TDP wrote: nie widzę tu zagrożenia dla drzewa
A ja widzę zagrożenie
dla innych drzew. Jak już wspomniaem ta tabliczka to bardzo
zły przykład. Przykład na to, że można coś w drzewie wyryć, przykręcić do niego i jeszcze się tym
chwalić. Nie piszę tu o formie i treści tylko o samym fakcie przykręcenia do drzewa.
Po Twoich postach powinienem dać sobie spokój z tą dyskusją, pójść do lasu i z czystym sumieniem wyryć (lub przykręcić) jakąś głupotę na dowolnym drzewie. Jeżeli leśniczy (jak się domyślam) napisał, że to nie szkodzi - to znaczy, że nie szkodzi a poza tym wszystkie drzewa prędzej czy póżniej i tak się wytnie. Prawda ?
Nie. Zapominasz o jednym. Leśniczy jest gospodarzem lasu, może robić to co uzna za słuszne i stosowne w odniesieniu do tej wartości.
Ty nim nie jesteś (gospodarzem), dlatego założenie, że możesz iść do lasu i ryć w drzewie, jest błędne.
Możesz sobie poryć w swoim drzewie na swojej działce, przy czym jak doprowadzisz do jego śmierci, odpowiesz za to finansowo. (zapewne w teorii, obserwując rzeczywistość)
Od chorej ekologii wolę zdrowy rozsądek. Mój zdrowy rozsądek mówi mi, że nie powinno się niczego przykręcać, przybijać itp. do żywych drzew.
Mój mi mówi, że można przybić i przykręcić, nie wyrządzając drzewu żadnej szkody, tak jak to zapewne zrobiono w tym przypadku. Tak jak zwierzę się podkuwa a człowiekowi strzyże włosy. Nie jestem leśniczym, wystarczy poczytać trochę, poobserwować świat.
Nie wiem nie jestem leśniczym ale widziałem budki lęgowe przyczepiane przy pomocy opasek obejmujących drzewo - może ktoś miał za dużo opasek i chciał się ich pozbyć, może miał fantazję, może chciał mi zrobić przyjemność ? Może to bez znaczenia ?
Opaski są dużo bardziej niebezpieczne dla drzewa niż gwoźdź, chyba że są degradowalne, ale nie wiem czy takie istnieją.
Chyba lepszy gwóźdź niż wrośnięta opaska?
To jest właśnie zdrowy rozsądek, liczyć się z zyskami i stratami. Czasem trzeba wyciąć drzewo by inne mogło się rozwinąć, czasem nawiercić by podać lekarstwo, czasem jest lepiej zawiesić budkę na gwóźdź niż w ogolę tego nie zrobić.