Naapęd :)

Sprawy sprzetowe: naprawa, konserwacja, porady.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
S.W.A.T
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Naapęd :)

Post by S.W.A.T »

Od jakiegoś czasu myślę o wymianie napędu.. obecny na 8 się powoli zarzyna - czekam już do końca bo mam zamiar kupić nowy. Konkretnie jeszcze sprzętów nie wymienię, ale mam takie pytanko:
Gdybyście wymieniali i Wy... Wymieniliście go na 8 czy 9 ??
Różnica w tej jednej zębatce po środku jest odczuwalna w trakcie jazdy, czy raczej nie ma większej różnicy w jeżdzie?
karnaś
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by karnaś »

Najpierw kupiłeś manetki na 8sp, a teraz się zastanawiasz co wybrać :?
Jeśli znajdziesz dobrze ze stopniowaną kasetę 8 to nie odczujesz różnicy.
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

nie czuc i moim zdniem nie ma sensu przechodzic na 9.
Arkadyj

Post by Arkadyj »

Zalezy do czego tego potrzebujesz. Jezeli nie bedzie sie na tym scigal to zostaw 8.
carloz

Post by carloz »

Generalnie to podczas jazdy nie zauwazysz róznicy pomiedzy 8sp a 9sp. Zaletą 9-tki jest większa dostepnośc podzespołów z wyzszych klas, a przez to i lżejszych. 8-ka pozostała tylko w nizszych grupach (czytaj cięższych). Bezdyskusyjną zaletą 8sp jest trwałośc tego napędu. Łańcuch im szerszy, tym bardziej wytrzymały i taki napęd poprostu na dłużej starcza. Jeśli masz manetki na 8, to szukaj dobrej kasety w tym systemie - mozna jeszcze znależć starsze xt na 8, ale dużo tego nie zostało...

http://www.allegro.pl/item507426863_kas ... tacja.html bardzo lekka kaseta xt

http://www.allegro.pl/item509798572_kas ... abike.html lx, ale sporo cięższy od xt, przy 30T róznica wynosi już 100g

do tego proponuje łańcuch srama - jak dla mnie najlepsze łańcuchy
http://www.allegro.pl/item511060089_lan ... super.html
pomimo tego ze 8sp, to dosyć lekki, bo waży prawie tyle co 9sp, a napewno dłużej "pożyje"
MTB + /\/\/\/\/\ = :D
karnaś

Post by karnaś »

Arkadyj wrote:Jezeli nie bedzie sie na tym scigal to zostaw 8.
raczej będzie sie na tym ścigał. i nie wiem czy ściganie wymusza użycie 9sp(nie ścigam się więc nie wiem :? ), jeśli pasuje mu zestopniowanie ósemki to nie widze potrzeby jej zmiany na 9.
ps. w najgorszym wypadku zostając przy 8sp może sam złożyc kasete jak Carloz
Arkadyj

Post by Arkadyj »

karnaś wrote: raczej będzie sie na tym ścigał. i nie wiem czy ściganie wymusza użycie 9sp(nie ścigam się więc nie wiem :? ), jeśli pasuje mu zestopniowanie ósemki to nie widze potrzeby jej zmiany na 9.
ps. w najgorszym wypadku zostając przy 8sp może sam złożyc kasete jak Carloz
Oczywiscie, ze sciganie sie nie wymusza zastosowania kasety 9. Hak z powodzeniem od lat jezdzi na 8 i chyba jest z tego zadowolony. Natomiast z chwila, gdy trwalosc systemow na 9 przestala byc problemem, jedynym pytaniem na jakie musimy sobie odpowiedzien jest: czy stac mnie na zmiane oraz troche czestsza wymiane napedu, oraz czy wykorzysta jeden dodatkowy trybik.
S.W.A.T
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by S.W.A.T »

