Islandia w 2008.
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel, BartekJ
Dotychczasowy przebieg wyprawy na Islandię (klik)
Instrukcja obsługi:
- zapisać plik Islandia.kmz i otworzyć go za pomocą Google Earth.
- w właściwościach każdego punktu są informacje.
Instrukcja obsługi:
- zapisać plik Islandia.kmz i otworzyć go za pomocą Google Earth.
- w właściwościach każdego punktu są informacje.
cookie monster
oto kilka zaległych smsów dla Tych którzy nie mogą oderać tego w google earth...
15.07.2008 g. 21:18
Pozdrawiam
15.07.2008 g. 21:18
17.07.2008 g. 00:03mamy tu wiatr taki że przewraca mnie z rowerem, rozbiliśmy się po 15 km bo nie da się iść, ruszymy się chyba jutro, armagedon jest wokół
18.07.2008 g. 02:06Chmury słońce i okrpn silny wiatr przez całe 82km jesteśmy nad rzeczką przy Grimsstadir idą chmury
19.07.2008 g. 23:50byliśmy przy Detifos droga katastrofa i wiatr, mamy 82km jesteśmy ok 20km dalej niż wczoraj
To na tyle moich zaległościwczoraj spaliśmy na kempingu przy Dimmu dziś 112km śpimy w Akureyri pogoda idealna widoki cudowne
Pozdrawiam
jadą jedynką więc pewnie teraz zmierzają do tych domów pod ziemią które są w Glaumbear troszeczkę nad Road 1 na wysokości Varmahlid. Mogli by tam dzisiaj dojechać bo skoro chcą zahaczyć o fiordy na lewym półwyspie przejażdzając drogami 61 i 60 to muszą sie troszeczkę pośpieszyć...
Obliczyłam im km trasy jaką mają pokonać od Akureyri do Reykjavik-u:
waraint 1) Road 1 = 235km, (61) = 388km, (60) = 321km, Road 1 = 103km w sumie 1047km,
większe miasta: Akureyri, Vioimyri, Blondos, Melar -> Road 1; Melar, Sandholar, Holmavik, Ogur, Sudavik, Isafjordu, Pingeyri -> droga 61; Pingeyri, Audkula, Fjardarhorn, Króksfijardarnes, Budardualur, Dalsmynni ->droga 60; Dalsmnni, Borgarnes, okolice Akranes - most pod zatoką, Mosellsbaer, Kopavogur, Reykjavik -> Road 1
Wariant 2) Road 1 = 325km, (61) = 388km, (60) = 288km, (54) = 245km, Road 1 = 66km w sumie 1314km
większe miasta: Akureyri, Vioimyri, Blondos, Melar -> Road 1; Melar, Sandholar, Holmavik, Ogur, Sudavik, Isafjordu, Pingeyri -> droga 61; Pingeyri, Audkula, Fjardarhorn, Króksfijardarnes, Budardualur, nad jeziorkiem Haukadalsvatn zjazd na drogę 54; Dunkur, Stykkisholmur, Grundarfjordur, Olafsvik, Budir, Stadarsveit, Kolbeinsstadir, do Borgarnes ->droga 54; Borgarnes, okolice Akranes - most pod zatoką, Mosellsbaer, Kopavogur, Reykjavik -> Road 1
To tylko moje przypuszczenia w każdym razie jeszcze kawał drogi przed nimi
Obliczyłam im km trasy jaką mają pokonać od Akureyri do Reykjavik-u:
waraint 1) Road 1 = 235km, (61) = 388km, (60) = 321km, Road 1 = 103km w sumie 1047km,
większe miasta: Akureyri, Vioimyri, Blondos, Melar -> Road 1; Melar, Sandholar, Holmavik, Ogur, Sudavik, Isafjordu, Pingeyri -> droga 61; Pingeyri, Audkula, Fjardarhorn, Króksfijardarnes, Budardualur, Dalsmynni ->droga 60; Dalsmnni, Borgarnes, okolice Akranes - most pod zatoką, Mosellsbaer, Kopavogur, Reykjavik -> Road 1
Wariant 2) Road 1 = 325km, (61) = 388km, (60) = 288km, (54) = 245km, Road 1 = 66km w sumie 1314km
