Siodelko
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
no wlasnie pamietam ze to byl Mladz. bo mnie zdziwilo. prawdopodobnie na terenie osrodka PAN. ale kurde nie moge teraz WWW znalezc :/
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
wysokość - gdy pedał znajduje się w najniższej pozycji, kolano rowerzysty powinno być minimalnie zgięte.
obniżyć nieco nos (przód) siodełka
to cytat z tego linku na temat siodełka
ja mam tak ustawione i jest to dla mnie optymalna pozycja,nota bene nie mogę siegnąć ziemi jak proponuje Yanek, chyba ze czubkami palców
anegdota:
kiedys jechałem z moim kumplem koło Dąbrówki i wmieszałem sie w grupę Meranową,to ex-kolarze jak wiecie,oczywiście zaraz nas zostawili ale przedtem zwrócili uwagę mojemu kumplowi, ze...ma za nisko ustawione siodełko i faktycznie jakos narzekał, poprawił tę pozycje i od razu poczuł róznicę
więc jesli chciałeś Spider przykłady żywe -oto są
obniżyć nieco nos (przód) siodełka
to cytat z tego linku na temat siodełka
ja mam tak ustawione i jest to dla mnie optymalna pozycja,nota bene nie mogę siegnąć ziemi jak proponuje Yanek, chyba ze czubkami palców
anegdota:
kiedys jechałem z moim kumplem koło Dąbrówki i wmieszałem sie w grupę Meranową,to ex-kolarze jak wiecie,oczywiście zaraz nas zostawili ale przedtem zwrócili uwagę mojemu kumplowi, ze...ma za nisko ustawione siodełko i faktycznie jakos narzekał, poprawił tę pozycje i od razu poczuł róznicę
więc jesli chciałeś Spider przykłady żywe -oto są

behe - to może mówimy o czymś innym. w Mlądzu jest ośrodek PAN o wdzięcznej nazwie "Mądralin" http://www.panmadralin.pl i może tam coś sobie postawili. ja mówię o obserwatorium meteorologicznym w Świdrze
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
no wlasnie o nim pomysliwalem, bo innego miejsca na obserwatorium nie widze.
ps. se kur* licza za nocleg... ;)
ps. se kur* licza za nocleg... ;)
Witampozatym jak juz ktos chce porownywac temp wawy z otwockiem to powinien sobie postawic standardowe stanowisko do pomiaru, wiesz, taka biala skrzynka na odpowiedniej wysokosci nad ziemia... ( i podstawa: nie mierzyc takim dupnym czujnikiemewentualnie wyrownywac to wzorami empirycznymi... w sumie to sie nie znam, bo metereologie mialem 4 lata temu, wiec wiecej nie pisuje.
Jestem autorem tej strony i nie zgodze sie z opinia użytkownika @behem0th. To nie jest żaden DUPNY czujnik z pierwszego lepszego bazaru tylko układ dallasa DS18B20 (cufrowy czujnik temperatury) z rozdzielczościa do 0,1stC. Nie wiem jak tobie ale mi w 100% wystarcza taka dokładność.
Mówisz że mała dokładność? No to przytocze Ci przykład: Powiedzmy ze na jakims zadupiu jest stacja meteorologiczna (taka skrzynka z aparatura pomiarowa) i idzie sobie taki koles bierze ołówek i spisuje z termometru rtęciowego jaka jest temperatura. Moje pytanie jest takie -> jaki ten koleś wprowadza błąd przy odczycie temperatury? NA pewno wiecej niż 0,1stC.
Nie twierdze że mój pomiar jest w 100% dokładny ( dlatego napisałem w tytule strony: AMATORSKI pomiar temp......). Może gdybym mierzył temperature analogowym termometrem z serii LM to bym sie zgodził że wprowadzam duży błąd, lecz ja mierze czujnikiem dallasa który wszystkie obliczenia i przekształcenia wykonuje sam bez ingerencji zewnętrznej i rola ludzi ogranicza sie do zczytania wartości temperatury.
Najpierw zastanów się o czym piszesz a dopiero później krytykuj.
Pozdrawiam -DezerteR- ....
czujnik wystawiony za okno jest wystawiony na wiatr deszcz i snieg a także inne czynniki. termometr w skrzynce jest skompensowany na ciśnienie i osłonięty przed wpływem wymienionych warunków i na pewno jest to dokładniejszy termometr od tego którym babcia mierzy Ci gorączke. jak nie masz pojęcia o metrologii to nie piernicz :> a dokładność 0,1stopnia ma jakieś znaczenie dla organizmu? dla odczuwania temperatury? bo myslę że lepiej odczytać temperaturę z dokładnością do 1stopnia ale bez wpływu wiatru z północy
Dla Twojej wiadomości właśnie skonczyłem robić skrzynkę w której będzei się znajdował kolejny z czujników ( na wzor skrzynki meteorologicznej ) Ten czujnik specjalnie jest wystawiony na działanie czyników zewnętrznych zebym w dalszych pomiarach mógł sobie porównac temp z czujnika oslonietego i czujnika nie oslonietego.yorek wrote:czujnik wystawiony za okno jest wystawiony na wiatr deszcz i snieg a także inne czynniki. termometr w skrzynce jest skompensowany na ciśnienie i osłonięty przed wpływem wymienionych warunków i na pewno jest to dokładniejszy termometr od tego którym babcia mierzy Ci gorączke. jak nie masz pojęcia o metrologii to nie piernicz :> a dokładność 0,1stopnia ma jakieś znaczenie dla organizmu? dla odczuwania temperatury? bo myslę że lepiej odczytać temperaturę z dokładnością do 1stopnia ale bez wpływu wiatru z północy
Ps. Jakbyś czytał dokładnie co napisałem na stronce to byś sie dowiedzial że stacja zostanie rozbudowana, ale pewnie tego nie zrobiles ..
Jak widze to dla użytkownika @behem0th taka różnica ma ...:> a dokładność 0,1stopnia ma jakieś znaczenie dla organizmu?
Mam pytanie: Co chcesz mi udowodnić swoimi tezami ?
@Domar tx...
Tak samo bym to wszystko skwitował, lecz nie umiem tak dosadnie mówic.. sądze ze sprawa zamknięta.
Jeżeli moglbyście mi w czymś pomóc to bym bardzo chętnie się zapytam o parametry oryginalnej skrzynki meteorologicznej .. i o jej umiejscowienie itp ... Bo widze że tu sami ludzie po meteorologi
....
za wszystkie informacje bede wdzieczny
Tak samo bym to wszystko skwitował, lecz nie umiem tak dosadnie mówic.. sądze ze sprawa zamknięta.
Jeżeli moglbyście mi w czymś pomóc to bym bardzo chętnie się zapytam o parametry oryginalnej skrzynki meteorologicznej .. i o jej umiejscowienie itp ... Bo widze że tu sami ludzie po meteorologi

