Potrzebuję wymienić kasetę z Shimano Alivio na jakąś inną, najlepiej też 8-o rzędową. Potrzebuję przełożeń bardziej szosowych niż te z Alivio - więc przyglądam się np. Shimano 105 itp. też 8-o rzędowe.
A teraz pytanie - bo nie znam się na tym kompletnie: czy, gdy Alivio jest w systemie IG, to mogę wymienić na kasetę HG? Bo o ile się rozeznałem przeglądając teraz internecik, różnica jest tylko w dodatkowych wgłębieniach zębatek, a łańcuch od IG będzie pracował doskonale z HG. A kasety HG wydają się być łatwiej dostępne.
IG zdaje sie powoli odchodzi w zapomnienie, powrocono do starszego HG.
shimano nie zaleca pewnych mieszanych kombinacji systemow HG, IG (ponoc wystepuje niebezpieczenstwo zakleszczenia lancucha) ale z doswiadczenia wiadomo, ze wszystko bryka bez zadnych problemow w dowolnych wariantach ;)
FAQ SHITMANO:
5. Can I use an IG chain with a HG cassette?
All current HG cassette cogs are specifically profiled to be HG or IG chain compatible. Any Shimano IG chain will work with any current HG cassette. If you use a HG chain with a 7-speed IG cassette (CS-IG50 and CS-IG60) the rear derailleur adjustment becomes more critical. One significant compatibility issue is always avoid using a HG chain with an IG-only crank set. Why? The chain will release from the large (outer) chain rings too easily while in the large rear cog. It may be potentially dangerous if the chain drops off the outer ring without shifting the lever, under full power.
Spider wrote:Jak mi radzicie....samemu wymienic ...czy dac czlowiekowi ???
Zaznaczam ze nigdy tego nie robiłem :oops:
Jak masz klucze to mozesz sprobowac sam. Jak nie masz tez mozesz sprobowac sam, zamiast palacic za wymiane kupic sobie odpowiedni sprzet.
Do wymiany kasety potrzeba:
-klucz do odkrecania kaset
-cos do zablokawania kasety czyl tzw bacik. Jest to kawalek lancucha z raczka. Kaseta odkreca sie w ta sama strone, w ktora sie swobonie obraca, tak, ze trzeba przyblokowac. Mozna innymi sposobami niz kawalkiem lancucha, co kto lubi.
A jak nie chcesz sie babrac to daj komus i bedziesz mial z glowy.
behem0th wrote:spider, znaczy mam rozumiec ze to ma byc wymiana lancucha i kasety, tak?
pasuje Ci termin: sobota przed masa? (godz: 13-14) ?
Tak wymiana kasety i łańcucha tylko nie w ta sobote tylko w nastepna...pasuje ????.
A na mase przyjade ale nie na swoim cyklu...
Musze przyjechac coby was klepnąć na dziendobry
he he he ...ja was znam a wy mnie nie....musimy jakies "pifko" pokoju wypic co nie