dzień kobiet
dzień kobiet
Zdaję sobie sprawę, że święto komunistyczne, ponoć nielubiane przez niektórych, ale moim zdaniem całkiem miłe przy tym. W związku z tym wszystkim Ogrzycom, członkiniom wszelkich stowarzyszeń przyjaciół OGR, wszystkim Wam, które pojawiłyście się choć raz na masie albo na wycieczkach i wszelkim Paniom, które to czytają chciałem życzyć wszystkiego najlepszego
PS. nie żebym tutaj wazeliniarstwo uprawiał, ja to całkiem szczerze robię
PS. nie żebym tutaj wazeliniarstwo uprawiał, ja to całkiem szczerze robię
I co tu napisać? Nie wiem :/
Komunistyczne?? widać żeś młody człek...
Święto to zostało ustanowione dla upamiętnienia strajku 15 tysięcy kobiet, pracownic fabryki tekstylnej, które 8 marca 1908 roku w Nowym Jorku domagały się praw wyborczych i polepszenia warunków pracy. Właściciel fabryki zamknął strajkujące w pomieszczeniach fabrycznych z zamiarem uniknięcia rozgłosu. W wyniku nagłego pożaru zginęło 129 kobiet.
W dniu 8 marca 1910 roku na zjeździe w Kopenhadze z inicjatywy Klary Zetkin ustanowiono święto wszystkich kobiet. Po raz pierwszy święto to obchodzono 8 marca 1911
Święto to zostało ustanowione dla upamiętnienia strajku 15 tysięcy kobiet, pracownic fabryki tekstylnej, które 8 marca 1908 roku w Nowym Jorku domagały się praw wyborczych i polepszenia warunków pracy. Właściciel fabryki zamknął strajkujące w pomieszczeniach fabrycznych z zamiarem uniknięcia rozgłosu. W wyniku nagłego pożaru zginęło 129 kobiet.
W dniu 8 marca 1910 roku na zjeździe w Kopenhadze z inicjatywy Klary Zetkin ustanowiono święto wszystkich kobiet. Po raz pierwszy święto to obchodzono 8 marca 1911
Personal best 200km