za wszystkie informacje bede wdzieczny

ja nie jestem od meteorologii - ja jestem od metrologii.
a chodziło mi wyłącznie o tę część Twojej wypowiedzi, w której tak chwalisz "czujnik dallasa" - ja Ci tylko mówię, że te 0,1stopnia to się nawet w procesach technologicznych nie mierzy a dla organizmu większe znaczenie od 0,9stopnia od "dupnego czujnika" ma 8stopni od zimnego wiatru. a ogólną inicjatywę popieram bo lubie jak ludzie coś robią a nie sępią w monitor jak ja. jeśli chcesz dokładnych wytycznych dotyczących ustawienia skrzynki pójdź do obserwatorium w Świdrze - na pewno pomogą. ja tam skalowałem swój miernik prędkości wiatru.
a chodziło mi wyłącznie o tę część Twojej wypowiedzi, w której tak chwalisz "czujnik dallasa" - ja Ci tylko mówię, że te 0,1stopnia to się nawet w procesach technologicznych nie mierzy a dla organizmu większe znaczenie od 0,9stopnia od "dupnego czujnika" ma 8stopni od zimnego wiatru. a ogólną inicjatywę popieram bo lubie jak ludzie coś robią a nie sępią w monitor jak ja. jeśli chcesz dokładnych wytycznych dotyczących ustawienia skrzynki pójdź do obserwatorium w Świdrze - na pewno pomogą. ja tam skalowałem swój miernik prędkości wiatru.
dezerter, wez spusc troche cisnienia bo chyba za bardzo biezesz do siebie cudze slowa. wcale nie krytykuje, ze ktostam sobie mierzy temperature i podoba mi sie nawet jako ciekawostka, ale nie ma to zadnego praktycznego zastosowania, bo dane na temat temperatury sa powszechnie dostepne.
i w zadnym wypadku Cie nie atakowalem, a Ty pojechales mi jak bysmy sie znali 10 lat. ;)
nie wiem jakie sa parametry skrzynki ani termometrow, bo mnie w tej chwili to nie interesuje, notatek z meteo nie posiadam, szkoda bylo czasu na taki zapychacz. ;)
w kazdym razie, mysle ze skoro temperatury max/min (wtedy dokladnosc pomiaru ma duze znaczenie) podawane do prasy sa z dokladnoscia do jednej setnej stopnia, to z pewnoscia pomiar dokonywany jest z ta albo wieksza dokladnoscia, a to juz co najmniej 10krotnie wieksza od twojego super hiper czujnika dallasa do kupienia za 8 zl w przejscu podziemnym gus. ;)
no i jak mowilem, to nie chodzi tylko o sama dokladnosc, a zapewnienie tych samych warunkow obserwacji w kazdej stacji meteo. i tak powinno byc jezeli cokolwiek sie chce porownywac, bo np. temperatura z 2 stron mojego domu w lato moze sie roznic i o 20 C...
na zakonczenie: jak masz za duzo wolnego czasu to zapraszam na wydzial inzynierii i ksztaltowania srodowiska sggw, maja tam i klatke i cala katedre metereologii, strasznie sie nudza, pewnie uzyskasz informacje ktore Cie interesuja.
i w zadnym wypadku Cie nie atakowalem, a Ty pojechales mi jak bysmy sie znali 10 lat. ;)
nie wiem jakie sa parametry skrzynki ani termometrow, bo mnie w tej chwili to nie interesuje, notatek z meteo nie posiadam, szkoda bylo czasu na taki zapychacz. ;)
w kazdym razie, mysle ze skoro temperatury max/min (wtedy dokladnosc pomiaru ma duze znaczenie) podawane do prasy sa z dokladnoscia do jednej setnej stopnia, to z pewnoscia pomiar dokonywany jest z ta albo wieksza dokladnoscia, a to juz co najmniej 10krotnie wieksza od twojego super hiper czujnika dallasa do kupienia za 8 zl w przejscu podziemnym gus. ;)
no i jak mowilem, to nie chodzi tylko o sama dokladnosc, a zapewnienie tych samych warunkow obserwacji w kazdej stacji meteo. i tak powinno byc jezeli cokolwiek sie chce porownywac, bo np. temperatura z 2 stron mojego domu w lato moze sie roznic i o 20 C...
na zakonczenie: jak masz za duzo wolnego czasu to zapraszam na wydzial inzynierii i ksztaltowania srodowiska sggw, maja tam i klatke i cala katedre metereologii, strasznie sie nudza, pewnie uzyskasz informacje ktore Cie interesuja.
no to po co cala ta dyskusja.. udowadnianie nie wiadomo czego. pa. ;)