Właśnie udało mi się naprawić ruską lodówke (Czinar 3) !!!
Jak by komuś sie popsuła to moge luknąć ;)
Naprawiam lodówki
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
Naprawiam lodówki
...bo gdzie się ten kosmos kończy ?! Bo stół się, kurna, kończy tu !
Akurat opisywałem co sie popsuło na GG więc moge zacytować ;) :
No więc :
Dramat sajensfikszyn pt: "Gniotsja nie łamiotsja" ;)
Wysepują : Lodówka, ja.
Napisze co naprawiłem, ale jak doszedłem do tego, że to akurat jest popsute pomine bo to tak z 1 strona do napisania.
"Z tyłu lodówki jest taka kostka a w niej jest cewka w cewce rdzeń, na rdzeniu taka blaszka. Jak sie włącza prąd, to cewka wypycha rdzeń na którym jest blaszka do góry i ta blaszka zwiera styki.. Jak zewrze to sie uruchamia agregat a prąd od cewki jest odcinany...i rdzeń opada, a agregat cały czas chodzi az termostat go nie wyłączy. Okazało się, że styki na tej blaszcze są wypalone i nie ma dobrego kontaktu, żeby odpalic agregat. Poprawiłem styki i wszystko działa jak trza"
A co było w Polarze ?
PS: Lodówki to skomplikowane maszyny ;)
No więc :
Dramat sajensfikszyn pt: "Gniotsja nie łamiotsja" ;)
Wysepują : Lodówka, ja.
Napisze co naprawiłem, ale jak doszedłem do tego, że to akurat jest popsute pomine bo to tak z 1 strona do napisania.
"Z tyłu lodówki jest taka kostka a w niej jest cewka w cewce rdzeń, na rdzeniu taka blaszka. Jak sie włącza prąd, to cewka wypycha rdzeń na którym jest blaszka do góry i ta blaszka zwiera styki.. Jak zewrze to sie uruchamia agregat a prąd od cewki jest odcinany...i rdzeń opada, a agregat cały czas chodzi az termostat go nie wyłączy. Okazało się, że styki na tej blaszcze są wypalone i nie ma dobrego kontaktu, żeby odpalic agregat. Poprawiłem styki i wszystko działa jak trza"
A co było w Polarze ?
PS: Lodówki to skomplikowane maszyny ;)
Jakbyś wyciął cewkę też powinno chodzić 
W polarku czujka termostatu ośniedziała i "przeklamywala", przy czyszczeniu ulamalem kapilare i musialem zainwestowac w nowy
Te stare domowe lodówki nie sa takie skomplikowane, najczestrze awarie to cewki, termostaty lub dopuszczanie czynnika(z tym trza miec juz pojecie) zato sprezarki sa nie do za.....
Ja akurat pracuje w serwisie sprzetu gastronomicznego i z lodówkami tyz mam nieco doczynienia ale przemyslowe sa nieco rozbudowane.
Jak tak każdy oferuje naprawe, to ja moge zajrzeć do różnego rodzaju opiekaczy, frytownic, kuchni gazowych i ineego sprzętu AGD bez elektroniki.
To zostawię Czarkowi

W polarku czujka termostatu ośniedziała i "przeklamywala", przy czyszczeniu ulamalem kapilare i musialem zainwestowac w nowy

Te stare domowe lodówki nie sa takie skomplikowane, najczestrze awarie to cewki, termostaty lub dopuszczanie czynnika(z tym trza miec juz pojecie) zato sprezarki sa nie do za.....
Ja akurat pracuje w serwisie sprzetu gastronomicznego i z lodówkami tyz mam nieco doczynienia ale przemyslowe sa nieco rozbudowane.
Jak tak każdy oferuje naprawe, to ja moge zajrzeć do różnego rodzaju opiekaczy, frytownic, kuchni gazowych i ineego sprzętu AGD bez elektroniki.
To zostawię Czarkowi

- Creeping Death
- NApierdalator
Moja ruska lodówka znowu sie popsuła....
Pytanie do Jacle:
-jak sprawdzic czy agregat jest dobry ? Z agregatu wychodzą trzy bolce:
O----O
---O---
(te minusy są poto żeby grafika sie nie rozjechała ;) )
Do których podłączyc prąd z gniazdka ?
Pytanie do Jacle:
O----O
---O---
(te minusy są poto żeby grafika sie nie rozjechała ;) )
Last edited by chmiel on 01 Jan 2006 22:07, edited 1 time in total.
chmielu? a nie ma przy nich żadnych literek?chmiel wrote:Moja ruska lodówka znowu sie popsuła....
Pytanie do Jacle:
O----O
---O---
(te minusy są poto żeby grafika sie nie rozjechała)
jeśli nie ma to prawdopodobnie jest tak, że jest zero, faza i przewód ochronny. przewód ochronny powinien być połączony z obudową więc jeśli masz miernik to zmierz opór między obudową (tylko blacha a nie farba

yorek - człowiek z wielkim...marzeniem