Letnia wyprawa OGR

Wyjazdy planowane na najblizsze dni, zarowno te dalekie jak i bliskie.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel, BartekJ

spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Planujac wyprawe nie przypuszczałem ze w ciągu tego półrocza bede zmuszony cztery razy zmienić pracę...
Cały czas liczyłem ze jednak mi sie uda wyrwac na kilka dni.
Jedynym powodem z wycofania sie był brak kasy.

p.s

Wszystkich zainteresowanych przepraszam

p.s
Wiem ze łatwo jest innego człowieka "oceniac"
Lecz nie znajac faktów łatwo jest kogoś skrzywdzić...
Personal best 200km
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Info z 12.55 od Niedzioła

Wyjechaliśmy z Suwałk mamy 20km do Trakiszek.Pogoda OK nie pada.
Plażowiczki toples :)
Personal best 200km
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

Spider, sam kiedys na Ciebie czekalem z rana, wtedy nie zmieniales pracy. i jest tu kilka innych osob ktore byly bardzo zdziwione gdy mialy podobna przygode. zastanawiaj sie zanim z kims sie umowisz, czy jestes w stanie. takie sa "fakty". EOT.
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Wiadomość od Bartka

Wczoraj troche padało ale nie duzo.
Nocleg na polnocnym czubku j. hancza
54.2828 22.8167
W nocy zajebista burza
Personal best 200km
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

behem0th wrote: gdyby Bartek zaczal temat to wygladaloby zupelnie inaczej, nawet bym nie pisnal slowem.
to chyba nie oznacza ze gdyby "winowajcą" był Bartek to byś milczał bo to świadczyłoby o uprzedzeniach :P
behem0th wrote: a Spider nie pierwszy raz wykazal sie pokpieniem sprawy. jak sie czegos nie moze, to sie nie obiecuje i nie chodzi tu o zadne porzucanie pracy tylko o podstawowe zachowania. ile razy mozna wystawiac innych?

ok do pewnego stopnia rozumiem Twój punkt widzenia ale Ty najwyraźniej nie rozumiesz mojego
żeby zakończyć temat,jak to ktoś powiedział z moich znajomych ja żyję iluzjami,obudowuję je w realia i dążę do ich urzeczywistnienia ale zwłaszcza ostatnio na przeszkodzie staje BRAK KASY,nie jakiś zwykły tylko DRAMATYCZNY to znaczy na sprawy podstawowe a nie jakieś fanaberie,to jest zapewne uczucie którego nie znasz i obyś nigdy nie poznał,oczywiście nie jest niczym zaskakującym jeśli żyje sie bez żadnych rezerw finansowych,tak z dnia na dzień i w tym względzie sie z Tobą zgadzam że jest to całkowicie nieodpowiedzialne i zapewne niezrozumiałe dla Ciebie ale tak jest.
Drugą sprawą jest wciąganie w te iluzje innych i tu rzeczywiście trzeba sie uderzyć w piersi co niniejszym czynię
a swoja drogą okazuje sie że bezpośrednio zainteresowani są mniej obrażeni od Ciebie
co do kasowania postów to już napisałem to Twój portal i możesz robić co chcesz zauważ jedynie ze ostatnio jakby mniej propozycji wspólnych wyjazdów, oprócz frakcji sportowej a i tak wszyscy jeżdżą
teraz padnie blady strach na każdego kto rzuci propozycje a potem sie wycofa :P
pozwól jednak aby każdy sam weryfikował prawdomówność uzytkowników
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

to chyba nie tak do końca wszystko jest, nie ma też co tworzyć problemów i prowadzić dyskusji, zdecydowanie lepiej się wspólnie przerowerować :wink:
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

tak koniec tej wiwisekcji :!:
jakoś zaczęło sie robić problemowo na tym forum a miało służyć beztroskim przejażdżkom :P
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Bartek napisał

Wiadukty w Stańczykach,
pizza w Gołdapi
Piramida w Rapie
Nocleg nad jeziorem Striegel
54.1996
21.8367
105km.

