Pytan kilka o rzeczy zapomniane

Wszystko co dotyczy miasta, a nie chcesz by bylo w grupach sasiednich.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Domar
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Pytan kilka o rzeczy zapomniane

Post by Domar »

Jako że w głowie mojej kłębi się kilka pytań dotyczących naszych okolic, na których odpowiedzi wciąż nie mogę uzyskać, chciałbym do tego celu wykorzystać forum. Może ktoś będzie umiał pomóc :)
1. Gdzie znajdowała się nieistniejąca już wieś Duda pod Karczewem (od której pochodzi nazwa Wola Ducka)?
2. Gdzie znajdowała się Cygańska Góra koło Taboru?
3. Czy ktoś zna w miarę dokładny przebieg tzw. traktu wołowego?
4. Gdzie w okolicy Łukówca było stanowisko archeologiczne, gdzie odkryto cmentarzysko?
5. Czy w Okołach istniał kiedyś jakiś pałacyk z parkiem (tak ludzie mówią)?

To na razie tyle, jakby mi coś jeszcze się przypomniało to dam znać :)
PS. Jakby ktoś się domyślał czym mogły zostać zainspirowane niektóre z powyższych pytań to zapewne zgadł ;)
I co tu napisać? Nie wiem :/
chmiel
Moherator

Post by chmiel »

Ad. 5
Może być, że istniał. Jak się dobrze przyjrzeć to można się dopatrzyć czegoś na kształt parku.
...bo gdzie się ten kosmos kończy ?! Bo stół się, kurna, kończy tu !
pokrzewka

Post by pokrzewka »

5.dwór chyba raczej był, w nawiązaniu do Pałacu w Otwocku Wielkim, bo to były te same dobra, budynek był tam gdzie przylaszczki i wawrzynek :wink: po parku mało śladów, bo nadleśnictwo prowadzi tam gospdarkę, jest art w LO Wojtka Sobocińskiego o tym miejscu, poszukaj sobie w archiwum
4. to jest ten płat lasu na drodze w stonę Całowania, przecięcie z 50, bardzo często przy wjeździe z drogi stoją panie, dużo śmieci, jest on właśnie dlatego zalesiony, kolega Leszek zrobił mapkę stanowisk archeo i ma inne materiały, jak będę miała czas to może dla Ciebie poszukam
2. dziadek mi opowiadał, ze jakąs bardzo duzą wydmę rozkopali całkowicie i wykorzystali piasek do budowy mostów do Góry Kalwarii i drogi, a Wojtek mi mówił, ze tam gdzie Nieźwiedzia Góra były obozy cygańskie, tam też widziano ostatni raz te zwierzęta, ale własnie "cyrkowe" a nie dzikie
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
Zbych
Postojebca
Postojebca

Post by Zbych »

Coś na ten temat jest na stronie http://www.tgcp.pl/fgen3/viewtopic.php? ... 9&start=50
Cyt: "...Sama wieś Duda, od której pochodzi nazwisko Ducki przetrwała do 1 poł. XIX wieku i widnieje jeszcze na wspominanej tu już przeze mnie kilka razy Karcie Topograficznej Królestwa Polskiego z r. 1843. Leżała na południowy-zachód od Karczewa.
Jeszcze kilkanaście lat temu pewien mieszkaniec tego miasta opowiadał mi, że w czasach jego młodości mówiło się o polu Duda leżącym właśnie w tym miejscu."
Skoro tak, to Duda mogla byc miedzy Karczewem a Nadbrzezem, moze w okolicy Jez. Marczewskiego, na ktore podobno mowia Duda.
Domar

Post by Domar »

to ja jeszcze się spytam czy ktoś wie jak szedł Gościniec Wielki od Osiecka do Czerska. Wydaje mi się, że trochę inaczej niż dzisiejsze drogi. Widział ktoś jakieś resztki w terenie?
edit: I jeszcze w którym miejscu był bród na Świdrze na tymże Gościńcu?
Wojtek
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by Wojtek »

co do punktu 5. w moich okolicach (Wiązowna) istniał pewien "pałacyk"... znajduje się w okolicach ośrodka zdrowia w Wiązownie (sąsiaduje z nim od prawej) :wink:
popeye
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by popeye »

"Duda" istnieje nazwa oczka wodnego znajdującego się przy trasie 801 na wysokości mniej więcej środkowej cześci ul Częstochowskiej w Karczewie około 200-300m od trasy 801 od strony Wisły.

może to miejsce ma coś wspólnego z tamtym
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny

"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "

http://picasaweb.google.pl/darekab/
pokrzewka

Post by pokrzewka »

a wyłowiliście tam kogoś :wink:
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
popeye

Post by popeye »

a wyłowiliście tam kogoś Wink
sugerujesz , że zdjęcia byś obejrzała? :]
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny

"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "

http://picasaweb.google.pl/darekab/
Wojtek
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by Wojtek »

a i jeszcze jedno przed jakieś 12 laty znajdywała się tam szkoła (klasy 1 - 8 ) :roll:
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

ale to nie ten majatek.
Domar

Post by Domar »

heh, Okoły to nie okolice (jak pewnie Wojtek zrozumiał) ;)

ps. cały czas czekam na odpowiedzi
Wojtek
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by Wojtek »

chciałem pomóc :roll:
MR bez loga

Re: Pytan kilka o rzeczy zapomniane

Post by MR bez loga »

Domar wrote: 1. Gdzie znajdowała się nieistniejąca już wieś Duda pod Karczewem (od której pochodzi nazwa Wola Ducka)?
To był folwark o nazwie Duda. Była tam cegielnia po której zostało wyrobisko wypełnione wodą - tzw jeziorko Duda. Lokalizacja taka jak popeye wskazał.

