Jaka kaseta i lancuch.
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
Jaka kaseta i lancuch.
Konkretnie chodzi mi (chwilowo) o przykręcaną, zwykłą kasetę (7) i łańcuch. Dziennie robię ok 70 - 75km i trochę szybko te graty się zużywają, a jeżdżę praktycznie tylko po ulicy. łańcuch zmieniam co 700 - 1000km a kasetę podobnie...
Kryptorurek robaczny tramplowany poprzecznie...
- Giant Mike
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Re: Jaka kaseta i łańcuch.
To tutaj raczej dużego wyboru nie masz - wszystko co nakręcane na 7 jest podobnie słabej jakości. Jeżeli ma to być tymczasowe to kup cokolwiek i tani łańcuch Shimano.patiomkin wrote:Konkretnie chodzi mi (chwilowo) o przykręcaną, zwykłą kasetę (7) i łańcuch. Dziennie robię ok 70 - 75km i trochę szybko te graty się zużywają, a jeżdżę praktycznie tylko po ulicy. łańcuch zmieniam co 700 - 1000km a kasetę podobnie...
Jeżeli nadal planujesz pokonywać taki dystans codziennie to przez zimę musisz się liczyć z szybszym niszczeniem się elementów. Kup sobie wtedy kasetę Alivio i trzy łańcuchy Alivio i zmieniaj je regularnie co 200 ~ 300 km. W ten sposób kaseta dożyje do końca zimy a może i wiosne przejeździsz. Jak będzie jeszcze wszystko wyglądało OK to odłóż na pułkę -będzie jak znalazł na przyszły rok a na lato kup coś lżjeszego (np. SRAM 5.0).
Michał
ps. czy wymiana napędu co 1000km oznacza raz na dwa tygodnie ?? If so, to zdecydowanie zainwestuj w cos lepszego - zwróci się po miesiącu

Plannja Racing Team || GG#: 130876
na pewno nie kupuj nigdy kaset srama (5.0 na 100%), sa miekie jak plastelina. ;>
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
- Giant Mike
Ale mają jedną niezaprzeczalną zaletę - są wyjątkowo lekkie, szczególnie te 11-28. Jeżeli nie jeździsz siłowo to starczy na sezon.behem0th wrote:na pewno nie kupuj nigdy kaset srama (5.0 na 100%), sa miekie jak plastelina. ;>
Michal
nie lepiej sie ehem. wysrac przed? ;>
waga zbija sie conajmniej za 1000 zl. ;)
waga zbija sie conajmniej za 1000 zl. ;)
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
- Giant Mike
Zawszebehem0th wrote:nie lepiej sie ehem. wysrac przed? ;>

1000zł/kilogram, ale przy każdym kolejnym kilogramie rośnie to wykładniczobehem0th wrote: waga zbija sie conajmniej za 1000 zl.

I tak już kończąc to OT - jeżeli z czegoś zrzucać wagę to właśnie z kół !
Michał
- Giant Mike
To jest forma fetyszu - coś trzeba w rowerze zmieniać. Tu 100g, tu 200, na kołach 500 i nagle rower jest o 10% lżejszy.yorek wrote:wizja wymiany kasety co sezon jest niezwykle kusząca w perspektywie oszczędzenia 50g
A przy jeździe sportowej i tak raz na sezon trzeba napęd zmienić, i kropka

