Rajd Kurierow Tatrzanskich

Wyjazdy planowane na najblizsze dni, zarowno te dalekie jak i bliskie.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel, BartekJ

ptroja
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Rajd Kurierow Tatrzanskich

Post by ptroja »

Wczoraj naszedł mnie taki pomysł:

Image

Szczegóły:
  • trasy wychodzi niecałe 200km, można to zrobić na upartego w jeden dzień, ale raczej nie ma sensu, czyli weekend
  • jak dla mnie optymalny jest najbliższy weekend, czyli 21/22 czerwca - przy dużym zainteresowaniu można negocjować lub głosować
  • dojazd na bilecie turystycznym z opcją roweru wychodzi 70pln, W-wa->Poronin 01:01->07:56, powrót Z-ne->W-wa 18:20->01:41 (albo 21:36->04:45),
  • nocleg gdzieś na Słowacji się znajdzie, tam spanie nie jest drogie wiec namiotów bym nie targał.
Trase proponuje pokonywać możliwie "na lekko", z racji podjazdów i tak będzie trzeba się spocić... ale co pod górke to i z górki :) W przerwach mam nadzieje pstrykać fotki nie tyle na wszystkie strony, co ze wszystkich stron :) Dzień skończymy tanim :piwo:
Creeping Death
NApierdalator
NApierdalator

Post by Creeping Death »

Rozumiem że trasa jest zaznaczona na czarno?
Pomysł genialny.
Trasa też fajnie. Uwielbiam te okolice..
Niestety na pewno nie dam rady w tym terminie... Ale kiedyś chętnie bym spróbował takiej przejażdżki tam..
Moim zdaniem jechanie tego w jeden dzień nie ma sensu.. Poza tym łatwo nie będzie.... Hmmm nie wiem czy dał bym radę przejechać to jednego dnia ? :roll: :roll:
POWERADE- Jebne czy wstane??

Honda Shadow VT500C - moja śliczna!
ptroja
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by ptroja »

Tak, trasa na czarno. Z racji logistyki pociągowej lepiej pokonywać ją właśnie w zaproponowanym kierunku (żeby na powrót zająć sobie dobre miejsca do wyspania). Co do zjazdów/podjazdów to nie wiem jak lepiej, ale to pętla, wiec bilans powinien wyjść na zero ;-)

Jakby ktoś chciał śmignąć w jeden dzień, to tu są namiary:
http://www.zuz.mom.pl/rower/trasy.php?s=tatry
Ten wariant jest nieco dłuższy, start z Nowego Targu - ale zgaduje, że to z racji miejsca zamieszkania inicjatora.
vigil
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by vigil »

temat nie nowy. ja już 2x kółko dookoła Tatr wykonałem raz na mtb z 1,5 cala a raz na szosie. namawiam w tym roku Arkadyja ale nie wiem czy mi sie uda. Start 5 lipca.
http://rowery.onet.pl/2624,1475930,artykuly.html
ptroja
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by ptroja »

Dzięki, nie wiedziałem! - póki co rozeznany jestem raczej w górskich stronach i portalach. Jeżeli pogoda nie wypali albo nie będzie mi się chciało samemu pedałować w terminie co napisałem to śmignałbym w peletonie o którym piszesz.
Giant Mike

Post by Giant Mike »

jeszcze jest taka opcja - wyścigowa : http://www.eubike.sk/portal/pl/

Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
ptroja
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by ptroja »

Przekładam wyjazd o tydzień, czyli na weekend 28/29 czerwca. Oprócz mnie zdeklarował się Kamil, z którym uderzam do Norwegii (rzucałem info na forum swego czasu...). Pozostałe ustalenia bez zmian.
ptroja
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by ptroja »

Pozwolę sobie pare zdań "po"... Trasa jak dla mnie rewelacyjna. Wskazówki logistyczne na przyszłość:
  • na Łysej Polanie jest kantor z dobrym przelicznikiem, ale sprzedają tylko banknoty 1000 SKK
  • nocleg wypadł nam w wiosce Liptovske Matiasovce - akurat w takim miejscu, gdzie mi się przestało chcieć i jednocześnie potem jest spory podjazd przed Zubercem; jedyny minus, to że w tej mieścinie nie ma nic do jedzenia i trzeba było nam się wrócić tak z 5km do najbliższej knajpki, gdzie dawali jeść - ale do tych, gdzie dawali pić było bliżej ;-)
  • najstromszy podjazd na całej trasie to bardzo krótki odcinej przed Suchą Horą
  • całość jest do zrobienia w jeden dzień; my w sobote jechaliśmy 7..16, w niedziele 8..13 nie robiąc jakiś przerw większych niż na popas; może warto jest ją jakoś rozszerzyć, bo w sumie w niedziele szybko dotarliśmy do Z-nego, a że akurat był pociąg to już nie kręciliśmy
  • nie jest to trasa na rozpoczęcie sezonu, ale daje niesamowitą frajdę i jest baaardzo widokowa :)
Zapraszam do galerii.
vigil

