AKCJA KREW

Chcesz sie czegos pozbyc? Kupic? Pozyczyc? No to tutaj...

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
strz.
HRSZT

Post by strz. »

Na prośbę Pana Pawła Horteckiego pracownika DKS (Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, z która wspolpracuję - przyp. strz.) przesyłam poniższy komunikat

Szanowni Państwo,

Moja 5-letnia siostrzenica, Basia jest chora na białaczkę. Chorobę stwierdzono zaledwie 10 dni temu, jednakże stan jej zaawansowania jest bardzo poważny i niezbędne będzie przeprowadzenie transfuzji krwi.

Niestety, w naszym kraju, szansę na wydanie decyzji o przeprowadzeniu transfuzji warunkuje przedstawienie w szpitalu zaświadczenia o ofiarowaniu na rzecz pacjenta (łącznie przez dawców) dużej ilości krwi.

Zwracam się do Państwa z gorącą prośbą o oddawanie krwi, która będzie miała decydujący wpływ w walce o życie Basi.

Osoby, które chcą pomóc, mogą oddać krew w dowolnym punkcie krwiodawstwa (RCKiK) na terenie całego kraju. Grupa krwi nie ma znaczenia.

Podczas rejestracji w punkcie krwiodawstwa bardzo proszę o pobranie zaświadczenia, że krew jest oddana na rzecz Basi Pietrzak, która leży w Dziecięcym Szpitalu Klinicznym przy ulicy Marszałkowskiej 24 w Warszawie.

Jeżeli znacie osoby które honorowo oddają krew poproście je, aby przez jakiś czas robiły to imiennie, dla Basi.

Proszę o przekazywanie w/w zaświadczeń do sekretariatu Departamentu Księgowości w Centrali ARiMR, przy ul. Żelaznej 59 pok.802 (VIII piętro).

W dniu oddania krwi, każdemu pracownikowi, który odda krew, przysługuje dzień wolny od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia za ten dzień (zwolnienie otrzymuje się w punkcie krwiodawstwa) –o planowanym oddaniu krwi należy poinformować przełożonego (i sekretariat, celem usprawiedliwienia nieobecności na liście).

Szczegółowe informacje dotyczące warunków i procedury oddania krwi oraz listę punktów RCKiK w województwie mazowieckim znajdziecie Państwo na stronie internetowej:

http://www.rckik-warszawa.com.pl/dlakrwio.html

Poza wymienionymi na stronie oddziałami terenowymi RCKiK, krew można oddać w dowolnym punkcie krwiodawstwa na terenie całego kraju.

Kto może oddać krew:
-osoby od 18 do 65 roku życia, które ważą, co najmniej 50 kilogramów
-osoby, u których w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wykonano tatuażu, przekłucia uszu lub innych części ciała
- osoby, które w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie miały wykonanych diagnostycznych badań i zabiegów endoskopowych (gastroskopii, panendoskopii, artroskopii, laparoskopii)
- osoby, które w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie były leczone krwią lub jej składnikami

osoby dorosłe mogą oddać krew po okresie:
- 6 miesięcy po dużych zabiegach chirurgicznych
-2 tygodni po przebyciu grypy lub infekcji z gorączką powyżej 38 °C
-2 tygodni po zakończeniu leczenia antybiotykami
-7 dni po wykonaniu małego zabiegu chirurgicznego (np. usunięcie zęba)
-48 godzin po szczepieniu przeciwko grypie i żółtaczce oraz anatoksyną przeciwtężcową
-3 dni po zakończeniu miesiączki
-6 miesięcy po porodzie lub zakończeniu ciąży

Ewentualne pytania proszę kierować na mój adres email: pawel.hortecki@arimr.gov.pl

W imieniu Basi i całej mojej rodziny serdecznie dziękuję Państwu za pomoc.

Z poważaniem,

Paweł Hortecki
DKs/SRP WPR
pawel.hortecki@arimr.gov.pl
Last edited by strz. on 16 Jul 2008 10:55, edited 1 time in total.
Koło Przyjaciół OGR - KPO "Śprychy"
strz.
HRSZT

Post by strz. »

NIE MAM DOKLADNYCH INFORMACJI, ALE W NAJBLIZSZY WEEKEND JEST ZBIORKA KRWI W CARITASIE PRZY KOSCIELE W JOZEFOWIE, JAKBY CO.
Hunter
Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by Hunter »

wybieram się dopiero w sierpniu i na saską, muszą mi zrobić pełne badania krwi. Wtedy myślę że dałoby radę.
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

spytaj czy można na miejscu :) tj w
Szpitalu Klinicznym przy ulicy Marszałkowskiej 24 w Warszawie bo najbliższy weekend odpada a szpital na Litewskiej jest tuz koło mnie :)
ps.jestem Ci winien 450 ml a mam okazje zanim zrobię następne tattoo :P
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
strz.
HRSZT

Post by strz. »

Nie mozna w tym szpitalu, ale najblizej to bedziesz mial chyba punkt przy Nowogrodzkiej 59 (7-13). Kiedys tam natrafiles na remont, czy cos, tak? to tam?:)

Ja ze tak powiem nie zawiaduję akcją ino przekazuję info. W zwiazku z tym, prosba o przekazywanie zaswiadczen we wlasnym zakresie, ok?

dzieki za odzew!
Wojtek
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by Wojtek »

z miłą chęcią, ale nie mam 18 lat :(
strz.
HRSZT

Post by strz. »

to prosze natychmiast ukonczyc stan niepelnoletnosci! ;]

poza tym, podobno raz w tygodniu stoi "krwiobus" pod PKiN
rycho
Sojowy
Sojowy

Post by rycho »

stoi stoi! w kazda srode od 11 do 15, moze nawet 16, od strony dworca pkp srodmiescie.
Wojtek
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by Wojtek »

strz. wrote:to prosze natychmiast ukonczyc stan niepelnoletnosci! ;]

poza tym, podobno raz w tygodniu stoi "krwiobus" pod PKiN

postaram się...:D
strz.
HRSZT

Post by strz. »

UWAGA!!! ZMIANA DANYCH KONTAKTOWYCH

Witam
Od poniedziałku nie będzie mnie w pracy - w związku z licznymi mailami z pytaniami bardzo proszę o sprostowanie na forum otwock.org.pl ,że na wszystkie pytania dotyczące oddawania krwi dla Basi odpowie jej ojciec,

Waldek Pietrzak pod adresem e-mail: Waldemar.pietrzak@grow.com.pl, - tel. 0502-143-133
a zaświadczenia o oddaniu krwi dla Basi proszę przesyłać na adres:

Waldemar Pietrzak,
ul. Ekologiczna 24 m.22
02-798 Warszawa.

Dziękuję i pozdrawiam
Paweł Hortecki

PS. MOZNA TEZ PODRZUCAC MI JAKOS.
strz.
HRSZT

Post by strz. »

19 lipca 2008 roku (sobota)

w godz. 8.00 - 13.00
odbędzie się kolejny dzień krwiodawstwa przy kosciele MBCzestochowskiej w Jozefowie

Klub Honorowych Dawców Krwi "Krzyś" zaprasza na akcję honorowego oddawania krwi,
w godzinach 10.00-15.00 w Miejskim Ośrodku Zdrowia ul. Mickiewicza w Zielonce.
strz.
HRSZT

Post by strz. »

halu, był ktos? ktos sie wybiera?
Post Reply