Image
Na fotce widać to na co ludzie mówią jeziorko Duda. Zbych napisał o Jeziorku Marczewskiego, ja znam nazwę doły Marczewskiego które są(albo jeden jest) tuż obok jeziorka Duda

5. Czy w Okołach istniał kiedyś jakiś pałacyk z parkiem (tak ludzie mówią)? Tak więcej tu: Epitafium dla Okołów - ostatni akapit
MR bez loga

Post by MR bez loga »

W Okołach to nie pałacyk, a dworek :) Zagalopowałem się. Choć ludzie mogą mówić pałacyk - może ten dworek był "pałacykowaty".
MR bez loga

Re: Pytan kilka o rzeczy zapomniane

Post by MR bez loga »

Domar wrote: 1. Gdzie znajdowała się nieistniejąca już wieś Duda pod Karczewem (od której pochodzi nazwa Wola Ducka)?
Jednak pamięć jest zawodna czego skutkiem jest nieprawidłowe wskazanie przeze mnie lokalizacji wsi Duda. Tam gdzie teraz jest jeziorko Duda oraz jeziorko Marczewskiego była kiedyś wieś Kępa Dudzka (Duda Rybacka).

Natomiast wieś Duda była mniej więcej w tym miejscu, gdzie są jeziorka Moczydło i Jeziórko (dawna odnoga Wisły) czyli za stadionem w Karczewie w stronę obwdnicy Karczewa.
mas1o
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by mas1o »

To ja chcialem sie pochwalic ze znalazlem dzis stadion za zofiówka :)

Zawsze jak patrzylem na google earth to widac tam taki duzy owalny kawalek mlodszego lasu i sobie myslalem ze tam musial byc stadion, tylko po co skoro to srodek lasu. Ale ostatnio przegladalem jakies stare mapy i tam jest normalnie zaznaczony stadion miejski.

Jedyne co tam teraz jest to sciezka dookola duzych topoli ktore wyznaczaja granice biezni(?), i duzo mlodych (tak z 30 lat - chociaz w ogole sie na tym nie znam, a nigdzie nie bylo widac sloi) sosen :) I mala polanka na srodku.

A jedyne info jakie znalazlem na ten temat to ze jak wybudowali w otwocku nasz normalny stadion to najpierw tam zrobili pole uprawne a potem zasadzili las. I tyle. Ktos cos wiecej wie?
Grygus
Prosze Nie Bic Nowego
Prosze Nie Bic Nowego

Post by Grygus »

Ano, ten stadion zauważyłem na googleEarth dosyć dawno. Ciekawe do którego roku jeszcze istniał.

Nieopodal, w masowym grobie pochowano 170 (?) ofiar - zamordowanych w czasie wojny pacjentów szpitala Zofiówka.

Patrząc na zdjęcia satelitarne, zauważyłem jeszcze jaśniejsze drzewa przy skrzyżowaniu linii kolejowych koło Augustówki, koło Pilawy. Wygląda to jak łącznik między dwoma liniami Mińsk-Pilawa i Pilawa-Otwock. Ciekawe dlaczego go zlikwidowali i kiedy? Ta linia chyba jest ogólnie nieczynna już? Na wiosnę się wybiorę w teren żeby to obadać ;] .

Między blokami przy andriollego, na przeciwko OZEC, stoi bezużyteczny słup z poziomą poprzeczką jak od jakiejś linii tramwajowej czy coś. Co to było? Latarnia? Słup wygląda na bardzo stary. A wąskotorówka tamtędy nie szla ani nic. Nawet od ulicy jest oddalony.
Pozdro pincet!
Domar

Post by Domar »

z tego co wiem (info niepotwierdzone) na tym nasypie nigdy nie było torów, ale dlaczego - nie wiem. pewnie zabrakło środków. linia z Pilawy do Stojadeł k. Mińska jest jak najbardziej czynna i bardzo intensywnie używana.

poza tym wzdłuż linii do Lublina można w wielu miejscach spotkać przepusty, mosty, nasypy itp z rezerwą na drugi tor. niektórzy mówią (nigdy nie widziałem dowodu na to, traktuję info z dużą rezerwą), że przed wojną był drugi tor do Pilawy, ale jak pisałem może to być legenda.

jak już będziesz w tamtej okolicy możesz poszukać śladów łącznicy idącej od strony Jaźwin (na linii ze Skierniewic) do toru linii Warszawa-Lublin jeszcze przed Pilawą (dobrze to widać na zdjęciach satelitarnych)

PS. jak będziesz jechał do tego nasypu daj znać, chętnie się zabiorę.
mas1o
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by mas1o »

Ja myslalem ze tam normalnie tory sa bo to tak wyglada. Kiedys sobie tak myslalem ze mozna by zorganizowac pociag dookola warszawy - bo tak tory pasuja, ale to bylo tylko w sferze marzen :)

I tez sie tam na wiosne wybieram
Post Reply