Licznik
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
Licznik
Napiszcie jakie macie liczniki...
Co jest wazne w liczniku??
Czyli czym sie kierowac przy zakupie
Co jest wazne w liczniku??
Czyli czym sie kierowac przy zakupie
Personal best 200km
Ja mam CatEye Mity 3
Solidny licznik ze wszystkim co potrzeba. Służy mi juz chyba ze 4 lata i nawet baterii nie wyminiłem.
Jak dla mnie powiniene mieć:
-dystans całkowity + możłiwość ustawienia wartości początkowej
-dwa dystanse wycieczkowe
-Vmax
-Vśrednia
-zegarek
-czas wycieczki
-czytelny wyświetlacz.
Powinien być wodoszczelny, żeby w deszczu też działał. Obudowa i przyciski powinne byc zrobione prządnie. Większość liczników teraz ma wszystkie potrzebne funkcjie, ale różnią sie wykonaniem. Co z tego, że kupisz jakis z milionem funkcji jak Ci sie rozleci po 2 miesiącach.
Bardzo ważna jest jakość wykonania.
To tyle.
Solidny licznik ze wszystkim co potrzeba. Służy mi juz chyba ze 4 lata i nawet baterii nie wyminiłem.
Jak dla mnie powiniene mieć:
-dystans całkowity + możłiwość ustawienia wartości początkowej
-dwa dystanse wycieczkowe
-Vmax
-Vśrednia
-zegarek
-czas wycieczki
-czytelny wyświetlacz.
Powinien być wodoszczelny, żeby w deszczu też działał. Obudowa i przyciski powinne byc zrobione prządnie. Większość liczników teraz ma wszystkie potrzebne funkcjie, ale różnią sie wykonaniem. Co z tego, że kupisz jakis z milionem funkcji jak Ci sie rozleci po 2 miesiącach.
Bardzo ważna jest jakość wykonania.
To tyle.
2 x CatEye Enduro2
powinien miec dobre mocowanie a nie jakies gumki od zimeringow jak sigma ;)
powinien miec dobre mocowanie a nie jakies gumki od zimeringow jak sigma ;)
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
jakos te gumki od simmeringów mnie przez 8lat w mojej Sigmie 800 nie zawiodły
tak jak i sama Sigma ba swego czasu przezyła nawet pranie w pralce połączone z odwirowaniem,pomysł mojej zony
Wprawdzie potem długo dochodziła do siebie,starałem sie ją reanimować za pomocą suszarki do włosów i przez jakis czas pokazywała jedynie szczątki cyfr ale kiedy chciałem ja wywalic nagle ozdrowiała i odpukac dzielnie mi służy
ostatnio zastanawiałem sie nad licznikami bezprzewodowymi z pulsometrem i bajerami ale Behem mi to odradził,ponoć kiksuje łączność a i cena mnie odstrasza,ostatecznie nie musze wiedzieć jaki mam puls gdy wdrapuje sie na podjazd typu Meran,ważniejsze jest czy tam wjadę,może nawet lepiej zebym nie wiedział jakie mam przy tym tętno-w moim wieku
prędzej zbiorę na GPS
tak jak i sama Sigma ba swego czasu przezyła nawet pranie w pralce połączone z odwirowaniem,pomysł mojej zony
Wprawdzie potem długo dochodziła do siebie,starałem sie ją reanimować za pomocą suszarki do włosów i przez jakis czas pokazywała jedynie szczątki cyfr ale kiedy chciałem ja wywalic nagle ozdrowiała i odpukac dzielnie mi służy
ostatnio zastanawiałem sie nad licznikami bezprzewodowymi z pulsometrem i bajerami ale Behem mi to odradził,ponoć kiksuje łączność a i cena mnie odstrasza,ostatecznie nie musze wiedzieć jaki mam puls gdy wdrapuje sie na podjazd typu Meran,ważniejsze jest czy tam wjadę,może nawet lepiej zebym nie wiedział jakie mam przy tym tętno-w moim wieku
prędzej zbiorę na GPS
też sigma 800, ta odkręcana, ale stara 500-tka przez 7 lat na tych gumkach się trzymała. za to w 6-tym roku trza było przewodziki lutować. funkcje 800: dystans dzienny, całkowity, czas jazdy dzienny i całkowity (chyba tylko po to, żeby wiedzieć ile dupa wycierpiała na siodełku będąc), Vmax, zegar i... wyświetlanie prędkości sam licznik w miarę mały, zgrabny, przyciski w sam raz, a wielkość "czcionki" idealna. jednym słowem - polecam.
