Kirgizja - wyprawa wrzesień/październik 2008

O wszystkim i niczym.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
anku

Kirgizja - wyprawa wrzesień/październik 2008

Post by anku »

Hej
anku - ta z przydużym "amerykańskim" (?) pożyczonym rowerem na rajdzie na orientację organizowanym w czerwcu 2008 przez Sylwię, zwaną tu Pokrzewką ;-)...

hm
Wraz z koleżanką wybieram się prawdopodobnie na przełomie września i października do Kirgizji... i być może jeszcze paru innych krajów ościennych. "Prawdopodobnie", bo grupa się nieco posypała. Poszukujemy więc chętnych.
Wspomnianą koleżanką i organizatorem wyprawy jest Klara (Pokrzewka ją zna). Wstępnie ma być to wypad do Kirgizji, a także (jak się uda) innych krajów Azji Centralnej: Uzbekistanu i Tadżykistanu, a może i Kazachstanu (jest tam wręcz kosmiczne, wybudowane na stepie miasto Astana). Wyprawa będzie trwała około miesiąca (raczej nieco dłużej niż krócej), planowany termin wyjazdu: najwcześniej połowa września. Chciałabym więcej czasu spędzić w stepie i w górach (w miarę możliwości), niż w miastach. Niesamowite musi robić też wrażenie zejście z gór nad wielkie jezioro Issyk Kul w Kirgizji. Zapewne moglibyśmy też wynająć na jakiś czas samochód. Plus spanie w namiotach i kontakt z autochtonami.
Loty z Rygi do Biszkeku (Kirgistan) lub Ałma Aty (Kazachstan) kosztują ok. 635zł. Powrotny lot np. z Taszkientu kosztuje ok. 650zł. To bardzo korzystna oferta, zwłaszcza, że w ten sposób omija się tranzyt przez Rosję....
Nie wiem co by tu jeszcze tytułem wstępu.
Najlepiej było by zebrać zainteresowanych jeśli takowi się znajdą i wszystko dopasować. Termin zawsze można trochę zmienić, ale trzeba pamiętać że październik to w Kirgizji już zimniejszy miesiąc i wyżej w górach leży śnieg... No i wypadało by już zacząć się przygotowywać....

W każdym razie zapraszam! 8)
i pozdrawiam

anku
michalin.pl
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by michalin.pl »

Polecam stronę:
http://www.kirgizja.michalin.pl

Jest tam trochę pozytecznych informacji
na temat podróżowania po Kirgizji.
MG
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

ja to bym chcial bardzo, ale czas.. :>
anku

Post by anku »

no niestety....
Rozumiem że miesiące bardziej "letnie" Cię interesują? jeżeli jest to kwestia paru dni/tygodnia to sądzę, że można sprawę dogadać.. jeżeli kwestia miesiąca to raczej nic nie poradzę... Niedawno dostałam robotę i nie sądzę aby szefowa mnie puściła wcześniej ;-), w ogóle nie wiem jak ja jej to powiem .... ;-). Koleżanka Klara z podobnych powodów też wcześniej nie może...
eh
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

eee.. generalnie to mma problem z dostaniem kolejnego tak dlugiego urlopu w odstepie miesiaca.. ehm ;)
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

koleżanki polecam jak najbardziej :wink: a poniżej razem, gdzieś, kiedyś...
Attachments
na szlaku.jpg
na szlaku.jpg (156.28 KiB) Viewed 4112 times
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

a coz Wy na tych plecach niesiecie...
karnaś
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by karnaś »

kontrabandę :D
anku

Post by anku »

:o :) O Sylwia! Co żeś ty tam wygrzebała ? Czyżby Szlakiem Granicznym do Łopienki?
No a jak na granicy to się rozumie samo przez się, że przemyt :) ....

Cóż na pleckach domek - ciężka sprawa, ale super było :)
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

bo tak mi się zatęskniło :wink: zmierzamy do słupka trzech granic, namioty dwa, bo i za nas miał w plecaku fotografujący ... więc my chyba tylko drewniane tabliczki, farby, pędzle i inne niezbędne akcesoria :roll:
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
anku

Post by anku »

hmm.. i tak wylądowaliśmy pod wiatą, na bombie :) .. i obok urojonych misi
(domek-w sensie-rzeczy niezbędne mniej lub bardziej do przetrwania)

a! a' propos, jakby ktoś jednak się był zdecydował to można też tak:
anna.kosieradzka@gmail.com
anku

Post by anku »

behem0thcie :!: może jednak udało by się Twój urlop przełożyć?

...albo może znasz również potencjalnych chętnych na taką wyprawę, osoby którym spodobałby się plan przemierzenia Kirgizji?
nie będę kryła że jesteśmy z koleżanką w kropce, jeżeli nie znajdziemy większej ilości osób odpadnie nam możliwość zwiedzania państw, gdzie wyznaje się Islam...
:?
Jacq

Post by Jacq »

Ladies and gentlemen, behem0th has left the building ;)

Behem wczoraj na Islandie wyleciał o ile dobrze wiem..
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

odpowiedź od behema dostaniesz za trochę wiecej niż miesiąc, zajrzyj do wątku "Islandia" :lol:
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
anku

Post by anku »

no cóż trudno :wink:

...tak to bywa, pies utonie łańcuch pływa...
szukamy dalej
anku

Post by anku »

Chętni do wyjazdu nadal potrzebni, jest nas już piątka. Jesteśmy na etapie "zaraz_kupowania_biletów"...
Post Reply