Mam problem z dętkami/oponami.
Kupiłem oponki kenda 26 1.5 oraz dętki "do nich".
Przy delikatnym napompowaniu dętki, jest ona średnicowo większa od opony, co powoduje że nie da się jej upakować w oponę.
Dętka ma średnicę 26, nie pamiętam jaką ma wpisaną rozszerzalność, ale wg mnie nie powinno mieć to wpływu ? Chyba że dętka rozszerza się w średnicy a nie objętości ?
Czy mieliście podobnym problem ?
Pozdrawiam
średnica dętki a opony
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
- Giant Mike
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Re: średnica dętki a opony
Nie przejmuj się. Upchnij, załóż oponę i napompuj. Potem spuść powietrze i napompuj jeszcze raz. Jak się nie będzie chciała zmieścić to na początek przed wsadzeniem w oponę wystarczy minimalna ilośc powietrza - tak tylko, żęby się rozwinęłą. Dobrze wcześniej natalkować.komarr wrote:Mam problem z dętkami/oponami.
Kupiłem oponki kenda 26 1.5 oraz dętki "do nich".
Przy delikatnym napompowaniu dętki, jest ona średnicowo większa od opony, co powoduje że nie da się jej upakować w oponę.
Dętka ma średnicę 26, nie pamiętam jaką ma wpisaną rozszerzalność, ale wg mnie nie powinno mieć to wpływu ? Chyba że dętka rozszerza się w średnicy a nie objętości ?
Czy mieliście podobnym problem ?
Pozdrawiam
Jeżeli opona jest 1,5" i dętka też to zadziała.
Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
Parę lat temu miałem to samo 2 razy. Da się upchnąć bez fałdowania dętki. Wystarczy trochę podpompować. Robiłem to tak, że oponę zakładałem w taki sposób, żeby okraczała obręcz, bez wciskania jej na właściwe miejsce, pompowałem lekko dętkę i próbowałem ułożyć oponę po trochu spuszczając powietrze.
Podobnie miałem z kołami 28" ale w tym przypadku wystarczyło kupować 27".
Podobnie miałem z kołami 28" ale w tym przypadku wystarczyło kupować 27".