No ja miałem sigme 500 chyba 6 lat aż niepamiętam co sie z nią stało chyba podstawka po wielu naprawach padła. Prosta i cholernie droga jak na tamte czasy ale była ok. TYlko fakt te gumki to wqu... były lepsze paski. Potem miałem Vette ( mam ją jeszcze bo podstawke ukradli z tamtym rowerem) Droga małpa a wygląd to ki se. Tylko nadal niewiem co to było to CAD ale i tak nic nie pokazywało. Paski w Vetta'cie do bani totalnie blokadki padały. To jakiś syfek amerykański. Mam teraz CATEYE VELO 8 Fajowy i ma to co chce i kosztował 66 PLN w cykloturze a nie jak Vetta 110pln to chyba przez to CAD. Acha jak ktoś chce to oddam tą vette tylko kupić trza podstawke, Vetta jest czarna i nieporysowana tylko poszukać jej musze.
Znaczy sie co proponujesz mi za orzeszka??
Sigma 1200 , wcześniej Sigma 800, jeszcze wcześniej Sigma 300 też wystarczał.
Posiada:
- licznik dla dwóch rozmiarów kół /przełączanie/ tylko po co mi to?
- dyst dzienny x2
- całkowity
- prędkość max,
- AVG
- aktualna,
- czasomierz,
- czas jazdy auto,
- stoper ręczny.
Kilka razy nawalał tzn. przezskakiwał o jedną cyferkę ale po wyzerowaniu dystansu całkowitego znowu hula. Dystans był ponad 11kkm choć powinien działać do 99999km.
Posiada:
- licznik dla dwóch rozmiarów kół /przełączanie/ tylko po co mi to?
- dyst dzienny x2
- całkowity
- prędkość max,
- AVG
- aktualna,
- czasomierz,
- czas jazdy auto,
- stoper ręczny.
Kilka razy nawalał tzn. przezskakiwał o jedną cyferkę ale po wyzerowaniu dystansu całkowitego znowu hula. Dystans był ponad 11kkm choć powinien działać do 99999km.
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny
"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "
http://picasaweb.google.pl/darekab/
"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "
http://picasaweb.google.pl/darekab/
ja mam sigmę 800 i nie jestem do końca zadowolony...
przyciski nienajlepiej się sprawują..
poza tym kasując dzienny dystans automatycznie kasujemy maxymalną prędkość- dla mnie jest to mankament...
ale ogólnie jest to dobry licznik, kosztuje ok 50 zł (z upustem) więc nie ma co narzekać...
aha .. bardzo ale to bardzo brakuje mi podświetlenia w tym liczniku...
przyciski nienajlepiej się sprawują..
poza tym kasując dzienny dystans automatycznie kasujemy maxymalną prędkość- dla mnie jest to mankament...
ale ogólnie jest to dobry licznik, kosztuje ok 50 zł (z upustem) więc nie ma co narzekać...
aha .. bardzo ale to bardzo brakuje mi podświetlenia w tym liczniku...
Cat Eye MITY 2
Funkcje chyba te same, co w liczniku chmiela.
Mam już 10 lat.
W zeszłym tygodniu 1 raz wymieniałem baterię
Polecam, jak wszystko Cat Eye'a.
P.S.
