Fotka miesiaca....

O wszystkim i niczym.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

TDP

Post by TDP »

Ps.
A mają być mocowane na gumkę od majtek? Gwóźdź w korze nie jest problemem dla drzewa, tym bardziej dla drzewa użytkowego w hodowli.
Nie wiem nie jestem leśniczym ale widziałem budki lęgowe przyczepiane przy pomocy opasek obejmujących drzewo - może ktoś miał za dużo opasek i chciał się ich pozbyć, może miał fantazję, może chciał mi zrobić przyjemność ? Może to bez znaczenia ?

Tak, wiem łatwiej przybić gwoździem ...
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

TDP wrote: EOT. Napisałem już wszystko co miałem do napisania.
no dobrze wiadomo co Ci się nie podoba ale co proponujesz w zamian?
wszak krytyka powinna być konstruktywna :)
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

ApollO wrote: Seremet mógłby mózgiem ruszyć i zrobić tor downhillowy dla fulli. Kilka kładek na ścieżkach czy jakieś hopy. A tu nic. Znaczy się tabliczkę przykręcili. Łał. Można mieć swoje drzewo. Ale chill.
są wśród nas niepoprawni marzyciele,to pocieszające :D
obawiam się ze z takim pomysłem lepiej wystartować samemu ale może lepiej nie bo tylko się rozdrażni niektórych
o ile pamiętam trochę tu dyskutowaliśmy o tym torze Międzylesiu,ciekawe co się z nim dzieje?
wątpię żeby jakikolwiek urzędnik miałby tyle odwagi i determinacji żeby coś takiego stworzyć :?
ps.a co z tym za cmentarzem?
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
TDP

Post by TDP »

leoheart wrote:
TDP wrote: EOT. Napisałem już wszystko co miałem do napisania.
no dobrze wiadomo co Ci się nie podoba ale co proponujesz w zamian?
wszak krytyka powinna być konstruktywna :)
Proponuję "więcej tego nie robić" .

:twisted:
Uświadomiony

Post by Uświadomiony »

TDP wrote:
nie widzę tu zagrożenia dla drzewa
A ja widzę zagrożenie dla innych drzew. Jak już wspomniaem ta tabliczka to bardzo zły przykład. Przykład na to, że można coś w drzewie wyryć, przykręcić do niego i jeszcze się tym chwalić. Nie piszę tu o formie i treści tylko o samym fakcie przykręcenia do drzewa.
Po Twoich postach powinienem dać sobie spokój z tą dyskusją, pójść do lasu i z czystym sumieniem wyryć (lub przykręcić) jakąś głupotę na dowolnym drzewie. Jeżeli leśniczy (jak się domyślam) napisał, że to nie szkodzi - to znaczy, że nie szkodzi a poza tym wszystkie drzewa prędzej czy póżniej i tak się wytnie. Prawda ?
Nie. Zapominasz o jednym. Leśniczy jest gospodarzem lasu, może robić to co uzna za słuszne i stosowne w odniesieniu do tej wartości.
Ty nim nie jesteś (gospodarzem), dlatego założenie, że możesz iść do lasu i ryć w drzewie, jest błędne.
Możesz sobie poryć w swoim drzewie na swojej działce, przy czym jak doprowadzisz do jego śmierci, odpowiesz za to finansowo. (zapewne w teorii, obserwując rzeczywistość)
Od chorej ekologii wolę zdrowy rozsądek. Mój zdrowy rozsądek mówi mi, że nie powinno się niczego przykręcać, przybijać itp. do żywych drzew.
Mój mi mówi, że można przybić i przykręcić, nie wyrządzając drzewu żadnej szkody, tak jak to zapewne zrobiono w tym przypadku. Tak jak zwierzę się podkuwa a człowiekowi strzyże włosy. Nie jestem leśniczym, wystarczy poczytać trochę, poobserwować świat.
Nie wiem nie jestem leśniczym ale widziałem budki lęgowe przyczepiane przy pomocy opasek obejmujących drzewo - może ktoś miał za dużo opasek i chciał się ich pozbyć, może miał fantazję, może chciał mi zrobić przyjemność ? Może to bez znaczenia ?
Opaski są dużo bardziej niebezpieczne dla drzewa niż gwoźdź, chyba że są degradowalne, ale nie wiem czy takie istnieją.

Image
Image

Chyba lepszy gwóźdź niż wrośnięta opaska?

To jest właśnie zdrowy rozsądek, liczyć się z zyskami i stratami. Czasem trzeba wyciąć drzewo by inne mogło się rozwinąć, czasem nawiercić by podać lekarstwo, czasem jest lepiej zawiesić budkę na gwóźdź niż w ogolę tego nie zrobić.
Uświadomiony

Post by Uświadomiony »

PS.
EOT, już mi przeszło. Masz po części racje, ale nie można popadać w skrajność.
TDP

Post by TDP »

Uświadomiony wrote:PS.
EOT, już mi przeszło. Masz po części racje, ale nie można popadać w skrajność.
Ok, sorry za "najazd" nie chodziło mi o żaden atak personalny. Mam nadzieję, że coś dobrego z tej dyskusji wyniknie.

Bez urazy.
strz.
HRSZT

Post by strz. »

takie tam, na zmianę nastroju :)
Attachments
558375_10151047243072005_1194737414_n.jpg
558375_10151047243072005_1194737414_n.jpg (55.94 KiB) Viewed 10806 times
Koło Przyjaciół OGR - KPO "Śprychy"
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »