Z rowerem pociągiem - gra warta świeczki?

Wszystko co dotyczy miasta, a nie chcesz by bylo w grupach sasiednich.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Fairycharlotte

Z rowerem pociągiem - gra warta świeczki?

Post by Fairycharlotte »

Na początek witam wszystkich, gdyż dopiero co zarejestrowałam sie na tym forum :)
Bardzo zachecił mnie artykulik o szlaku nad rzeczką Mienią, byłam tam co prawda jesienią, ale po drugiej stronie Mieni... No i myślę, żeby tam dziś pojechać, ale jest duży upał, a ja z Otwocka nie jestem, więc zastanawiam się, czy w drogę powrotną nie wybrać się z rowerem pociągiem ze Świdra do Miedzylesia... Ale szczerze mówiąc, nie wiem, czy to gra warta świeczki, czy nie lepiej mimo zmeczenia i upału wracać przez lasy i łąki? Bo jeśli wniesienie roweru na peron i do pociągu jest mordęgą, a w pociągu warunki rowerowe są kiepskie, to może będzie to cięzsze doświadczenie, niż jazda przez wydmy i lasy? Jest to dosć błahe pytanie, no ale może ktoś z Was odpowie jak wygląda jazda pociągiem z rowerem na tym odcinku? Tak czy inaczej pozdrawiam serdecznie!
turysta

Post by turysta »

Większośc pociągów KM jeździ pusta, więc problemu z umieszczeniem roweru nie będzie. Tylko, że tak naprawdę nie warto. W tej części Mazowieckiego Praku Krajobrazowego jest dużo fajnych szlaków, więc polecam jazdę rowerem w obie strony. Pociąg zostaw sobie rezerwowo - skorzystasz jak nogi odmówią posłuszeństwa.
Fairycharlotte

Post by Fairycharlotte »

Dzięki za odp. :) To, że są fajne szlaki w lasach, wiem :)) Tylko, że jak jest 30 stopni na dworze to może organizm odmówić posłuszeństwa w drodze powrotnej, jesli nie jest się do końca wysportowanym ;) Ale oczywiście pociąg zostawiam tylko jako ostateczność!

Pozdrawiam
komarr
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by komarr »

w pociągu jest taka sama temperatura...
pokrzewka
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by pokrzewka »

hm fajne szlaki, serio wam się podobają?
jeździcie po pieszych/rowerowych czy zmieniacie lub macie swoje trasy? przeprowadzam małe badania na temat udostępnienia turystycznego MPK do mojej mag, napiszcie proszę co myslicie

wiem, wiem nowy temat powinien być ale najwyżej wykasuje się przed powrotem Behema :-)
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
Domar

Post by Domar »

ja jeżdżę zwykle swoimi trasami, a szlaki tak naprawdę dopiero teraz zacząłem przejeżdżać - po prostu już nie mam gdzie jeździć :)
I co tu napisać? Nie wiem :/
popeye
Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by popeye »

najlepsze są ścieżki , których nie ma na mapie.
szlaki są fajne od Józefowa w kierunku Warszawy, w "naszym" lesie też ujdą ale w większości są kiepsko oznakowane / zaniedbane / w odróżnieniu od tych pierwszych.
Świetne tereny są za trasą nr 50 w kierunku południowym.
sympatycznie się pomyka za trasą nr 17 tj. okolice Kopek, Glinianki i dalej jak Dębe Wielkie
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny

"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "

http://picasaweb.google.pl/darekab/
Domar

Post by Domar »

taaak, obszar Całowanie, Sobienie, Natolin, Łucznica, Pilawa jest miodzio :)
pokrzewka

Post by pokrzewka »

taaak walory przyrodnicze są ale co z zagospodarowaniem?
potrzebujecie wiat, deszczochronów, miejsc na ogniska...
i czy nie uważacie że nadmiar oznaczeń szlaków np. okolice Rezerwatu "Na Torfach" wprowadza zamieszanie. Pamiętajmy że w "naszym" lesie pojawiają się również obcy, może dla nich na początku szlaków jakaś mapa z trasą by się przydała, jak myslicie?

zbieram zamówiecia co byście chcieli

a co do Całowania to jak lajcikowym tempem mkniecie przez Tabor do Osiecka to wpadnijcie na CMokową ścieżkę przyrodniczą "13 błota stóp" Są kładki, most, wieża widokowa, rzadkie i chronione roślinki,....Zaczyna się w Podbielu przy remizy (duża tablica info), przez Kobylą Górę, koniec na początku wsi.
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Mnie osobiscie irytuje oznaczanie szlaków kolorami....
Tzn powinien byc kolor i np numer danego szlaku.
Personal best 200km
Domar

Post by Domar »

Pokrzewka, od kiedy to jest? Bo w zeszłym roku jeździłem tam dość często i nawet w tą zimę się na piechtę przedzierałem i nic nie widziałem. Aż tak ślepy jestem?
turysta