Troszke ich dzis zmoczy....
Attachments
safir.gif
safir.gif (36.71 KiB) Viewed 6700 times
Personal best 200km
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Bartek napisał

A właśnie że na nie zmoczyło,
Dzisiaj bunkry i inne takie.
93km a w linii prostej tylko 33km.
54.2978
21.3509
p.s

Nie kłóćta się tam

Bartek wczoraj napisał

Dzisiaj dzien przelotowy.
104km. Nic ciekawego nie widzielismy.
Niedziol zlamal bagaznik a ja zgubilem mape
54.3772
20.2853
Personal best 200km
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Bartek napisał

Wczoraj obozowisko przy sw. kamieniu
co ww wodzie leży,miedzy Fromborkiem a Tolkmickiem
54,20`24,7
19.34.39.6
Personal best 200km
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Bartek napisał (20 sierpien)

Kimamy na kempingu w Sztutowie
Jutro bez sakw do Piasków i z powrotem

54.20.51.9
19.10.18.1

21 sierpien

Piaski zaliczone
Co wieczór na kemping przychodzi lis.
Dziki ale odwazny i bezczelny.
Chwila nieuwagi i zaraz podpieprzy cos do jedzenia.
Nakarmiłem go parówką.

22 sierpien

Siedzimy w Malborku,żremy kebab, pijemy piwo i czekamy na pociąg
Personal best 200km
BartekJ
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by BartekJ »

Wróciliśmy. Zdjęć za dużo nie ma bo obaj liczyliśmy na to, że ten drugi weźmie aparat. Pogoda była OK. Przez klilka dni z rzędu, zaczynało padać po 22, jak już siedzieliśmy w namiocie.
Tydzień to za krótko :(
Dzisiaj bunkry i inne takie.
Image
Wczoraj obozowisko przy sw. kamieniu co w wodzie leży
Image
Last edited by BartekJ on 26 Aug 2008 21:20, edited 1 time in total.
A rowery jak cielęta leżą nad brzegami rzek
niedziol
Całkiem Kumaty
Całkiem Kumaty

Post by niedziol »

Cieszę się, że wyjazd jednak odbyliśmy bo było bardzo przyjemnie oderwać się od codzienności i przez tydzień myśleć i żyć tylko rowerowaniem. Szacunek dla Bartka, który sporo czasu poświęcił na opracowanie ciekawej trasy. Teraz wiem już z doświadczenia, że droga mazurska oznaczona jako utwardzona, bądź asfalt z reguły oznacza takie kocie łby że człowiek chętniej by wjechał w błoto po ośki niż przejechał kilka km po tym tworze.
Za rok mam nadzieję na jakąś dłuższą, dalszą, bardziej egzotyczną wyprawę.
Attachments
Wieża Bismarcka - podobno "widokowa"
Wieża Bismarcka - podobno "widokowa"
SP_A1609.jpg (90.06 KiB) Viewed 6464 times
skomercjalizowana  śluza na Kanale Mazurskim
skomercjalizowana śluza na Kanale Mazurskim
SP_A1608.jpg (39.7 KiB) Viewed 6464 times
Piramida-grobowiec w Rapie
Piramida-grobowiec w Rapie
SP_A1606.jpg (71.35 KiB) Viewed 6464 times
Jedyne takie rondo w Polsce
Jedyne takie rondo w Polsce
SP_A1604.jpg (65.76 KiB) Viewed 6464 times
Wiadukty w Stńczykach
Wiadukty w Stńczykach
SP_A1603.jpg (51.39 KiB) Viewed 6464 times
niedziol
Całkiem Kumaty
Całkiem Kumaty

Post by niedziol »

