie nasyp był wjazd od strony Pogorzeli.
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

jeszcze jedno do kolekcji
mam sentyment do tego miejsca :)
Attachments
1.jpg
1.jpg (84.33 KiB) Viewed 17430 times
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
mas1o
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by mas1o »

filmik na ktorym jest pokazana stacja otwock (1:38)

http://www.youtube.com/watch?v=FKItiMj_w3o
matildae
Frywolna Subtelnie
Frywolna Subtelnie

Post by matildae »

"Te oveczky ne bekają."
Domar

Post by Domar »

mas1o, trzeba było przyjechać na zawody DBS w tym roku. dowiedziałbyś się sporo o kolejkach w okolicy. w śródborowie odchodziła kolejka do folwarku, który znajdował się w okolicach dzisiejszej SP9, a nie żwirowni... w pogorzeli (NIE POGORZELICY!) są resztki drugiego peronu, więcej śladów kolejowych nie znam.

ps. była jeszcze kolejka na Torfy. wszystkie one były ciągnięte przez konie.
pps. średnio wiarygodne są te Twoje źródła.
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

Leo - co to za miejsce na zdjęciu?
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
strz.
HRSZT

Post by strz. »

mas1o wrote:filmik na ktorym jest pokazana stacja otwock (1:38)

http://www.youtube.com/watch?v=FKItiMj_w3o
http://pl.youtube.com/watch?v=zmDJeEXXgZU patrz od 0:01 ;]

Fajna chata na tej Leo focie. Taka calkiem nowoczesna sie wydaje, ale wlasnie, co to za ulica?
Koło Przyjaciół OGR - KPO "Śprychy"
chmiel
Moherator

Post by chmiel »

To jest Matejki, a ten budynek to urząd skarbowy.
...bo gdzie się ten kosmos kończy ?! Bo stół się, kurna, kończy tu !
strz.
HRSZT

Post by strz. »

aaaa, to ten dom stoi jeszce, ale nie wyglada tak nowoczesnie, jak na tym zdjeciu sie wydaje :)

Obecny skarbowy w latach 70tych jakos byl Bankiem - moja mama tam pracowala. Ale nie wiem co tam bylo kiedys kiedys. Moze od zawsze to byl bank?
pokrzewka

Post by pokrzewka »

w domu na rogu, teraz przy nowym rondzie, Leo pomieszkiwał, a widzicie ile sosen? jakie małe i jak urosły??? :wink:
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

pokrzewka wrote:w domu na rogu, teraz przy nowym rondzie, Leo pomieszkiwał, a widzicie ile sosen? jakie małe i jak urosły??? :wink:
pomieszkiwał? :lol: hm spędziłem tam ponad 30 lat też byłem taki mały jak te sosny i jak urosłem :D
ps.oto co mówi sie o tych budynkach na oficjalnych stronach Otwocka

"Dochodzimy do skrzyżowania z ulicą Matejki. Warto nią podejść w lewo ok. 200 m do budynku Urzędu Skarbowego (nr 4).

Wzniesiono go po 1924 r. na luksusowy pensjonat "Eugenia" - z telefonem, kanalizacją, tarasami do opalania. Przed II wojną był tu jeden z dwóch otwockich banków - Kupiecki lub Bank Spółdzielni Kredytowej - i jak dziś Urząd Skarbowy. W czasie wojny siedziba NSDAP, później tymczasowo UB.

Obok za kioskiem, "Ruchu" murowany dom (Matejki 2), zbudowany w l. 1925-30 przez Żydów Frydlanda i Petszaffa jako Bank Kupiecki. W czasie okupacji Niemcy zajęli go na Arbeitsamt czyli Urząd Pracy. Tu też mieszkał jego kierownik Hugo Dietz z żoną. (Został on zastrzelony w 1943 r. w Warszawie na ul. Rysiej na mocy wyroku AK jako jeden z najokrutniejszych oprawców hitlerowskich.) 1 IV 1944 r. oddział AK pod dowództwem Z. Migdalskiego zniszczył kartoteki w otwockim Arbeitsamcie. Akowcy kazali urzędnikom własnoręcznie drzeć dokumenty. Na skrzyżowaniu z ul. Karczewską czekała ciuchcia, do której załadowano worki z dokumentami i prawdopodobnie spalono w parowozie. Zdobyto też pistolety, druki itp. Brawurowa akcja miała miejsce blisko koszar własowców. "
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
mas1o
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by mas1o »

Moje zrodla to internet bo nikt stary w mojej rodzinie juz nie zyje. Tak wiec tylko to co wypatrze przez google moge pokazac
Domar

Post by Domar »

rozumiem, ale takie przekazywanie niepewnych informacji nie jest najlepszym pomysłem. polecam publikacje nt Otwocka.

ps. fajny automobil na tym zdjęciu jedzie. ktoś jest w stanie go rozpoznać?
strz.
HRSZT

Post by strz. »

oj czepiasz sie Domar
Domar

Post by Domar »

możliwe, ale jakoś ten temat mi na sercu leży.
strz.
HRSZT

Post by strz. »

To prosze tutaj nam uscislac, a nie czepiac sie, ze ktos znalazl nieprawdziwe info. Wez od kolegi namiar skad wzial informacje i podyskutyuj sobie z tworcami strony. O.

bo jak nie, to ci noge podstawie ;]
rycho
Sojowy
Sojowy

Post by rycho »

jak ja lubie te wasze "przepychanki"! ;p
Post Reply