Czy ktoś sie bawił w wymiane łozysk maszynowych w piaście?
Chodzi mi konkretnie o oznaczenie i zamnienik: u mnie siedza 4 x 6001 2RS - wiem, ze 6001 jest to typoszereg o wymiarach 28x12x8, ale co oznacza te 2RS? Czy to nie są samosmarowalne?
I jakie kupic? FAG? Koyo?
W rowerowym krzykneli mi 20zeta za sztuke, lub 40 za sztuke samosmarowalnych... x 4 = 160zeta
W ceramici wchodzic nie bede, bo troche koszty nie te, do tej piasty co mam... a tymbardziej ze planuje zakup gotowych kólek... takich co maja cos wspolnego w nazwie z mercedesem
tak, podobne sklepy juz znalazłem, tylko dalej nie wiem jak to jest z tymi samosmarowalnymi i oco chodzi... podobno sa duuuuzo trwalsze, bo te wystraczyly tylko na 11tys...
Ty nie wiesz i Ja nie wiem, ale na stronie 3 jest trochę wyjaśnione na temat tych łożysk www.dbc.wroc.pl/Content/1473 . Dalej mi się czytać nie chciało.
tyle, że łożyska maszynowe to raczej kulkowe a tam pan pisze o ślizgowych. zasadnicza różnica
nie wiem na czym polegają samosmarujące ale standardowych 2RS nie nasmarujesz bo zniszczysz kołnierz osłonowy (ten z gumy). fakt, że kołnierze te chrnoią przed zabrudzeniami ale przy dłuższej kąpieli smar na pewno się wypłucze z łożyska. najlepiej zadzwonić do jakiegoś sklepu i zapytać co to są łożyska kulkowe samosmarujące.