Carloz bo jak ma byc inaczej. Wtedy przebieg z roku 2008 nie mialby zadnego znaczenia. Jezeli juz wpisujesz stan licznika na koniec 2008 to w 2009 musisz podawac wartosci wieksze. Jezeli chcesz w 2009 podawac wartosci liczone w liczniku od zera wtedy dystans za 2008 powinien rowniez wynosic zero.
Bo jest stala. Teraz podales stan licznika na koniec 2008 14800km ale podales aktualny dystans w 2009 roku - 765km. Bikometr dziala tak, ze oferuje dwa sposoby obliczania km:
- pierwszy jezeli chcesz kontynuowac wskazania licznika - tak powinno byc w Twoim przypadku. Dlatego po podaniu stanu licznika na koniec 2008 powinienes podawac wartosci wieksze niz 14800. Tutaj 14800 + 765
- drugi, jezeli nie podajesz stanu licznika na koniec 2008, startujesz z pozycji zera i wtedy podajesz wartosci bez sumowania aktualnego przebiegu z roku 2009 i starego 2008
Musisz po prostu zdecydowac sie na ktorys ze sposob i tyle. Tak bylo rok temu, tak tez bylo dwa lata temu. Az dziwne ze zapomniales
hehe, nie zapomniałem, bo w zeszłym roku się pierwszy raz bawiłem i nie podawałem wcześniejszego przebiegu
mimo wszystko nie rozumiem algorytmu działania - przecież przebieg za poprzedni rok jest tylko informacja, stała na którą nic nie ma wpływu, więc dlaczego podając obecny przebieg trzeba uwzględniać tez ten za poprzedni rok? trzeba już poważną matematykę stosować aby zaktualizować swój przebieg - rok 2008+poprzednia aktualizacja+obecna zmiana kilometrażu=przebieg w obecnym roku -
zerować nie zeruje, ale dystans w liczniku nijak sie ma do rzeczywistosci, a to bateria padła, a to sie licznik zmienilo... ok, niech bedzie jak jest, moze sie nie bede mylił przy liczeniu