Naprawie ELEKTRONIKE

Chcesz sie czegos pozbyc? Kupic? Pozyczyc? No to tutaj...

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Creeping Death
NApierdalator
NApierdalator

Post by Creeping Death »

Ty to masz jednak łeb :)))
To jest optymalne rozwiązanie :D
POWERADE- Jebne czy wstane??

Honda Shadow VT500C - moja śliczna!
klepek
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by klepek »

niestety nie posiadam wiekszych mozliwosci niz parter, jak ktos moze wyzej to mozna sprawdzic na ile kawalkow i w jakim promieniu rozpadnie siewschodnia a w jakim zachodnia produkcja :wink: :D
to moze byc widowisko!!!!
Creeping Death
NApierdalator
NApierdalator

Post by Creeping Death »

Ja obstawiam że wschód da radę i pokaże klase. :D Będzie trza zbierać w promieniu mili :D

P.S: To co Spider mam się zabierać za ten zasilacz??? Może bym dał darę. Tylko się musimy dogadać.

spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Napisz mi na priv ile i dla czego tak drogo.... :twisted:
Personal best 200km
matronix
Całkiem Kumaty
Całkiem Kumaty

elemis 5550 tm

Post by matronix »

Wracając do tematu naprawy elemisa :D . To nie mam żadnego pojęcia o czym piszesz a nie chciał bym podupaść na zdrowiu pochłaniając ładny impuls elektryczny. Może by mi cos na napsach zaiskrzyło i wpadł bym na pomysł żeby więcej tak nie kombinować ale i tak było by za późno :shock: . Dlatego też skoro podjął byś się tego obgadali byśmy szczegóły na masie w sobotę lub ewentualnie możesz mi podesłać nr. tel. to się zgadamy.
Creeping Death
NApierdalator
NApierdalator

Post by Creeping Death »

Ok. NIe ma problemu to dogadamy się na masie. Jak będziesz chciał to podam Ci telefon i się zobaczy.
Pozdrawiam
P.S: jak ci się chce i możesz to napisz mi na priv dokładną historię choroby pacjęta (Elemisa).

matronix
Całkiem Kumaty
Całkiem Kumaty

elemis

Post by matronix »

Niestety Creeping Death z naszego spotkana wyszła wielka kupa (dosłownie i w przenośni) ponieważ dopadł mnie rozstrój żołądka i nie pojawiłem się na masie :evil: (zato w kibelku byłem co 15 - 20 min. :? ). Sorry za niedotrzmanie słowa. Mam nadzieję że da się jeszcze jakoś tą sprawę omówić.
Creeping Death
NApierdalator
NApierdalator

Post by Creeping Death »

Nic sie nie stało. Umówimy się jakoś inaczej tylko narazie krucho u mnie z czasem.

popeye
Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by popeye »

Czarek, jak zapatrujesz się na przerobienie lampy błyskowej. Niewiem co tam trzeba przerobić , ale schemat jest gdzieś w necie. Konkretnie chodzi mi o przerobienie lampki Minolta Program 5400 HS na Minolta Program 5400 HS (D).

Problem polega na tym Ze ta piedwsza nie współgra z cyfrowymi lustrami Minolty tylko z manualami. Chciałem kupić lustro cyfrowe Minety ale jak mam wydawać na drugą prawie taką samą lampę kolejne 1500 zeta to mam to gdzieś.
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny

"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "

http://picasaweb.google.pl/darekab/
Creeping Death
NApierdalator
NApierdalator

Post by Creeping Death »

pokaż schemat bo nie udało mi się znaleźć w ciągu 5 sekund. a nie mam czasu szukać :P. To rzucę okiem i Ci powiem czy to wykonalne (dla mnie) :D.
pozdrawiam

Mobger
Postojebca nałogowy
Postojebca nałogowy

Post by Mobger »

Mam do naprawy starą wieżę samsunga. Padła kilka lat temu, prawdopodobnie od niewielkiego przepięcia. Stoi teraz biedaczka na strychu i czeka na "złotą raczkę". Może uda się ją przywrócić do życia ?
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

skoro Mobger wywołał temat to mnie padł wyświetlacz cd-romu w starej wieży Grundiga,czy można z tym cos zrobić czy są to takie pieniądze że lepiej wyrzucić to na smietnik?
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
Creeping Death
NApierdalator
NApierdalator

Post by Creeping Death »

Co do wieży to jeśli to układ zasilania można spróbować.. hmmm LEO u ciebie to pewnie jakaś mała usterka, choć kto wie?? ale też może wart to obejrzeć...

Łojej
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by Łojej »

1) Leo - wyświetlacz jest pęknięty, czy tylko zgasł?

2) Matronix (jeżeli masz jako takie pojęcie o elektronice - nie chcę Ciebie mieć na sumieniu ;)) w twoim elemisie przede wszystkim sprawdź czy jest napięcie +B 112-118v jeżeli brak to sprawdź tranzystor lini, kondesator na kolektorze tego tranzystora. Jeżeli jest ok. to rozłącz kolektor taranzystora lini i wepnij zarówke pod +B 112V (masz schemat to jest to tam opisane, to +B). Jeżeli bedzie ok. to olej zasilacz i trzeba sprawdzić trafopowielacz lub zwarcie po stronie wtórnej. Profilaktycznie wymień wszystkie elektrolity w przetwornicy. Czy jak przytrzymasz dłużej klawisz włącznia, tv to startuje?

3) Odnośnie dawnej Waszej rozmowy na temat zasilaczy AT i ATX to teoretycznie można 5V podciągnąć do ok. 12V. Z 12V można bezproblemowo zrobić 15V zmieniając wartość jednego z rezystorów.

4) Zasilacze komputerowe nie mogą pracować BEZ obciążenia. Wystarczy podłączyć żarówkę lub rezystor i spokojowo lata bez większego ryzyka, że się spali. Oczywiście wiecie, że aby zasilacz ATX wystartował to trzeba zielony przewód podlączyć do masy (czarny przewód)...

4) Też jestem elektronikiem i służę pomocą :D (bardzo tanią)
Kryptorurek robaczny tramplowany poprzecznie...
Domar
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by Domar »

widzę, że się konkurencja robi ;p
Creeping Death
NApierdalator
NApierdalator

Post by Creeping Death »

Co do TV to masz zupełną rację. Tylko jeżeli gostek się na tym nie zna to nie radze rozkręcać obudowy i dotykać się czegokolwiek po włączeniu.. Sprawdx przetwornicę to podstawa... :/
Co do ATX'a to już wiem o co chodzi.. Czekam tylko Spider kiedy mi pad (i jak) zasilacz do przeróbki.. :)

Guest

Post by Guest »

Eee tam, konkurencja :lol: Jeżeli ma ktoś pojęcie o elektr. to chętnie podzielę się swoją wiedzą. W najgorszym wypadku zapraszam do siebie. Nie wszystko da się naprawić "zdalnie". A co do Matronix'a tak jak pisałem jeżeli nie ma do czynienia z elektr. i WN to lepiej niech nie kombinuje... Ja do tej pory mam ślad na łapie...
Łojej
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by Łojej »

Jezu, zaraz coś mnie trafi z tym logowaniem...
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

ja kiedys złapałem naładowany stroboskop w miejscu podłączania palnika :lol: śladu nie mam ale wykonałem lot torem balistycznym z krzesła ;)
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
Łojej
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by Łojej »

No to spróbuj zdjąć fajkę z kineskopu przy włączonym telewizorze... Od razu złapiesz przekaz z Mira...
Post Reply