Po ostatnim maratonie nie odskakuje mi tloczek w jednym hamulcu, rozebralem zacisk i wyczyscilem i wyglada na to ze tloczki sa do wymiany.
Czy orientuje sie ktos gdzie w Wawie lub okolicach mozna kupic tloczek zacisku wraz z uszczelka?.
Czy podczas montazu nasmarowac tloczki specjalna pasta do cylindrow/tlokow hamulcowych. W cylindrze jest uszczelka i nie wiem czy taka pasta nie spowoduje ze uszczelka zaczelaby puszczac plyn.
tłoczek hayes hfx9
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
- Giant Mike
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
a czy rozebranie zacisku to jakiś problem? w moich xtr'ach też nierówno biorą a czyszczenie tego co wystaje nie daje porządanego efektu 
Zakładam, że wypchnięcie tłoczków siłą płynu jest możliwe - potem i tak trzeba będzie wszystko od nowa zalać. Ale jest tam jakaś większa filozofia techniczna w środku?
Michał

Zakładam, że wypchnięcie tłoczków siłą płynu jest możliwe - potem i tak trzeba będzie wszystko od nowa zalać. Ale jest tam jakaś większa filozofia techniczna w środku?
Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
W moich hayesach rozebranie zacisku jest banalne, wystarczy odkrecic przewod i wykrecic dwie sroby i zacisk rozebrany i zostaje tylko wyciagnac tloczki, ale chyba xtr ma zacisk jednolity a nie skrecany z dwoch czesci wiec moze byc troche trudniejszy dostep do tloczkow. Jeden tloczek wyszedl bardzo latwo drugi nie chcial wyjsc wiec dmuchnalem ze stacjonarnej pompki i wylecial. W moich zadnej filozofii nie ma, wyciagasz tloczek czyscisz go lub wymieniasz na nowy i wymieniasz uszczelke skrecaszzalewasz i koniec.
- Giant Mike
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
No i rzeczywiście banalne proste. Wypchnąć, wyciągnąć do końca, zlać płyn, wyczyścić, wsadzić tłoczki, zalać, odpowietrzyć - działa jak nowe i do tego równo z obu stron 
Michał

Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876