Karnaś :x :) już wszystko napisał, zamierzam się na tym ścigać i jeździć w przewadze po terenie.
Zastanawiam się :) rzeczywiście dużo tego nie zostało.
Chodzi mi o napęd na którym będzie można się ścigać, pojeździć po bardziej zróżnicowanym terenie, i by był trwalszy.
A co do manetek jakie polecacie na 8sp?
carloz

Post by carloz »

Na każdym z tych systemów się ludzie ścigają, a każda kaseta górska (czyli z dużą rozpiętościa liczby zębów - od 11T do 30, 32 lub 34T) jest na tyle uniwerslana że da się na tym jeździć i w terenie i na szosie. Sam tylko musisz podjąć decyzję na podstawie przejechanych dotąd kilometrów tych nawyścigach jak i tych spedzonych na rekreacji, czy wykorzystujesz największe zębatki w kasecie i co by było dla Ciebie optymalne. JA dopiero po jakimś czasie doszedłem do tego, że najlepiej mi się jeżdzi na kasetach szosowych - gdzie max to 23 lub 26T. Dzięki weziej zestopniowanej kasecie masz możliwość lepszego dopasowania biegu do terenu w jakim się poruszasz (skok o 1ząb pomiędzy biegami pozwala naprawdę idealnie dobrać sobie przełożenie, ale już na podjazdach trzeba mocno deptać, bo to tak jakby z kasety górskiej zabrać ostatnie 3-4 zębatki). Wybór należy do Ciebie, ale taka moja rada - jeśli nie wybierasz się w góry to proponuje 11T do 28 lub 30T, a takie stopniowanie raczej tylko w 8-kach jest.

manetki - zależnie od budżetu, czym drożej tym lepiej działa, a co masz teraz i jaką przerzutkę tylną? Myślę że bardziej odzczujesz poprawę pracy napędu, szczególnie szybkośc zmiany biegów na podjazdach wymieniając tylną przerzutkę na taką z wyższej grupy, o przedniej nawet nie myśl żeby wymienić - jak dla mnie czy to alivio czy xtr to działa tak samo
S.W.A.T
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by S.W.A.T »

Ostatnio wygrałem aukcje i dość tanio zyskałem tylnego Lx-a , a jako manetki chce wziąć Triggery Sram Attack kompatybilne z Shimano.
Giant Mike

Post by Giant Mike »

Dyskusja czy 9 czy 8 i tak zawsze zejdzie na poziom akademicki.
Niestety, aktualnie dużo większy wybór będziesz miał na 9sp. Tutaj możesz kupić sobie kasetę szosowę 12-23 albo 12-27 i na płaskie więcej Ci nie trzeba. Możesz też mieć do tego korbę 46t (zamiast 44T).

Kaseta do 25 albo 27 wystarczy na wszystkie wyścigi Mazovii (Przy korbie 22/32/44).

W Planni na 8sp nadal jeżdzi Ernest, Wicio ma kasetę 8sp przy manetkach 9sp - i na pewno jeszcze kilka osób nadal ma 8ki. Kris przesiadł się na 9st z prostej przycyzny - nie był w stanie kupić już porządnych gripów 8sp.

Michał.

ps. ja mam zestaw 9sp i mogę je przekładać pomiędzy szosą i góralem. No i zmieniam napęd MTB co sezon.
Plannja Racing Team || GG#: 130876
S.W.A.T
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by S.W.A.T »

Dzięki za wypowiedzi ;)
carloz

Post by carloz »

dobra oferta, łykaj bez zastanowienia - jak ktoś ma 8-ke to niech kupuje na zapas :wink:
a normalnie....
i za te 40zł dostajesz jeszcze 5 spinek
karnaś

Post by karnaś »

a najlepsze jest to że normalnie jedna spinka kosztuje 10zł.
dzidek

Post by dzidek »

karnaś wrote:a najlepsze jest to że normalnie jedna spinka kosztuje 10zł.
to sprzedaj 4 spinki i wyjdzie ci łańcuch za 0zl :D
gg: 6607845
Giant Mike

Post by Giant Mike »

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=520770544 - tutaj jest ciekawy łańcuch 8sp

Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
Post Reply