Otwock - Warszawa - jaką trasą?

Wszystko co zwiazane z rowerowaniem i podrozowaniem. Trasy, nietypowe pomysly, porady praktyczne.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

majkelos
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Otwock - Warszawa - jaką trasą?

Post by majkelos »

Witam,
w zasadzie jak w temacie. Normalnie jezdze Wolka Mladzka, poboczem do Zakretu, dalej rownolegle przez Wesola (rondo, plyty) i dalej przez las do Anina, potem ul. Lucerny, Kadetow i na Trase Siekierkowska. Problem w tym, ze jak pada to dojezdzam pokryty warstwa piachu i blota. Czy ktos ma opracowana jakas lepsza trase, ktora wiedzie przez ulice o uspokojonym/mniej uczeszczanym ruchu?
Pozdrawiam, majkelos
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

w zasadzie ciezko cos wymyslic oryginalnego, ja z Otwocka jezdze zazwyczaj wzdluz torow, po stronie bezautobusowej. na wysokosci stacji pkp goclawek przebijam sie przejsciem przez tory, wypadam na trakcie lubelskim (?) dalej po chodniku w kierunku drogi co idzie na lazienkowski, kilkadziesiat metrow od skrzyzowania jest rzeczka, obok ktorej jest spokojna gruntowa droga, jadac prosto wyjezdza sie przy siekierkowskim, a dalej juz sciezka gdzie trzeba. :)

nie jest to super spokojna trasa, ale na pewno jedna z najszybszych (dla mnie- na usranow :)
majkelos
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by majkelos »

Dzieki, mi za bardzo samochody nie przeszkadzaja, no chyba ze na odcinku Anin - Wesola (nikomu nie polecam), ale chce znalezc jakas trase ktora moglbym przejechac z dziewczyna (staram sie Ja namowic na jazde do szkoly na rowerze). Jechalem trasa wzdluz torow i jest tam koszmarnie wasko :(
Pozdrawiam
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

wasko? sprobuj walem pojechac... znaczy droga co jest przed, bo sam wal teraz ok. :)

ja zadnej lepszej trasy nie znalazlem, mozna probowac oczywiscie przewalac sie osiedlowymi uliczkami, ale nie jest to zbyt korzystne czasowo.
a ta trasa, na SGGW jade jakas 1h 05 min (2 h zajmuje mi autobusem + metro + dojscie :)
majkelos
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by majkelos »

Rany boskie ;) 1.05!!! To chyba za autobusem ;) Tez jezdze na SGGW. Jak nocuje u rodzicow na Goclawiu to droga pod Wydzial zajmuje mi dokladnie 35 minut przy tempie okolo 25 km/h - szybciej nie jade bo dojezdzam mokry :) Z Wolki Mladzkiej najszybciej na Goclaw dojechalem w 50 minut. Musze wyprobowac ta trase. A z rowerkiem zgodze sie - koreczek na Fieldorfa jest uroczy ;) lubie miny kierowcow.
Pozdrawiam
BTW. Ostatnio samochodem przejechalem ulica Przewodowa do Walu (250m od ronda z T. Lubelskim) Jeszcze nie jechalem tedy na rowerze, ale calosc wygladala obiecujaco. Niestety musze wyeliminowac ten kawalek Otwock - Przewodowa przy torach, znasz moze tam jakis objazd?
Edi
Moherator

Post by Edi »

Spokojną trasę do Warszawy raczej trudno będzie znajeźć (niestety).
Tak się składa, że ja też jestem z Wólki Mlądzkiej.
Do Warszawy najczęściej jeżdżę: Szosą Lubelską do Zakrętu => dalej Traktem Brzeskim i Bronisława Czecha do Anina => dalej Płowiecką do Marsa.
Od Marsa to już chodnikami (wzdłuż prawie całej Grochowskiej: od pętli tramwajowej do Wiatracznej jest całkiem OK boczna uliczka). Od Marsa chodnikami można dojechać do samego centrum.
Odcinek z Zakrętu jest raczej harcore'owy, ale jest to bardzo szybka trasa. Przejazd pod Kolumnę Zygmunta (na Masę Krytyczną) lub na Polibudę zajmuje mi około 1h10min.
Modyfikując trasę poprzez odbicie w Ostrobramską i dalej na Łazienkowski (tam jest chyba zakaz poruszania się rowerem?) raz dotarłem na skrzyżowanie Koszykowej i Lwowskiej w 54minuty! (na Polibudzie byłem 2 minuty później).
To był jednak maksymalny HardCore :twisted: ! Później już tego nie powtarzałem, bo i po co?
Optymalny czas to jest coś w granicach 1h10min-1h15min (bez zbytniego przemęczania się).
Jak wiadomo: dotarcie na Polibudę autobusem zajmuje trochę więcej czasu :). Jak tylko zrobi się trochę cieplej - przerzucam się na rower!
cookie monster
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Panowie jak dojechac do gieldy fotograficznej rowerem ???
Poprosilbym z mapka...i w kolejnosci jakimi ulicami.
Bede jechal pierwszy raz w te niedziele....

