Puszcza Kampinoska
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel, BartekJ
Puszcza Kampinoska
Jeśli jest ktoś chętny na jazdę po Puszczy Kampinoskiej w najbliższą niedzielę 28 października to zapraszam. Wyjeżdżam rano z Grodziska Maz. ale możemy spotkać się gdzieś po trasie lub w KPN-ie. Kontakt na maila lec@wp.pl
ps. puszcza wolna, komary poszły spać
ps. puszcza wolna, komary poszły spać
- Attachments
-
- Famułki.jpg (85.14 KiB) Viewed 10415 times
-
- Olszowieckie Błota.jpg (90.39 KiB) Viewed 10415 times
>>> puszcza wolna, komary poszły spać <<<
puszcza nostalgicznie
Warto było się wybrać, super jazda. Na zachodzie od drogi W579 ni żywej duszy , po stronie warszawskiej pełno turystów
Razem z kolegą odwiedziliśmy kilka mniej lub bardziej zapomnianych zakątków ze szczególnym uwzględnieniem miejsc poświęconych pamięci walczących o wolność na terenie Puszczy Kampinoskiej.
Załączam zdjęcia dwóch fragmentów pomników z terenu puszczy, jeden z Wierszy a drugi z Rybitew, która to miejscowość niedługo przestanie istnieć (oglądaliśmy "jeszcze ciepłe" zgliszcza dwóch kolejnych domów).
Razem z kolegą odwiedziliśmy kilka mniej lub bardziej zapomnianych zakątków ze szczególnym uwzględnieniem miejsc poświęconych pamięci walczących o wolność na terenie Puszczy Kampinoskiej.
Załączam zdjęcia dwóch fragmentów pomników z terenu puszczy, jeden z Wierszy a drugi z Rybitew, która to miejscowość niedługo przestanie istnieć (oglądaliśmy "jeszcze ciepłe" zgliszcza dwóch kolejnych domów).
- Attachments
-
- Rybitew.jpg (71.67 KiB) Viewed 10364 times
Re: puszcza nostalgicznie
.........lec wrote: Rybitew, która to miejscowość niedługo przestanie istnieć (oglądaliśmy "jeszcze ciepłe" zgliszcza dwóch kolejnych domów).
Gwoli wyjaśnienia -przez "ciepłe" zgliszcza należy rozumieć świeżo wyburzone domy wykupione przez park. Kampinoska wieś -Rybitew, niedługo dołączy do nieistniejących (lub praktycznie nieistniejących) już innych wsi i przysiółków takich jak Karolinów, Pieklice, Bromierzyk, Władysławów czy Ławy. Trochę to smutne, że znikają najczęściej wraz z ludźmi, którzy przeżyli tam całe życie. Z nimi znika prawdziwe przymierze z lasem.
Ponieważ zapowiada się "ciepły weekend" wybieram się jutro (sobota) na malowniczą przejażdżkę po puszczy. Swoją drogą ciekawe jak wyglądają teraz puszczańskie trakty, ale mam nadzieję, że są przejezdne (chociaż częściowo). Do puszczy będę wjeżdzał od strony Kampinosu, później kilkadziesiąt kilometrów szlakami i poza szlakami w ludzkim tempie. Jeśli ktoś ma ochotę to będę w Kampinosie koło kościoła o godz. 9:00-9:15.
Super jazda -zero śniegu i piach jak szutr. Dużo słońca i 3 rowerzystów po drodze.
- Attachments
-
- Korfowe a może już Grabina. Latem trudno przejezdne ze względu na piachy -teraz miodzio
- Korfowe.jpg (73.37 KiB) Viewed 10064 times
-
- Wiosną i jesienią ta podmokła łąka wysysa z człowieka wszystkie siły...
- Kapinoskie klimaty.jpg (82.46 KiB) Viewed 10064 times
Niedziela, obudziło mnie słoneczko (oj ciężko było wstawać) i pojechałem... oczywiście do puszczy. Było po prostu cudnie... płynąca w poprzek woda (coś jakby wiosenna aura), pierwsza kąpiel w tym roku , ścieżki zawalone tym co wiatr strącił i uwalił poprzedniego dnia no i śnieżyca na koniec.
- Attachments
-
- Ciut za głąboko żeby przejechać i ciut za płytko, żeby popływać...
- Kąpielisko na Górnych Błotach.jpg (117.51 KiB) Viewed 9882 times
-
- już całkiem niedaleko mojej pierwszej kąpieli...
- Górne Błota 3.jpg (126.13 KiB) Viewed 9882 times
- Giant Mike
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Hej,lec wrote:W sobotę wybieram się do Puszczy w okolice Sierakowa (może być mokro ). Chętnych zapraszam.
od kiedy mieszkam na Żoliborzu trenuje w Kampinosie. Na sobotę planuję jakies 3h przez Laski w w okolice Roztoki i Julinka a potem powrót dołem do Babic albo z powrotem do Sierakowa.
Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
Warto było się wybrać, choćby ze względu na pogodę -najpierw mgła (widoczność na ok. 25m i trochę strachu przy przejeżdzaniu przez trasę Poznańską i przechodzeniu przez tory w Płochocinie), później słońce, chmury i znowu słońce, no i nawet niezbyt mokro.
- Attachments
-
- Niepokojąca była taka mała czerwona kropeczka w jego oku...
- dzik.jpg (125.53 KiB) Viewed 9717 times
W niedzielę wybrałem się na dłuższą przejażdżkę po Kampinosie. Jeszcze niegdy nie widziałem o tej porze tak niskiego stanu wody. Na terenach podmokłych, tam gdzie jechałem, wszystkie szlaki są przejezdne. Podejrzewam, że być może tylko Olszowieckich Błot nie da się przejechać. Po piachach jedzie się znakomicie bo póki co są mokre.
- Attachments
-
- Sieraków na szlaku.jpg (120.79 KiB) Viewed 9517 times
wspomnienia z rowerowania po kampinosie?
to duzo sie nie narowerowales po tym cmentarzu chyba. ;>
to duzo sie nie narowerowales po tym cmentarzu chyba. ;>
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
nareszciePS. a dziś mówili, że do końca marca ma być zima.
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny
"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "
http://picasaweb.google.pl/darekab/
"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "
http://picasaweb.google.pl/darekab/