Poszukiwane opony bezdętkowe

Chcesz sie czegos pozbyc? Kupic? Pozyczyc? No to tutaj...

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
Fangusia
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Poszukiwane opony bezdętkowe

Post by Fangusia »

Poszukuję opon bezdętkowych do roweru za w miarę rozsądną cenę. Może ktoś ma do odsprzedania. Opony mają być w rozmiarze 26x1.90. 2szt Pozdrawiam
Still working
carloz
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by carloz »

Hej, posiadam 2 opony Continental Race King 2.0 w wersji Tubeless, więć chyba ta 0.1 nie robi wielkiej różnicy ;)

waga poniżej 600g, stan zuzycia oceniam na 10% przód - 15-20% tył - cena za komplet 120zł
MTB + /\/\/\/\/\ = :D
Fangusia
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by Fangusia »

Hej Carloz z tego co kojarzę, to na innym forum sprzedawałeś te oponki za 110. Czyżby wraz z cenami paliw rosły ceny opon do roweru? :D Słuchaj a tak na poważnie to właśnie się dowiedziałam, ze chyba muszę do nich kupić inne felgi. Ja w tej chwili mam rower na zwykłych oponach dętkowych i podałam rozmiar z tych opon. Czy w związku z tym do tych felg nie mogę założyć Twoich opon? Jestem jeszcze zielona w tym temacie. Pozdro
Still working
dzidek

Post by dzidek »

Po pierwsze jeżeli nie chcesz się bawić w różne wynalazki typu mleczka uszczelniajace musisz mieć koła dostosowane do opon bezdetkowych.
A co do rozmiarów to spokojnie możesz używać opon od jednego cala do 2,2-2,3 a może i więcej jak są...;) ważny jest drugi rozmiar czyli średnica koła bo tutaj nic nie poradzisz;)
gg: 6607845
Fangusia
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by Fangusia »

Hej Dzidek ja chcę nalać tam mleczka żeby w razie przebicia nie zeszło powietrze, a więc muszę też felgi dokupić? Czyli najpierw muszę mieć opony i do nich kupić koła albo kupić cały zestaw. A myślałam, że szybko pójdzie. Zrzucę jedne oponki i założę drugie :(
Still working
carloz

Post by carloz »

Dokładnie tak jak Dzidek mówi, szerokość opony nie ma znaczenia, ale już rodzaj obręczy ma. Obręcz musi mieć specjalny rowek, który będzie pasował do większego rantu w oponie i dzięki temu cały system się uszczelni teoretycznie już bez mleczka. A mleczko nalane do środka zadziała w sytuacji małego przebicia opony i poradzi sobie z powstałą nieszczelnością.

Teraz pozostaje zapytać - jaki masz budżet, jakie hamulce, co to za rower.

Najtańsze koła można kupić już za ok 700zł.
A jeśli chodzi o cenę opon - jest wyższa, bo jest sezon, a jak jest sezon to ceny zawsze idą w górę ;) Ale myślę, ze to i tak baaaardzo dobra cena :wink:
Fangusia
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by Fangusia »

Na razie nie stać mnie w takim razie na koła. Mój rower 2 lata temu kosztował 900zł więc nie kupię teraz do niego kół za 700. To jest rower B'TWIN. Hamulce ma zwykłe, nie tarczowe. Jeden amortyzator z przodu. Nie mam tak dużego budżetu, bo mam też inne wydatki, a pensja nauczycielska to nie kokosy. Prawdę mówiąc myślałam,że zmieszczę się w cenie 300-400zł ze wszystkim :(
Still working
BartekJ
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by BartekJ »

Zawsze myślałem, że główny problemem z zakładaniem bezdętkowych opon do zwykłych felg to szczelność szprych. Jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu. Czy to się załatwia mleczkiem?
A rowery jak cielęta leżą nad brzegami rzek
carloz

Post by carloz »

Uszczelnienie otworów pod nyple to nie jest problem - wystarczy specjalna tasma, np cos takiego- http://allegro.pl/tasma-uszczelniajaca- ... 67540.html - ktorą wystarczy obkleić obręcz + specjalne wntylki. Pozostaje jeszcze kwestia rantu obręczy. Niektóre zwykłe obręcze z niektórymi oponami dają się uszczelnić, ale nie jest to pewne i łatwe rozwiązanie...
Post Reply