P.S
Moze ktos chetny zapraszam :-)
Personal best 200km
Xun_Vixx
Prosze Nie Bic Nowego
Prosze Nie Bic Nowego

Post by Xun_Vixx »

Spider wrote:Panowie jak dojechac do gieldy fotograficznej rowerem ???
Poprosilbym z mapka...i w kolejnosci jakimi ulicami.
Bede jechal pierwszy raz w te niedziele....

P.S
Moze ktos chetny zapraszam :-)
Jesli dobrze pamietam to gielda ta zawsze miala miejsce w Stodole (k/o stacji metra pola mokotowskie). Tyle, ze tam nie za bardzo jest gdzie zostawic bezpiecznie rower...
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Nie mozna tam wejsc z rowerem ???
Na gielde komp. mozna?...przyznaje ze na fotograficznej nigdy nie bylem
Dla tego moze glupie pytania...sorki
Personal best 200km
chmiel
Moherator

Post by chmiel »

Ale ta giełda jest w Stodle, wewnątrz budynku. Ciężko sie przeciskać z rowerem wśród tłumu.
Xun_Vixx
Prosze Nie Bic Nowego
Prosze Nie Bic Nowego

Post by Xun_Vixx »

Tia. Wewnatrz Stodoly bedzie tlum, obok Stodoly bedzie tlum... Obie gieldy (komp+foto) sa w tym samym czasie.
Jelsi dobrze pamietam to stojakow w najblizszej okolicy nie widzialem.
Do latarni chyba tylko sie tam w okolicy da przypiac rower.

Moze jutro bede przejazdem to wybadam teren pod wzgledem miejsca gdzie by mozna sie przypiac.
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Najlepszym rozwiazaniem jest pojechac grupa...i jednego z rowerami zostawic :-) Ponawiam zaproszenie do wyprawy
Personal best 200km
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

czy jest ktos chętny na wspólny dojazd do Wwy od środy w godz 6.30-8 i powrót 16.15-17.45?
musze być o 8 rano na Hożej i startować po 16 w strone Otwocka.

ps.apel do Niewidzialnej Ręki!
może jakoś wrócimy razem z WWy o ile wciąż jeżdzisz rowerem, to pogadamy, odezwij sie :)
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
Dar3k
Całkiem Kumaty
Całkiem Kumaty

Post by Dar3k »

W środę ma ponoć padać i może byc trochę ciężko... ;-)
A co do innych dni to ja standardowo - rejsowo jak co dzień - start Batorego 07:00 lądowanie ul. Ludna (koło Poniatoszczaka) 08:15. Trasa: asfaltem Batorego - Świder - Błota - Wał Miedzeszyński - od Traktu Lubelskiego ścieżką rowerową - do Trasy Łazienkowskiej (most Berlinga) - potem wzdłuż Wisły koło "wioślarzy" do Ludnej i tutaj hop do biura.
Powrót - analogicznie - start z Ludnej około 16:15 czy 16:30
Tempo do Wa-wy raczej spacerowe - bo korki (poboczem grzać trzeba) i garniak założyć potem muszę ;-) a powrót to jak Siła wyższa i power w nogach pozwoli...
Jakby ktoś chciał to ja nie jestem przeciwny... nie mam nic naprzeciwko...
Xun_Vixx
Prosze Nie Bic Nowego
Prosze Nie Bic Nowego

Post by Xun_Vixx »