Reszta kiepskich zdjęć
Attachments
U celu:) Granica Polsko-"Ruska" za Piaskami
U celu:) Granica Polsko-"Ruska" za Piaskami
SP_A1620.jpg (43.34 KiB) Viewed 6460 times
Święty kamień
Święty kamień
SP_A1617.jpg (38.39 KiB) Viewed 6460 times
2 km po torach - ledwo szło wytrzymieć
2 km po torach - ledwo szło wytrzymieć
SP_A1613.jpg (74.24 KiB) Viewed 6460 times
Arkadyj
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by Arkadyj »

Chlopaki sadzac po tym co piszecie spedziliscie super czas podrozujac i to jest najwazniejsze. Gratulacje, ze mimo klopotow udalo sie wam zrealizowac wyprawe. Licze na jakis wiekszy opis :-)
BartekJ
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by BartekJ »

Arkadyj wrote:Licze na jakis wiekszy opis :-)
Dzień 1 (15.08 piątek)

Bladym świtem, gdześ między 6 a 7 rano, spotkałem się z Niedziołem koło PKP Anin. Spider odgrażał się, że przejedzie się z nami na Wschodni, żeby pomachać chusteczką, ale nie dotarł. Na Wschodni dotarliśmy z zapasem czasu i załadowaliśmy się do wagonu rowerowego. W Augustowie i w Suwałkach wagon mocno się przeluźnił i zostały tylko 4 osoborowery. Jeden gość jechał do stacji końcowej czyli Sestokai na Litwie. W zasadzie my też mogliśmy. Jakoś nie przyzwyczaiłem się jeszcze do Shengen i braku granic. Stąd te Trakiszki jako ostatnia stacja w Polsce. Z Trakiszek pojechaliśmy (już rowerami) do Puńska, gdzie zrobiliśmy zakupy. Obsługa sklepu i przechodnie na ulicy porozumiewają się tam jakimś dziwnym językiem. Litewski? Na szczęście po Polsku też umieją.
Dalej pojechaliśmy na północ za oznakowaniem niebieskiego szlaku rowerowego. Na mapie, gdzieś tam, była zaznaczona atrakcja pod tytułem "Grodzisko Średniowieczne". Liczyłem, że szlak nas do tego doprowadzi. Albo przynajmniej zobaczymy tabliczkę ze strzałką, że grodzisko ileśtam metrów. Nic z tego. Ani śladu po grodzisku. Parę dni później, przy okazji Wieży Bisarcka miało się okazać, że oznakowanie atrakcji na tej mapie jest dosyć niedokładne. Poturlaliśmy się na zachód, wciągnęliśmy po zapiekance w barze przy drodze nr 8 i dotarliśmy na północny kraniec j. Hańcza. Mówią, że najgłębsze w Polsce, 108m. Kiedyś, na innym wyjeździe, naocznie sprawdziłem, że ma 30m i dno dalej opada. Więc pewnie mówią prawdę :)
Zjedliśmy kolację, rozbiliśmy namiot, schowaliśmy się i wkrótce zaczęła się
W nocy zajebista burza
Dzień 2 (16.08 sobota)

Następnego dnia pojechaliśmy na zachód, zobaczyć wiadukty w Stańczykach. Kiedyś po prostu były sobie wiadukty w krzakach i można było na nie wejść. Teraz bilety, toi toie, parking płatny, oscypki spod samiuśkich Tater itp. Eh te dzisiejsze czasy, wszędzie cywilizacja.
Potem przez Puszczę Romnicką do Gołdapi, gdzie zamówiliśmy po dużej pizzy. Zjeść taką całą, to było nie lada wyzwanie. Daliśmy radę :) Dalej na zachód, przez Rondo Bohaterów PGR-ów (patrz fotka Niedzioła do piramidy w Rapie. Piramida na zdjęciach wydawała mi się o połowę mniejsza niż w rzeczywistości. Koło piramidy urzęduje miejscowy dziwak, głoszący w swoim narzeczu, że gdzieś dalej jest jeszcze jedna piramida (Duga taka je! Bam! Tako bam jedete?). To pewnie od zbyt długiego przebywania w miejscu "o wielkiej mocy koncentracji pozytywnego promieniowania energii Ziemi i Kosmosu." Nie pojechaliśmy na południe, bam gdzie wg. naszego informatora była druga piramida, tylko po swojemu na zachód, a potem na południe, aż dotarliśmy do jeziora Stręgiel. Na tym kawałku Niedzioł ujawnił swoją MOC. Może zaczerpniętą przy piramidzie z Ziemi i Kosmosu a może on po prostu tak ma. W każdym razie ciągnął 30km/h jakby nigdy nic, a ja ledwo utrzymywałem się na kole.
Nad jeziorem rozbiliśmy namiot na kawałku łączki i zaraz potem zaczęła się burza. Pioruny waliły długimi seriami tak, że przez klka sekund bez przerwy było jasno jak w dzień.

