Witam
Jak zwykle w piątek wracając z pracy wybrałem objazd Wału Miedzeszyńskiego przed rondem przy Trakcie Lubeskim, tym razem padło na ulicę Skalnicową. Czy kojarzycie, że w połowie jej długosci stało 6 a może 8 potężnych drzew. Miały około 1,5 metra średnicy, jak łatwo wyliczyć około 3 metrów w pierśnicy. Ma być kładziony tam asfalt bo widać jak robione są krawężniki. Czemu je wyrżnięto? Czy były pomnikami przyrody? Czy wiecie coś na ten temat? Czy wiecie kogo powiadomić? Czy warto sie tym zainteresować? Może koło Otwockie Sosny? Czy konserwator przyrody wydał zgodę na piśmie na ich wycięcie? Szlak mnie k.... trafia jak widzę jakie rzeczy.
Zostały jeszcze dwa takie potężne drzewa. Też mają ze 2,5 metra w pierśnicy, nie miałem miarki więc nie zmierzyłem. Ale ich los jest chyba przesądzony bo stoją dokładnie w linii krawężnika. Nie wiem jak nazywa sie ten gatunek drzew, kora jest biała, właściwie trochę przybrudzona biała. Sprawdzałem w ksiązce z gatunkami ale słabo się znam.
Wawer - wyrżnięte potężne drzewa
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
-
- Nowy I Zielony
Wawer - wyrżnięte potężne drzewa
- Attachments
-
- Czy nie kwalifikuje sie na pomnik a może nim była?
- zdj 1a.jpg (30.86 KiB) Viewed 1315 times
-
- Czy to Olcha??
- zdj 2a.jpg (22.53 KiB) Viewed 1315 times
-
- Czy nie było potężne?
- zdj 3a.jpg (24.23 KiB) Viewed 1315 times
-
- Bardzo zaaawansowany uzytkownik
topola biała
okazy pomnikowe ok400 cm obwodu na wysokości 1,3m
zgodę na wycinkę wydaje urząd dzielnicy, w tym przypadku Wawer, trzeba zadzwonić i się dowiedzieć co jednak nie zmieni faktu że drzewa wycięte a decyzje są wielokrotnie wydawane pochopnie i ze szkodą dla przyrody
błędy popełniane są również na etapie projektowania zatwierdzania bo wiadomą rzecza jest ze drzewo obudowane nawierzchnią nie pożyje długo i stanowi zagrożenie a wtedy jest wycinane ze względów bezpieczeństwa, taka rzeczywistość
okazy pomnikowe ok400 cm obwodu na wysokości 1,3m
zgodę na wycinkę wydaje urząd dzielnicy, w tym przypadku Wawer, trzeba zadzwonić i się dowiedzieć co jednak nie zmieni faktu że drzewa wycięte a decyzje są wielokrotnie wydawane pochopnie i ze szkodą dla przyrody
błędy popełniane są również na etapie projektowania zatwierdzania bo wiadomą rzecza jest ze drzewo obudowane nawierzchnią nie pożyje długo i stanowi zagrożenie a wtedy jest wycinane ze względów bezpieczeństwa, taka rzeczywistość
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie