Masa Wrzesień 2006
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
- Creeping Death
- NApierdalator
Nie no my mamy wszystko złożone w konfigu 2x22W. Problemy są tylko z podłączeniem Mp3 bo z tego dziada da sie tylko wyciągnąć 1uA. Dlatego zbudowaliśmy specjalny przedwzmacniacz na tranzystorach niskoszumowych i teraz działa. Jest teraz kwestia osiągnięcia kompromisu między głośnością a przesterowaniem tranzystorów wejściowych (czyli jakościa bo zaczyna żęzić). Wszystko jest ok obecnie. Tylko zauważyliśmy ostatnio że jeden kanał gra troszkę ciszej. Można to wyregulować oporem w kolektorze tranzystora wejściowego (albo w emiterze) tylko ostatnia taka próba zakończyła sie fajerwerkami, gdyż układ zalaliśmy (chyba pochopnie) sylikonem i cieżko tu już lutować.
Dobieramy teraz głośniki i jeszcze nic nie przebija Tonsila 5W 4Ohm. Jeżeli ktoś może ma stare radio Taraban to chyba w nim są takie cuda. Mamy fajne głośniki ale niestety 8 Ohm i w związku z tym moc spada nam bo scalak jest na głośniki 4 Ohm.
Dobieramy teraz głośniki i jeszcze nic nie przebija Tonsila 5W 4Ohm. Jeżeli ktoś może ma stare radio Taraban to chyba w nim są takie cuda. Mamy fajne głośniki ale niestety 8 Ohm i w związku z tym moc spada nam bo scalak jest na głośniki 4 Ohm.
POWERADE- Jebne czy wstane??
Honda Shadow VT500C - moja śliczna!
no a po co jakas wydumana moc 20W? niech se spada... ;)
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
- Creeping Death
- NApierdalator
Bo ostatnio było "mało" i postanowiliśmy dorzucić do pieca! 
Szkoda że wtedy nie pomyśleliśmy ze to wina Mp3 w końcu poprzednio mieliśmy wzmak 2x2W stereo zasilany z max 5V więc pobór mieliśmy super mały a napewno głośno to grało, gdybyśmy zastosowali nasz przedwzmak na tranzystorach.. Do tej pory zastanawiam się jakie efekty tak naprawdę dawał nasz poprzedni wzmacniacz...

Szkoda że wtedy nie pomyśleliśmy ze to wina Mp3 w końcu poprzednio mieliśmy wzmak 2x2W stereo zasilany z max 5V więc pobór mieliśmy super mały a napewno głośno to grało, gdybyśmy zastosowali nasz przedwzmak na tranzystorach.. Do tej pory zastanawiam się jakie efekty tak naprawdę dawał nasz poprzedni wzmacniacz...

- Jacq
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
A co znaczy głośno??
Przy takim wzmocnieniu to przecież bardzo szybko zniekształcenia powstają
jak dasz "głośno", a druga sprawa ze moze ze 3 osoby z tyłu to słyszały
Tak naprawdę, żeby miało jebnięcie jako takie to potrzeba by było
przynajmniej jakies 2x100W...
A te 20W to wcale nie wydumane, bo większość firmowych radyjek
samochodowych podaje tyle na głośniki.. i gra to ch...wo
Pozdrawiam
Przy takim wzmocnieniu to przecież bardzo szybko zniekształcenia powstają
jak dasz "głośno", a druga sprawa ze moze ze 3 osoby z tyłu to słyszały

Tak naprawdę, żeby miało jebnięcie jako takie to potrzeba by było
przynajmniej jakies 2x100W...
A te 20W to wcale nie wydumane, bo większość firmowych radyjek
samochodowych podaje tyle na głośniki.. i gra to ch...wo

Pozdrawiam
- Creeping Death
- NApierdalator
Wiesz Jacek... Tylko że najczęściej te 20W podawane na sprzęcie grającym w samochodzie to "oszukane 20W" Tak naprawdę nigdy nie wiadomo jaką moc podaje producent. To samo tyczy głośników komputerowych, bo przecież nie raz widać małe głośniczki z napisem 2x60W
- Chyba pobory z sieci? 
Nasze 22W naprawdę urywa uszy na dobrym głośniku, ale i tak nie wykorzystujemy całego wzmocnienia, tak naprawdę nie wiemy jakie parametry (skrajnie duże) może mieć sygnał wejściowy.

Nasze 22W naprawdę urywa uszy na dobrym głośniku, ale i tak nie wykorzystujemy całego wzmocnienia, tak naprawdę nie wiemy jakie parametry (skrajnie duże) może mieć sygnał wejściowy.
- Creeping Death
- NApierdalator
- Jacq
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego napisałem właśnie,Creeping Death wrote:Wiesz Jacek... Tylko że najczęściej te 20W podawane na sprzęcie grającym w samochodzie to "oszukane 20W" Tak naprawdę nigdy nie wiadomo jaką moc podaje producent.
że około 20W (+/- 5W zaleznie od producenta) bo producenci piszą na radiach 45W

Pozdrawiam
- różowy łokieć
- Buszujacy w forum
- Creeping Death
- NApierdalator
- Creeping Death
- NApierdalator
- różowy łokieć
- Buszujacy w forum