impreza na orientację

Wszystko co zwiazane z rowerowaniem i podrozowaniem. Trasy, nietypowe pomysly, porady praktyczne.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Dariusz

impreza na orientację

Post by Dariusz »

Organizacja zawodów na orientację to przedsięwzięcie dość skomplikowane logistycznie. nawet zawody jednodniowe dla kilku osób o pietruszkę wymagają pewnych przygotowań. chodzi rzecież o to aby się udały a uczestnicy byli zadowoleni.
na wstepie kilka informacji ogólnych.

Proponowana przeze mnie impreza bedzie miała charakter przede wszystkim treningowy - rekreacyjny- popularyzatorski. Będzie to impreza o niskim budżecie organizowana przez kilku przyjaciół dla wszystkich chętnych. uczestnicy są odpowiedzialni za swoje zdrowie i swój sprzęt. ci, którzy jeżdżą na rowerach mam nadzieję wiedzą o co chodzi.
Proponuję termin 20 listopda 2004 rok, Start interwałowy od godz. 12:00.

Kilka skrótów do stron www traktujących tematykę mtbo poważnie:
http://www.mtbo.pl/
http://www.orienteering.qs.pl/
tu można zapoznać się podstawowymi zasadami oraz zobaczyć sprzęt niezbędny do zabawy w mtbo

czekam na zgłoszenia. powiedzmy, że termin upływa 15 listopada 2004. roku.
wkrótce dalsze informacje pod dyskusję
Jacq
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by Jacq »

Ja zgłaszam swoj akces :)

POZDRAWIAM
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

ano i ja, zaraz moze kogos sie uda sciagnac.
proponuje zebrac jeszcze jakas kaucje, bo wtedy mniejsze prawdopodobienstwo ze ktos sie wykruszy... ;)
Jacq

Post by Jacq »

Widze lubisz wszelkiego rodzaju kaucje, zrzutki, składki...
hehehe ;)

POZDRAWIAM
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

ehem, jesszcze nic nie zebralem, poza tymi 3 zl od Ciebie... ;>

pieniadz wiaze ze sprawa ludzi, bo same obietnice, to wisz... ;)

ja jeszcze co do map na orientacje do Pana D.:
te mapy wystepuja tez w wersji elektronicznej? mozna by je zamiescic ewentualnie na stronie?
chmiel
Moherator

Post by chmiel »

behem0th wrote: pieniadz wiaze ze sprawa ludzi, bo same obietnice, to wisz... ;)
Wlasnie przed oczami stanął mi obraz Żyda z siwą brodą zacierającego ręce ;))
My wszystko fersztejen, jak sie da to sie załatwi ;))
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

cholera, to musi byc straszne takie odbicie w lustrze codziennie widziec, nie? ;)

cos miales byc na karaibach czy gdzie tam... ;P
Dariusz

INO

Post by Dariusz »

Mapy do BnO wystepują w wersji elektronicznej. Specjaliści kartografowie wykonują je uzywając programu OCAD. Do przedstawienia szczegółów terenowych, ukształtowania terenu itp uzywana jest odpowiednia symbolika zatwierdzona przez IOF (International Orienteering Federation). Na mapach do jazdy rowerowej na orientację symbolika została lekko uproszczona - bez szkody dla końcowego efektu. Najważniejsza jest ta dotycząca dróg, ścieżek, przecinek czyli tych elementów, które są istotne podczas jazdy rowerowej. Na podanych przeze mnie wyżej stronach www jest o tym dość dużo informacji.
Moge załadować fragment mapy Pogorzel, zaktualizowanej w tym roku, która obejmuje tereny leśne od Dabrówki i Starej Wsi, ale nie wiem jak i gdzie ją umieścić. Proszę o wskazówki. Plik do załadowania typu .jpg.
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

proponuje przeslanie do mnie emailem na adres: behe@tlen.pl
umiescilbym ta mape w galerii na stronie portalu, tak by kazdy zainteresowany mogl sobie sciagnac.
no chyba ze autor mapy nie zgodza sie na cos takiego, wtedy trzeba wymyslic inny sposob.
Pantofel
Łoś, po prostu Łoś...

Post by Pantofel »

Tak se myślem, zeby tylko halny nie wioł, to bedem jechoć.

Ale głodny jezdem, cosik bym psegryzł :roll:
Na coś się czasem przydaje to GG - gen. Langer do kpt. Klossa.
Jacq

Post by Jacq »

Dobra... bo my tak gadu gadu a 20 coraz blizej...