Dzień 3 (17.08 niedziela)

To był dzień sponsorowany przez literkę B. Jak Beton. Ewentualnie Bunkry. Najpierw na południe do Pozedrza i kwatery Himmlera - jeden bunkier, model jak te w Gierłoży. Nic specjalnego. Chyba że w krzakach było jeszcze coś więcej ale nie szukaliśmy. Trochę się obawiałem, że jak będziemy się dłużej zatrzymywać przy każdym punkcie dzisiejszego programu to zrobimy go w połowie i skończy się dzień. Dalej Sztynort i tamtejszy pałac, potem kwatera Lammersa (a to co za jeden?). Punkt który miałem na GPSie wypadał w środku podmokłych chaszczy. Ciężko się pcha rowery z sakwami w takim terenie ale byliśmy twardzi i... w zadanym punkcie nie znaleźliśmy nic. Znaleźliśmy za to 2 bunkry w okolicy. Punkt programu uznaliśmy za zaliczony i pojechaliśmy dalej do kolejnych bunkrów zwanych kwaterą OKW. Leżą przy ujściu Kanału Mazurskiego do j. Przystań. Jest tego ze 30 sztuk. Połaziliśmy po pierwszym z brzegu a potem nasza uwaga skupiła się na budce z żarciem i piwem. Jak już podjedliśmy to pojechaliśmy wzdłuż Kanału Mazurskiego zaliczać kolejne śluzy. Znałem tylko pierwszą, a jest ich na terenie Polski 5. Pierwsza była opanowana przez firmę oferującą przechodzenie po moście linowym, zjazd na linie itp. Kawałek dalej druga - we wcześniejszym stadium budowy. Dalej kanał wpada do j. Rydzówka które musieliśmy objechać dookoła. Przy okazji objeżdżania jeziora, odszukaliśmy Wieżę Bismarcka (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCe_Bismarcka) - patrz fotka Niedzioła. Trzecia śluza, jedyna ukończona i działająca jest gdzieś zaraz za j. Rydzówka. Olaliśmy ją i pojechaliśmy od razu do czwartej, koło wsi Bajory. Śluza znaleziona - patrz moja fotka. Szkoda że nie ma jak wejść do środka. Trzebaby mieć drabinę albo chociaż jakieś liny i sprzęt do wspinaczki. Piąta śluza jest gdzieś dalej w stronę granicy. Już jej nie szukaliśmy tylko pojechaliśmy w stronę j. Arklickiego nad którym planowaliśmy zrobić nocleg. Nad jeziorem znaleźliśmy wiatę z ławkami i stołami. Miejscówka prawie jak start i meta Pokrzewkiady. Oczywiście skorzystaliśmy i przenocowaliśmy. Hmm, nie pamiętam czy w nocy była burza. Pewnie była. Codziennie była :)

Dzień 4 (18.08 poniedziałek)