Post by vigil »

pytane odpowiadane. VI rajd kurierow tatrzanskich w jeden dzien dookola Tatr odbyl sie... w strugach deszczu i temp 8 stopni. Padalo pol nocy i nie przetarlo sie wbrew zapowiedziom. niektorzy zrezygnowali przed startem. do boju stanelo 14 osob. mowiac krotko byla masakra - po godzinie jazdy pod gore w zimnym deszczu, jeszcze przed lysa polana zaczely lapac mnie skurcze w lydki i przedramiona. na dodatek zlapalem gume i zziebnietymi lapami z trudem zmienilem ja w 20 min. wszyscy mnie objechali i dogonilem ich dopiero po 50 km...termicznie bylo do d...nie bylem w stanie sie rozgrzac nawet pod gorke. oczekiwany najdluzszy 30 km zjazd do liptowskiego mikulasza okazal sie potworna walka z przedni-bocznym wiatrem i z gorki z trudem osiagalem 30 km/h. wiatr niebawem zmienil sie na w mordewind i tak bylo przez nastepne 20 km. potem...zaczal sie 15km podjazd 10-12% pod kwaczanska przelecz i tam.. zaczelo lac. potem na zjezdzie juz tak lalo ze ledwie jechalem 30 km/h. Ogolnie byla rzeznia i z trudem osiagnalem czas 7:51(posto na gume 20 nin i na rozmasowanie skurczy 20 min). Trasa 200 km. Tetno srednie 160.miejsce 1 choc oddech rywali na plecach (kolejne czasy to 8:07, 8:13 i 8:32). Zapraszamy za rok
Attachments
na mecie.jpg
na mecie.jpg (31.3 KiB) Viewed 18047 times
na starcie.jpg
na starcie.jpg (74.11 KiB) Viewed 18047 times
karnaś

Post by karnaś »

Gratulejszyn :brawo:
carloz

Post by carloz »

O człowieku... respect!!

Kiedy Ty tam byłeś? przecież wczoraj szwędałeś się po okolicy, a dzisiaj już piszesz że zrobiłeś rundę dookoła tatr :shock:

Gratulacje determinacji i zwycięstwa!

już doczytałem że 5.07 :oops:
MTB + /\/\/\/\/\ = :D
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

już mówiłem że to CYBORG drugiej generacji, a może i trzeciej :P
brawo Vigil!
ps.chyba wybaczę Ci to nieustanne meandrowanie na wycieczkach :P
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
Domar
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by Domar »

nie mam słów... brawo, brawo, brawo :!:
I co tu napisać? Nie wiem :/
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

ledwie 30km/h, niesamowite i to wszystko w koszulce OGR :wink:
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

pokrzewka wrote:i to wszystko w koszulce OGR :wink:

coraz częściej widać ja na pierwszym miejscu :!:
i od kogo sie zaczęło? :lol:
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
S.W.A.T
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by S.W.A.T »

8) Naprawdę RISPEKT :)
hak
Sport Dajrektor

Post by hak »

Pięknie panie doktor, Pięknieeeeeeeeee!!!!!!!! :brawo:
magda
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by magda »

:spoko: :brawo:
life is like a box of chocolates; you never know what you gonna get.
ptroja
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by ptroja »

Gratuluje! Ja też po takim czasie skończyłem jazdę... ale pierwszego dnia ;-)
vigil

Post by vigil »

tyle imprez na ten weekend mazovia 24h, memorial Bercika, slonecznym nad morze a tu kolejny roczek minal i czas na VII Rajd Kurierów Tatrzańskich "W Jeden Dzień Dookoła Tatr", sobota 4 lipca, może jeszcze ktoś się skusi. Zapewne jak zwykle będzie kameralnie. Oby pogoda nie była jak zwykle :cry: http://www.tatryrajd.pl/
Post Reply