Michał
Co do tej wymianie co 1000 km (chodzi o kasetę) to było tak do trzeciej sztuki. Teraz powiedziałem, że pierdziele takie wakacje i latam na przeskakującej... Stąd to pytanie.
Last edited by Łojej on 01 Nov 2005 17:30, edited 1 time in total.
- Giant Mike
Generalnie zmiana łańcuchów ma za zadanie oszczędzić kasetę. Jeżeli zakładasz, że będziesz i tak zmieniał kasetę nie ma sensu używać więcej niż jednego łańcucha na kasetę.patiomkin wrote:Co do tej wymianie co 1000 km (chodzi o kasetę) to było tak do trzeciej sztuki. Teraz powiedziałem, że pierdziele taki wakacje i latam na przeskakującej... Stąd to pytanie.
Natomiast, jeżeli chcesz przetrzymać kasetę przez dłuższy czas to kupujesz 3 jednakowe łancuchy i zmieniasz je rotacyjnie. A po pewnym czasie zakładzasz ten, który jest najkrótrzy. I tak w kólko aż kaseta się w końcu zajeździ albo łancuchy wyciągną się ponad przeciętną. Po takiej dłuuuugiej operacji zmieniając kasetę trzeba też pomyśleć o zmianie najbardziej zniszczonego blatu na korbie. Zmieniając kasetę zawsze zakładasz kolejne 3 nowe łańcuchy.
Jeżeli jeżdzisz głownie szosę to podejrzewam, że korzystasz z 3 może 4 przełożeń i to właśnie one się niszczą. Niestety żadko daje się dokupić tylko konkretne koronki

Michał
- Giant Mike
Możesz też co jakis czas szlifować kasetę - nie pytaj jak bo nie wiem, ale trochę przedłuża to jej życie. W kazdym razie wcześniej trzeba ją rozebrać na części co przy wolnobiegach się nie udaje.patiomkin wrote:Faktycznie, zużywają się tylko trzy biegi. Słyszałem o sposobie "trzech łańcuchów", ale ja staram się wymieniać łańcuch co 700 - 1000 km w zależności od zuzycia a kasetę i tak szlag trafia. Czyli najlepiej kupić koło z inną piastą?
Zmiana piasty da Ci to, że będziesz miał większy wybór kaset - a nie wolnobiegów, może uda Ci się dobrac pojedyncze koronki, i przejdziesz z 7 na 8 biegów - więc i nowe manetki będą potrzebne

Generalnie przed zimą nie polecam.
Michał
Właśnie przez zimę chcę doprowadzic go do normalności, bo jednorazowo nie mogę wywalić większej gotówki. Po terenie jeździć raczej nie będę a na szosie muszę być pewny , że nic mi się nie spier... niczy. Kupiłem koło tylnie i strzeliła mi oś tylnia. Nie paliłem żadnego świństwa, przysiegam. Teraz dorobiłem sobie na tokarce oś ze stali borowej - podobno cholernie mocna... Nawet miska w tylniej piaście, po stronie kasety mi pękła... Niewiele już oryginalnych gratów w nim zostało... Nawet sztyca od siodła...
W przyszłym roku, za szczyt honoru postawiłem sobie 6000 - 7000km. W tym roku od 27 czerwca nabiłem do wczoraj 5070km. Kiedys w ciagu roku robiłem 700 - 800km...
W przyszłym roku, za szczyt honoru postawiłem sobie 6000 - 7000km. W tym roku od 27 czerwca nabiłem do wczoraj 5070km. Kiedys w ciagu roku robiłem 700 - 800km...
Na starość jeszcze będziesz przeklinał ten honor jak Cie kolana zaczną napier....ć ;)patiomkin wrote: W przyszłym roku, za szczyt honoru postawiłem sobie 6000 - 7000km. W tym roku od 27 czerwca nabiłem do wczoraj 5070km. Kiedys w ciagu roku robiłem 700 - 800km...
...bo gdzie się ten kosmos kończy ?! Bo stół się, kurna, kończy tu !
- Giant Mike
To kup sobie coś a'la trecking na 28" kołach. Kelly's ma to teraz poniżej 2.000 na pewno. zmienisz tylko mostek na dłuższy i smigasz jak się patrzy. Na miasto re-we-la-cja !patiomkin wrote: Po terenie jeździć raczej nie będę a na szosie muszę być pewny , że nic mi się nie spier... niczy.
A jak będziesz chciał rewitalizować swój obecny rower to kupuj węższe obręcze i slicki - na szose lepiej .
Michał
- Giant Mike
Dzizas, chyba się musze za robote zabrać, bo mi nie chce te 7.000 w tym roku wyjśćpatiomkin wrote: W przyszłym roku, za szczyt honoru postawiłem sobie 6000 - 7000km. ...

Michał