Kumpel kupił sobie MITY 3 jakis miesiąc temu. Porównanie ze starsza wersją wypadło na korzyśc starszej; powód?
Mocowanie sensora - w starszej wersji sensor mocowany jest do obręczy uszczelnianą i skręcaną śrubka obręczą; w nowszej wersji sensor mocuje się przylepcem i plastikową ściąganą tasiemką. Niestety, łatwo go można uszkodzić np. gałęzią, która wplącze się niespodziewanie w szprychy.
Mój kumpel własnie miał taką historię w lesie, gdzieś na zielonym szlaku za Okołami. Myśleliśmy, że linka przerwana. Potem - zobaczyliśmy, że przesunęło sensor. Próby reanimacji nic nie dawały. Jakoś po tygodniu licznik znów zaczął działać (nie wiem, jakaś pomroczność jasna).
Funkcje chyba te same, co w liczniku chmiela.
Mam już 10 lat.
W zeszłym tygodniu 1 raz wymieniałem baterię
Polecam, jak wszystko Cat Eye'a.
P.S.
Kumpel kupił sobie MITY 3 jakis miesiąc temu. Porównanie ze starsza wersją wypadło na korzyśc starszej; powód?
Mocowanie sensora - w starszej wersji sensor mocowany jest do obręczy uszczelnianą i skręcaną śrubka obręczą; w nowszej wersji sensor mocuje się przylepcem i plastikową ściąganą tasiemką. Niestety, łatwo go można uszkodzić np. gałęzią, która wplącze się niespodziewanie w szprychy.
Mój kumpel własnie miał taką historię w lesie, gdzieś na zielonym szlaku za Okołami. Myśleliśmy, że linka przerwana. Potem - zobaczyliśmy, że przesunęło sensor. Próby reanimacji nic nie dawały. Jakoś po tygodniu licznik znów zaczął działać (nie wiem, jakaś pomroczność jasna).
Na coś się czasem przydaje to GG - gen. Langer do kpt. Klossa.
Ja od kilku lat jestem szczęsliwym posiadaczem sigmy 600 i naprawde nie wiem co chcecie od tych gumek.Trzymają się dobrze choć juz wiele przeszły.Sam licznik tez jest ok.Niedawno musiałem baterie wymienic(po 4-5 latach juz dokładnie nie pamiętam),ma podstawowe funckje jakie powinien posiadac licznik.
A ja mam taka akcje - wedle instrukcji odleglosc miedzy przekaznikiem (czy jak go tam zwal) a licznikiem powinna byc nie wieksza niz 60 cm.
U mnie odleglosc ta wynosi ok 50 cm, jednak licznik "nie łapie". W ogole zachowuje sie troche tak, jakby mu rura kierownicy na drodze do przekaznika przeszkadzala <-- jakis absurd.
U mnie odleglosc ta wynosi ok 50 cm, jednak licznik "nie łapie". W ogole zachowuje sie troche tak, jakby mu rura kierownicy na drodze do przekaznika przeszkadzala <-- jakis absurd.
Koło Przyjaciół OGR - KPO "Śprychy"
a czy ktos ma doświadczenie z tym urządzeniem?
http://www.cyklotur.com/go/_info/?id=25 ... c1c724faa3
i generalnie jaka jest Wasza opinia na temat pulsometrów ,ich przydatności?zbędny bajer?ciekawostka?przydatny gadżet?jak współpracuja z licznikiem?
http://www.cyklotur.com/go/_info/?id=25 ... c1c724faa3
i generalnie jaka jest Wasza opinia na temat pulsometrów ,ich przydatności?zbędny bajer?ciekawostka?przydatny gadżet?jak współpracuja z licznikiem?
a co, chcesz se pogadac z nim przez radyjko? ;>
chuj wi jaka. ale to jest radiowka a nie IR.
schodzimy z tematu.
chuj wi jaka. ale to jest radiowka a nie IR.
schodzimy z tematu.
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930