Trzeba konkretów Panowie (i Panie jak jakies tu są)...

Prosimy Pana Dariusza albo o kontakt z administratorem
strony, albo o podanie juz jakichs konkretów tutaj..

Trzebaby juz zacząć ludzi zapraszać i warto jakieś szczegóły znać..

POZDRAWIAM
Dariusz

INO

Post by Dariusz »

Kawałek mapy wysyłam do admina. legendę prześlę jutro. mapa nie obejmuje zbyt dużego terenu. w związku z tym proponuję aby zawody miały forme znaną z bno - motala. To oznacza, że trasa zostanie zbudowana z kilku pętelek np. 5-ciu. zawodnicy będą pokonywali poszczególne pętelki w zadanej kolejności, każdy w innej. Każda petelka bedzie miała długość 3 - 4 km. start i meta w jednym miejscu np. w okolicy bunkrów na górze dąbrowieckiej. potwierdzanie pobytu na punkcie kontrolnym za pomocą perforatora lub kolorowej kredki.
możliwy jest udział w naszej imprezie kilku "zawodowców" z mtbo - jeśli się zdecydują przyjechać.
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

pasuje :)

tylko mam nadzieje ze nikt nie bedzie zmieniac sobie kolejnosci.. ;>

a, jezeli to ma byc taka mala petla to prosze nie przesadzic z iloscia punktow (bo zawsze sie zastanawialem jak to mozliwe by upchnac 20 na 5 km ;)
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

wstępnie to i ja mogę wystartować bo nie wiem w jakim będe stanie po NMFie ;P
Last edited by yorek on 11 Nov 2004 23:36, edited 1 time in total.
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
chmiel
Moherator

Post by chmiel »

Wstępnie też zgłaszam swój akces..
Jacq

Post by Jacq »

Ok... ja oprocz siebie zglaszam jeszcze 3 osoby

POZDRAWIAM
Guest

Post by Guest »

No dobrze. To oznacza, że wystartuje 5-7 osób plus może jeszcze kilka, ktore zgłoszą się w ostatniej chwili.
Wczoraj przyjrzałem sie troche dokładniej mapie i oto wnioski.
1. Meta i start w jednym miejscu - niedaleko bunkrów na górze dąbrowieckiej - szczegóły podam wkrótce. A dojazd oznakuję tasmą b-cz od ostatniego skrzyżowania drogi czerwonej przed bunkrami.
2. Przygotowałem trasę składającą się z 4 pętelek. Po ukonczeniu każdej zawodnik dojedzie na mete / start gdzie dostanie/weźmie sobie mapę z kolejną pętelką i tak aż do ukończenia całej trasy. Przykładowo zawodnik 1 = ABCD, zawodnik 2 = BDAC. Można też z góry lub z dołu zrezygnować z jazdy na wszystkich pętelkach.
A - 10.2 km / 5 pk
B - 7,50 km / 4 pk
C - 5,20 km / 6 pk
D - 4,50 km / 5 pk
razem 27,40 km /20 pk
Długości liczone są w linii prostej między punktami kontrolnymi. To oznacza, że zawodnicy, ktorzy chca pokonac całą trasę ABCD przejadą grubo ponad 30 km. Oceniam, że najlepszym zajmie to około 75-85 minut. A może się mylę. Postaram się mierzyć czas wszystkim startującym na wszystkich pętelkach, więc będzie mozna potem porównywać.
3. Każdy z zawodników bedzie pokonywał trasę w innej kolejności pętli.
4. Punkt na mapie będzie opisany kolejnym numerem oraz kodem np. 3 - 238 (oznacza, że jest to punkt 3 w kolejności, o kodzie 238).
5.W naszych zawodach (tak aby wam utrudnić życie :wink: ) uzyję map niewykorzystanych na naszych ostanich, wrześniowych zawodach w bno - z nadrukowaną nieaktualną trasą - proszę więc się nie pomylić.
6. Jeszcze raz apelują o przygotowanie stolików - mapa ma wymiary 30 cm x 38 cm.
7 Nie wiem jeszcze jak z kartami startowymi i jak będa wygladały same punkty kontrolne. Ale do środy wszystko będzie jasne.
Pozdrawiam
Dariusz

INO

Post by Dariusz »

Ten odstatni post podpsany Gość jest ode mnie.
Pozdrawiam
Dariusz
rycho
Sojowy
Sojowy

Post by rycho »

tez bym sobie wystartowal, ale qrwa nie moge no.
MR

Post by MR »

Najprawdopodobniej też wystartuję.

Pozdr
MR
Post Reply