Oj, to ciężki dzień był. Długie, nudne przeloty asfaltem i do tego cały czas wiatr w mordę. W dodatku dopadło mnie zmęczenie po poprzednich dniach i w efekcie turlałem się ok 17-18km/h. Niedzioł ciągle na mnie musiał czekać. W Bartoszycach odwiedziliśmy sklep rowerowy w którym Niedzioł już prawie kupił sobie nową ramę za 100zł. W końcówce wreszcie kawałek leśnymi drogami i dotarliśmy nad j. Głębokie. Miejscowi twierdzili że Głębo_C_kie i ta teoria wydawała się mieć ręce i nogi, jako że jest tam miejscowość Głębock. Ale teraz patrzę na różnych mapach, i wychodzi że jednak Głębokie. Niedzioł kupił gazetę. Przeczytałem artykuł o Phelpsie który zdobywa hurtowo medale w pływaniu bo ma krótkie nogi, płaskie półdupki i zjada dziennie 12tys kcal. Zmobilizowało mnie to, żeby wreszcie wejść do wody i popływać. Czwarty nocleg nad jeziorem - lepiej późno niż wcale.

Dzień 5 (19.08 wtorek)

Dalej na zachód. Tylko na czuja i GPS bo wczoraj zgubiłem mapę. Obszar kolejnej zaczyna się koło Fromborka. Jechaliśmy, jechaliśmy aż w końcu przed nami pojawiła się Woda. Zalew Wiślany znaczy się. Dalej drogą z betonowych płyt idącą wierzchem wału przeciwpowodziowego do Fromborka. Z Fromborka kawałek główną drogą a potem wbiliśmy się w czerwony szlak. Błoto tam było straszne ale daliśmy radę. Potem błota już nie było, za to mieliśmy inną zagwozdkę. Gdzieś nad brzegiem Zalewu był Święty Kamień który chcieliśmy zobaczyć. Tymczasem droga którą jechaliśmy szła wzdłuż brzegu w odległości ok 400m i nie widać było żadnej drogi ani ścieżki prowadzącej nad wodę. W końcu zapytany tubylec wyjaśnił, że musimy jechać jeszcze kawałek, potem będzie zejście na plażę i plażą musimy cofnąć się do kamienia. Tak też zrobiliśmy tylko, że plażą się nie dało. Tam nie ma takiej plaży typu morskiego, tylko taka bardziej jak brzeg jeziora. Zwalone drzewa sięgające wody itp. Przepychanie rowerów z sakwami nie bardzo nam szło. Na szczęście wzdłuż brzegu biegły też nieużywane tory kolejowe. 2 km po podkładach kolejowych (patrz fotka Niedzioła) i kamień jest nasz (patrz fotki). Tak mi się spodobało miejsce, że zarządziłem rozbicie obozu. Nie mieliśmy już żarcia i wody więc przeleciałem się piechotą 4km do sklepu do Tolkmicka.

Dzień 6 (20.08 środa)

Wyprzedzaliśmy plan o ok pół dnia i pojawiły się różne pomysły jak rozegrać końcówkę z Mierzeją Wślaną. Niedzioł chciał dać czadu, objechać cały Zalew i nocować w Piaskach a jutro pojechać do Malborka i wrócić do domu już w czwartek. Ja chciałem pojechać do Sztutowa, rozbić się tam na kempingu i następnego dnia zostawić tam wszystkie graty i pojechać na lekko do Piasków i z powrotem. A do Malborka w piątek. Warunki atmosferyczne (znaczy pierwszy deszcz w dzień, nie licząc drobnego pokropienia pierwszego dnia) spowodowały, że z dania czadu nic nie wyszło. Z Tolkmicka, gdzie czekaliśmy aż skończy padać, wyjechaliśmy po 12. Pojechaliśmy wzdłuż Zalewu, przeprawiliśmy się promem przez Nogat (50gr/osoba) i zaczęliśmy poszukiwania jakiegoś mostu na Szkarpawie. Pierwsze podejście w zasadzie było z góry skazane na niepowodzenie. I GPS i papierowa mapa mówiły że tam mostu nie ma. No ale po obu stronach rzeki kończy się droga - aż się prosi żeby jednak był. Sprawdziliśmy - koło wsi Osłonka mostu nie ma. Kawałek dalej na papierowej mapie był most i tam się skierowaliśmy. Mostu nie było. Miejscowy powiedział "Podobno mają zbudować ale ch.. wie kiedy. Może w 2012. Na nowych mapach już go rysują." Tak więc koło miejscowości Chełmek mostu nie ma (stan na 08.2008). Kolejny most, tym razem już pewny, bo stoi tam od dawien dawna, był w Rybinie. Przejechaliśmy na drugą stronę i dotarliśmy do Sztutowa. Kemping, pływanie w morzu (Phelps jeszcze w pamięci). Potem zrobiłem samotną pieszę wycieczkę po lesie. W międzyczasie zapadł zmrok a ja natknąłem się na stadko dzików.
Kto spotyka w lesie dzika
ten na drzewo zaraz zmyka.
Chwilę zastanawiałem się, czy powinienem się zastosować, ale dziki widocznie znały swój wierszyk, o spotykaniu ludzi, bo dały dyla. Wróciłem na kemping a tam z kolei buszował lis. Wot spotkania z przyrodą :)