większe miasta: Akureyri, Vioimyri, Blondos, Melar -> Road 1; Melar, Sandholar, Holmavik, Ogur, Sudavik, Isafjordu, Pingeyri -> droga 61; Pingeyri, Audkula, Fjardarhorn, Króksfijardarnes, Budardualur, nad jeziorkiem Haukadalsvatn zjazd na drogę 54; Dunkur, Stykkisholmur, Grundarfjordur, Olafsvik, Budir, Stadarsveit, Kolbeinsstadir, do Borgarnes ->droga 54; Borgarnes, okolice Akranes - most pod zatoką, Mosellsbaer, Kopavogur, Reykjavik -> Road 1
To tylko moje przypuszczenia w każdym razie jeszcze kawał drogi przed nimi
21.07.2008. g. 20:42
Pozdrawiam
23.07.2008. g. 01:11Hej u Nas dziś pada 95km za nami, jesteśmy 20km za BLONDUOS, dziś nie wiało ale za to padało, szybko się jechało
już naniosłam nowy punkt na mapkę zaraz wysyłam do Adasia110km przy Gudlaugsvik piękne wybrzeże i widoki, dziś 0km pod morderczy wiatrale od drogi 61 rower sam jechał, nie mamy sosu bo ostatni śmierdział wymiocinami:)
Pozdrawiam
późno ale mam teraz troszeczkę informacji dla Was
25.07.2008. g.17:11
25.07.2008. g.17:11
26.07.2008. g.00:43brak zasięgu wczoraj.pogoda super, widoki niesamowite,wczoraj zbudowałem grilla z kamieni i były grzanki, ser, boczek i ziemniaki z kamienia pyszne, sosy są ze słoików.
mizianych snów113km śpimy na końcu fiordu przed Sudavik, jutro chcemy dotrzeć do chaty 7km za Pingeyri
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... caid=16502
To ja myślałem, że tam dzicz jakaś a tu prosze, druga Polska.W ostatnich latach Islandia stała się bardzo popularnym krajem wśród Polaków. Nasi rodacy stanowią aż 10 proc populacji na wyspie.
...bo gdzie się ten kosmos kończy ?! Bo stół się, kurna, kończy tu !
26.07.2008. g. 20:31
Jutro wyjeżdżam na tydzień więc będzie maleńka przerwa w nadawaniu chyba ze uda mi się jakoś przerzucić to na Adama ;D
Pozdrawiam
Zaraz po otrzymaniu sms-a miałam okazje porozmawiać z Cezarym, wczoraj mieli grilla, a do jedzenia 100g boczku w proporcji do 2kg ziemniaków, udało im się napełnić brzuszki, pogodę maja super, choć czasami wieje... Adaś, Martuś co Cezary jeszcze mówił... siakoś wiele rzeczy mi chyba umknęło pewnie... w każdym razie wszystko jest w porządku...jestem na kempingu w Pingeyri ładuje telefon, mieliśmy dziś ładny zjazd vmax 84km/h, 75km za nami, planujemy nocleg na górze za 7km.
Jutro wyjeżdżam na tydzień więc będzie maleńka przerwa w nadawaniu chyba ze uda mi się jakoś przerzucić to na Adama ;D
Pozdrawiam
Jakiś czas temu padła im kamera, tzn. jest z nią taki problem, że nie chce oddac taśmy. Jeśli ktoś wie o co może chodzić, to Chłopaki będą bardzo wdzięczni za info. Chodzi o kamerę Canon MVX 2000. Szkoda tej kamery, bo teraz podobno są najlepsze widoki. Będą zdjęcia, duuuużo zdjęć .
Teraz kierują się prawdopodobnie na najbardziej wysunięty na zachód punkt Islandii, czyli klify przy Bjargtangar (na zdjęciach z GE wygląda to "zabójczo").
Teraz kierują się prawdopodobnie na najbardziej wysunięty na zachód punkt Islandii, czyli klify przy Bjargtangar (na zdjęciach z GE wygląda to "zabójczo").
Last edited by Edi on 29 Jul 2008 21:12, edited 1 time in total.
cookie monster