K...a, pomocy

Wszystko co zwiazane z rowerowaniem i podrozowaniem. Trasy, nietypowe pomysly, porady praktyczne.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
popeye
Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

K...a, pomocy

Post by popeye »

Panowie, pomóżcie wyregulowaqć przerzutkę z tyłu.

cytat: "....daj manetkę na 8, pokręć pedałami żeby łańcuch zszedł jak najniżej, teraz odkręć linkę od przerzutki żeby luźno zwisała, teraz kręć pedałami odkręcając lub dokręcając śrubkę H tak żeby przerzutka była dokładnie na 8 przełożeniu / i to dokładnie rozumiem i nie mam problemu z wykonaniem/.......... następnie dociśnij palcami przerzutkę na 1 bieg i ustaw śrubką L tak żeby była idealnie równo...." / i tego nie mogę za cholerę zrobić.
Jak mam to zrobic skoro linka jest luźno, jak puszczę przerzutkę to ona spierdala na dół, a ta śrubka L ma mały zakres ruchu, wydaje mi się że H ma szerszy zakres.

Kiedyś na preclu dostałem taką poradę, ale zaczym odpisali to sobie jakoś poradziłem sam, a teraz nie mogę, chciałem z tego skorzystać i też h..j

Co mam robić?

dzięki
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny

"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "

http://picasaweb.google.pl/darekab/
chmiel
Moherator

Post by chmiel »

Te śróbki służą tylko do ograniczenia ruchu przerzutki tj żeby łańchuch nie spadał w żadną stronę. Jeśłi już ustawisz wszystko cacy na najmnieszym trybie, naciągnij odpowiednio linke. O reszte zadba juz indeksacja manetki (jeśli chodzi o przerzucanie).Śrubke od skrajnego górnego położenia możesz sobie spokojnie ustawić później.

To takie ustawienie z grubsza. Dostraja się potem śrubą baryłkową juz przy samej manetce. Dlatego też należy zadbać aby była na wpół wykręcona tak żeby był zapas na ewentulne wkręcenie lub wykręcenie.

Ja zawsze tak robiłem i wszystko chodziło dobrze.
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

tylko pamietaj o dobrym ustawieniu zakresu od strony kola, bo inaczej moze Ci sie conieco wkrecic w szprychy.
Post Reply