Fotki na FTP-ie
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
Fotki na FTP-ie
Czy szanownym użykownikom forum nie przeszkadza fakt, że niektórzy fotografowie wrzucają na FTP-a fotki o rozmiarach słonia afrykańskiego tj. w rozdzielczościach dużo za dużych jak na oglądanie na monitorze np: 2048x1536 i ważących prawie 2 mega.
Mnie bierze cholera jak chcę sobie obejrzeć fotki z jakiegos wypadu a musze czasami ciągnąc setki mega nadmiarowych danych.
Może by tak konwertować to do ludzkich rozmiarów. Są progsy które robią to z automatu i hurtem wszystko wiec to żaden wysiłek.
Mnie bierze cholera jak chcę sobie obejrzeć fotki z jakiegos wypadu a musze czasami ciągnąc setki mega nadmiarowych danych.
Może by tak konwertować to do ludzkich rozmiarów. Są progsy które robią to z automatu i hurtem wszystko wiec to żaden wysiłek.
...bo gdzie się ten kosmos kończy ?! Bo stół się, kurna, kończy tu !
Tak, wzburzenie wielkie nastepuje u mnie w takich chwilach, kiedy musze otworzyc taką fotografię.
Ale w sumie wychodzi na jedno, bo sam żadnych fotek tam nie wrzucam, a ta spiderowa mania
jest czasami pożyteczna.
Zdecydowanie jestem natomiast za akcjami w stylu opowiadanie Yorka "Spider vs. Cow", ponieważ są smieszne, pobudzaja wyobraźnię i czytanie ich zajmuje mniej czasu niz otwieranie zdjęć z ftp.
Ale w sumie wychodzi na jedno, bo sam żadnych fotek tam nie wrzucam, a ta spiderowa mania

Zdecydowanie jestem natomiast za akcjami w stylu opowiadanie Yorka "Spider vs. Cow", ponieważ są smieszne, pobudzaja wyobraźnię i czytanie ich zajmuje mniej czasu niz otwieranie zdjęć z ftp.
Na coś się czasem przydaje to GG - gen. Langer do kpt. Klossa.
- Creeping Death
- NApierdalator
ta... mnie też czasem bierze cholera jak widzę fotki z masy... pierdyliard terabajtów
wiem że jakość jest ok i fajnie sobie można potem obejrzeć. Ale chyba można by było je spokojnie zmniejszyc o połowę size (MB) bez większej utraty jakości...

POWERADE- Jebne czy wstane??
Honda Shadow VT500C - moja śliczna!
znaczki to na poczcie sie oglada, XXIw mamy... ;)P
najlepiej jak by byly dwie wersje, ale to sie juz musi chciec.
najlepiej jak by byly dwie wersje, ale to sie juz musi chciec.
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
- Creeping Death
- NApierdalator
Tu nie chodzi o monitor bo jak nawet wyciaga te 1600x1200 to jak zdjęcie masz ponad 2000x????? to można lepiej sobie zzoomować czy cusik.... 100MB targa sie przy 512kbps chyba średnio ok 30 minut także można sobie w tym czasie pójść na browara. 

POWERADE- Jebne czy wstane??
no wlasnie, creep dobrze prawi.
jak mam 2048*xxxx to moge sobie wykadrowac fote na pozniej czy poogladac szczegoly, ktorych przy 1024 przykladowo juz nie znajde.
problemem jest to ze niektorzy ogladaja bezposrednio fotki z ftpa przez przeglundare, wtedy faktycznie lepsze by byly jakies 800x600.
no 1920x1200 pociagnie ;P
jak mam 2048*xxxx to moge sobie wykadrowac fote na pozniej czy poogladac szczegoly, ktorych przy 1024 przykladowo juz nie znajde.
problemem jest to ze niektorzy ogladaja bezposrednio fotki z ftpa przez przeglundare, wtedy faktycznie lepsze by byly jakies 800x600.
Sam jesteś k...znaczek. 2048x1536... zajebisty masz monitor.......
no 1920x1200 pociagnie ;P
- Jacq
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Behe.. a jakie to szczegóły tak analizujesz?? 
Moim zdaniem fotki powinny byc do przeglądnięcia 800x600 i to wystarczy.
Jak ktoś będzie sobie życzył zobaczyć co robią mrówki na 3-cim planie
to zamówi sobie u np. Spidera fulwypaśny rozmiar.
Ja szczerze mówiąc czasem poprostu olewam oglądanie fotek,
właśnie przez wzgląd na rozmiar (czytaj czas ściągania).
Pozdrawiam

Moim zdaniem fotki powinny byc do przeglądnięcia 800x600 i to wystarczy.
Jak ktoś będzie sobie życzył zobaczyć co robią mrówki na 3-cim planie
to zamówi sobie u np. Spidera fulwypaśny rozmiar.
Ja szczerze mówiąc czasem poprostu olewam oglądanie fotek,
właśnie przez wzgląd na rozmiar (czytaj czas ściągania).
Pozdrawiam
nie moge zdradzac, bo by mnie to pograzylo.. ;)Behe.. a jakie to szczegóły tak analizujesz?? Wink
to ja sobie wlasnie zamawiam... ;)to zamówi sobie u np. Spidera fulwypaśny rozmiar.
nie no, sprawa jest zeby byly te male, bo dorzucic na ftp duze bez obrobki to tylko jeden klik myszka wiecej.
szczerze przyznam, ze i mnie od zawsze irytowal rozmiar fotek. wg mnie rozdzialka 1024x768 i kompresja srednia jakas. takie fotki spoko mozna zrobic na 200-300kilo, a to juz nie 2mega. ale robcie jak chcecie, ja i tak sie ciesze, ze masa fotek jest. nawet nie wiecie jak sie ciesze kiedy je ogladam;)
tylko nie na maila.
niedawno ktos mi przyslal 50mb fot na maila, dziekuje... co dziwne o foty prosil spajder..

niedawno ktos mi przyslal 50mb fot na maila, dziekuje... co dziwne o foty prosil spajder..