Wlasnie wrocilem z rekonesansu...
Na przeciwko wejscia do stodoly jest barierka przy podjezdzie dla inwalidow. Da sie rower do tego w miare bezpiecznie przypiac, ale trzeba to tak zrobic by nikt sie nie czepial o blokowanie, zastawianie etc.
W samej stodole jest przedsionek, moze cos sie tam da wstawic, jednak tak pozatym to nic w okolicy nie widac do czego by sie mozna solidnie przypiac.
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Xun_Vixx wrote:Wlasnie wrocilem z rekonesansu...
Na przeciwko wejscia do stodoly jest barierka przy podjezdzie dla inwalidow. Da sie rower do tego w miare bezpiecznie przypiac, ale trzeba to tak zrobic by nikt sie nie czepial o blokowanie, zastawianie etc.
W samej stodole jest przedsionek, moze cos sie tam da wstawic, jednak tak pozatym to nic w okolicy nie widac do czego by sie mozna solidnie przypiac.
Dzieki za info...w takim razie jak nikt sie nie zglosi...to ja sobie daruje samotna wycieczke...
Personal best 200km
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

Dar3k wrote:W środę ma ponoć padać i może byc trochę ciężko... ;-)
A co do innych dni to ja standardowo - rejsowo jak co dzień - start Batorego 07:00 lądowanie ul. Ludna (koło Poniatoszczaka) 08:15. Trasa: asfaltem Batorego - Świder - Błota - Wał Miedzeszyński - ...
ja to robie wariantem Górna-MIckiewicza-przez most na Świdrze-3maja do Falenicy-przed Merą na skos przez las-potem gruntowa ulica Tawułkową az do skrzyzowania z Przewodową-potem do ściezki
to jest dystans ok 12km i wczoraj dojazd w to miejsce zajął mi 30min z Karczewskiej
plusy:żadnego korka i przeciskania sie między samochodami,no może koniec na Przewodowej ale mozna to ominąć
minus troche kombinowania i zmienny teren ale spoko

chętnie bym sie do Ciebie przyłączył ale 7.00 to zbyt późno musze byc na 8.00,wczoraj byłem o 7.45 w Wwie po przejechaniu 30km w czasie 1.11 ale dobrze mi sie jechało i był lekki wiatr w plecy
niewykluczone jednak ze sie przyłączę powiedz tylko skąd dokładnie startujesz :)
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
Dar3k
Całkiem Kumaty
Całkiem Kumaty

Post by Dar3k »

leoheart wrote:
chętnie bym sie do Ciebie przyłączył ale 7.00 to zbyt późno musze byc na 8.00,wczoraj byłem o 7.45 w Wwie po przejechaniu 30km w czasie 1.11 ale dobrze mi sie jechało i był lekki wiatr w plecy
niewykluczone jednak ze sie przyłączę powiedz tylko skąd dokładnie startujesz :)
Startuję z osiedla Batorego (prawie) i jestem otwarty na alternatywną trasę - zapodaj punkt zborny i datę to się dostosuję... Najwyżej będę przed 8:00 w biurze.
Chyba że dzisiaj sie umówimy na powrót - jakby co to daj znać czy dzisiaj też bajkiem...

PS.
zmoczyło Cię wczoraj? Ja wystartowałem okolo 17 w deszczu...
psychotyczny, neurotyczny ale za to sympatyczny ;)
Arkadyj
Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by Arkadyj »

Dar3k wrote: Startuję z osiedla Batorego (prawie) i jestem otwarty na alternatywną trasę - zapodaj punkt zborny i datę to się dostosuję... Najwyżej będę przed 8:00 w biurze.
Chyba że dzisiaj sie umówimy na powrót - jakby co to daj znać czy dzisiaj też bajkiem...

PS.
zmoczyło Cię wczoraj? Ja wystartowałem okolo 17 w deszczu...
I ja 2 razy w tyg. jezdze do pracy rowerem. Dzisiaj wyjechalem o 6.30 i chyba taka godzina jest dla mnie najbardziej odpowiednia. Moze byc nawet troszke wczesniej. Trase rozpoczynam tez z Batorego. WIec gdyby ktos byl chetny w przyszlym tug pokonac ze mna te trase to zapraszam.

ps. dzisiaj ktos wraca z Warszawy? Godz 15.30-15.45 :-)
Dar3k
Całkiem Kumaty
Całkiem Kumaty

Post by Dar3k »

Arkadyj wrote: ...
ps. dzisiaj ktos wraca z Warszawy? Godz 15.30-15.45 :-)...
Ja około 16 (no moze pare minut po) startuję z Ludnej - jak dla Ciebie nie za późno to daj znać...
psychotyczny, neurotyczny ale za to sympatyczny ;)
Post Reply