Dzień 7 (21.08 czwartek)

Graty zostały na kempingu a my pojechaliśmy do Piasków zaliczyć Ruską granicę (patrz fotka Niedzioła). W drodze powrotnej przeczekaliśmy ulewę w Krynicy Morskiej. Na trasie Krynica-Sztutowo Niedzioł znowu objawił MOC i ciągnął 30km/h. Wieczorem na kempingu znowu pojawił się lis. Wygląda na to, że przychodzi tam codziennie próbować podpieprzyć coś do żarcia. Mieliśmy otwartą paczkę parówek, na chwilę się odwróciłem i niewiele brakowało a byśmy ich nie mieli. Podszedł na jakieś 1.5m ode mnie. Potem dałem mu 2 parówki, a co tam, niech ma.

Dzień 8 (22.08 piątek)

Najpierw przez las do Stegny a potem asfaltem do Malborka. Wiatr w mordę, pociąg o 14:17. Gdyby nie Niedzioł i jego MOC to byśmy nie zdążyli. Ale zdążyliśmy. Tylko że pani w kasie powiedziała, że na tan pociąg nie ma już miejsc. Pojechaliśmy następnym, godzinę później.

I to tyle. Od drzwi do drzwi wyszło mi 637km.
A rowery jak cielęta leżą nad brzegami rzek
carloz

Post by carloz »

Fajna wyprawa, fajny opis - zazdroszcze wam :D

Gratulacje dla najwytrwalszych :brawo:
MTB + /\/\/\/\/\ = :D
paprak
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by paprak »

a szczęście wzdłuż brzegu biegły też nieużywane tory kolejowe. 2 km po podkładach kolejowych (patrz fotka Niedzioła) i kamień jest nasz (patrz fotki).
Linie kolejową Elbląg-Braniewo (przez Tolkmicko) zamkneli jakieś 4-5lat temu (oczywiście ze względów finansowych), po bardzo długim okresie funkcjonowania i jak napisano na tej stronie http://www.gwardak.com/kolej_10.htm to "była" jedna z najciekawszych tras w Polsce, będąc małym wiele razy jeździłem tą trasą, bo była to jedyna, w miarę rozsądna forma dotarcia do Braniewa skąd pochodzę, odległość 45km z Elbląga do Braniewa pociąg jechał prawie 2,5 godziny...a podobno w dawnych czasach, pociąg jeździł tak wolno, że można było sobie w czasie jazdy wysiąść , przejść się na grzyby i do niego spowrotem wsiąść :)

Czasami jezdza tamtędy wypasione, niemieckie wagony retro z turystami-emerytami, w końcu to dawne tereny Pruskie.
Uja tam DOBRY !!!! :P
Domar
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by Domar »

nadzalewówka... klimat naprawdę zacny.
I co tu napisać? Nie wiem :/
Post Reply