pytanie laika do naszych rodzimych speców od fotografii
czy można zwiększyć dpi z 72 do 300 w gotowym zdjęciu?
-wiem już że tak ale nie bez spadku jakości (tak zrozumiałem z poszukiwań w necie)
-czy to oznacza że na starcie gdy ma sie zamiar robić zdjęcia do druku należy wybrać opcje np 10mln pix lub RAW?
dpi
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
dpi to dot per inch czyli liczba punktow na cal.
zatem np. aby uzyskac 300 dpi na zdjeciu o wymiarach 20x30 musisz miec obraz o wymiarach:
20x30cm to 8x12cali = 8x300 / 12*300 = 2400x3600px ~= 8,6MPX
Majac mniej MPX uzyskasz po prostu gorsza jakosc, majac wiecej, bedziesz mial wiecej DPI (o ile drukarka obsluzy).
jak sie myle to moze ktos wyprostowac.
zatem np. aby uzyskac 300 dpi na zdjeciu o wymiarach 20x30 musisz miec obraz o wymiarach:
20x30cm to 8x12cali = 8x300 / 12*300 = 2400x3600px ~= 8,6MPX
Majac mniej MPX uzyskasz po prostu gorsza jakosc, majac wiecej, bedziesz mial wiecej DPI (o ile drukarka obsluzy).
jak sie myle to moze ktos wyprostowac.
Re: dpi
Behe dał dobry przykład.leoheart wrote:czy można zwiększyć dpi z 72 do 300 w gotowym zdjęciu?
W opcji Resize w każdym programie graficznym można to zrobić - taki sam efekt, co zmiana rozdzielczości.
przykład:
- avatar Leo (wymiar w cm: 2,04x2,09; wymiar w pix: 78x80; rozdzielczość 97dpi)
- Leo1: wymiar w cm pozostawiam bez zmian, zwiększam rozdzielczość na 300dpi - automatycznie wymiar w pix rośnie do 241x247.
- Leo2: rozdzielczość pozostawiam na 97dpi, zwiększam wymiar w pix na 241x247 - automatycznie wymiar w cm rośnie do 6,31x6,47
jest jednak tak, że jak masz już jakieś zdjęcie w określonej rozdzielczości (jakości), to lepszej już miał nie będziesz (zgodnie z zasadą: łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić ).
oczywiście, jeśli będziesz chciał zdjęcie kiedyś wydrukować to lepiej jak będzie w jak najlepszej rozdzielczości.
nie zakręciłem za bardzo?
jak sie myle to moze ktos wyprostowac
- Attachments
-
- zmiana dpi
- Leo1.jpg (44.92 KiB) Viewed 2591 times
-
- zmiana wymiaru w pixelach
- Leo2.jpg (44.92 KiB) Viewed 2591 times
cookie monster
za późno już je wydrukowałem,
zrobiłem przed chwilą tak jak radziłeś i zwiększyłem ich dpi na oko nie ma różnicy,tzn ich jakość jakoś drastycznie nie zmalała na ekranie oczywiście
chociaż trzecie akurat przypadkiem było zrobione kompaktem z rozdzielczością ...300dpi i jednak widać różnicę na wydruku
ps.jakoś mętnie to tłumaczę
mam nadzieję ze Yorka nie będzie w komisji
zrobiłem przed chwilą tak jak radziłeś i zwiększyłem ich dpi na oko nie ma różnicy,tzn ich jakość jakoś drastycznie nie zmalała na ekranie oczywiście
chociaż trzecie akurat przypadkiem było zrobione kompaktem z rozdzielczością ...300dpi i jednak widać różnicę na wydruku
ps.jakoś mętnie to tłumaczę
mam nadzieję ze Yorka nie będzie w komisji