Post by turysta »

pokrzewka wrote:taaak walory przyrodnicze są ale co z zagospodarowaniem?
potrzebujecie wiat, deszczochronów, miejsc na ogniska...
W okolicach Otwocka przydałoby się takie miejsce jakim jest Huta Garwolińska dla Garwolina. Kilka dużych wiat ze stołami. Miejsca na legalne palenie ognisk. A wszystko to pięknie wkomponowane w las.
komarr
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by komarr »

wg mnie świder niejest w żaden sposób wykorzystany turystycznie...

w upalne dni przybywa tam mnóstwo ludzi po czym jedynie co mają do roboty to smarzenie cielsk lub brodzenie po wodzie.
pokrzewka

Post by pokrzewka »

ścieżka na Bagnie Całowanie powstała wiosną w ramach dotacji na projekt czynnej ochrony torfowiska realizowany przez CMok.
scyz
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by scyz »

Jak pierwszy raz śmigałem niebieskim rowerowym z Śródborowa (bez mapy) to trochę się zdygałem (nie jestem rodem z Otwo) bo wieczorową porą to było, brakowało mi tabliczek z kierunkami np Otwock km tyle czas rower tyle, piechtą tyle. Takie tabliczki nie muszą wcale odnosić się do przebiegu szlaku. Np na tym szlaku takowa mogła by być przy jego wlocie na ul. Hrabiego. przy Czerwonej Drodze, Leśnych Rowerzystach. Jeżeli chmury wróżyłyby deszcz lub ktoś miałby po prostu dosć to mógłby rozpocząć odwrót najkrótszą drogą do Cywilizacji.
Ogólnie kwestia KOMUNIKACJI na Otwockich szlakach pozostawia wiele do życzenia. Wiaty są sprawą drugorzędną, szczególnie w kontekście braku wywozu śmieci (Nowa wiatka+dresimprezka=chlewowisko)
I mam pytanie:czerwony rowerowy z Śródborowa na Pogorzelski Mszar niby ścieżka dydakt. znaki znkają w okolicy słupa lini elektr. (blisko torów) czy czujność i węch mnie zawodzi?
pokrzewka

Post by pokrzewka »

hm coś się może chłopaki nie dogadali,
motyw jest taki, ze PTTK ma swoją koncepcję szlaków rowerowych, pomijam już czy sami to wymyslili, jeden szlak to ten niebieski okrężny wokół Otwocka, a drugi czerwony przez północną część MPK do Pilawy, żółty zahaczający o do Mińsk Mazowiecki, i jeszcze od źródeł do ujścia Świdra
A Park ma swoje poznawcze ścieżki rowerowe, które niestety znakowane są tak samo jak szlaki PTTK, według mnie wprowadza to zamieszanie. Pracownicy Parku mieli sie dogadywać co do kolorów, teraz obseruję ze śieżki parkowe znakują wolontriusze PTTKu.
ścieżki parkowe sa cztery:
1. jedna z Tofrów do Celestynowa - znaki żółte
2. kolejna "Celestynowskie rezerwaty" wokół Celestynowa (znaki miały być niebieskie)
3. "Wśrod Borów" właśnie z Śródborowa przez Pogorzelski Mszar, Okoły, Dąbrowiecką Górę, Czarnr Jeziorka i Na Torfy
4. "Szlakiem Wsi Mazowieckich" z Celestynowa przez lasek, regut, Tabor, Podbiel, Ponurzycę do Karpisk (PKP Kołbiel)
Na trasach dwóch ostatnich wkopane są słupki przystanowe z numerkami

Park planuje jeszcze kolejne ścieżki
jak nadleśnictwo będzie tak szaleć z zrębami to niedługo drzew do malowania znaków zabraknie

jak dla mnie nieład totalny, nie ma co się stresować znikającymi znakami (niem ma kasy i ludzi i czasu), dodam że przebiegi i kolory szlaków nie zgadzają się na poszczególnych mapach

rowerowe pozdrowienia
scyz
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by scyz »

Zczekuję w domaku mapę Compasu MazPKr to się odniosę jutro. Na mapie tej nie ma na pewno niebieskiego rowerowego ze Śródborowa.
W czerwcu z Pogorzeli w stronę Dąbrowieckiej Góry nie było znaków rowerowych moze dlatego że szlak pokrywał sie z czerwonym pieszym.
Popełniłem poprzedniego posta bo coś o Magazynierze wspomniałeś te sprawy
pokrzewka

Post by pokrzewka »

prace badawcze do mojej mag trwają

przestestowałam ostatnio właśnie przeciętnych turystów na ścieżkach poznawczych w MPK, niestety okazało się ze nie spełniają swojej funkcji i według badanych są niepotrzebne, jedynie śniezka "Po Bagnie Całowanie" zrobiła wrażenie, był ktoś z was na Całowaniu?
obecnie szukam osób co by chciały dać się wykorzystać i przejechać znakowane szlaki rowerowe a później piesze :wink:
scyz
Nowy I Zielony
Nowy I Zielony

Post by scyz »

Mogę się zgłosić. Oddaję rumaka na Wawerską i jak serwisant da zielone światło to mam zamiar zrobić we niedziele Karpiska (PKP Kołbiel) pieszymi do Ponurzycy a potem jak siły będą to może powrót przez Całowanie, a jak słabosć dopadnie to tylko do Celestynowa.
Shonsu
Postojebca
Postojebca

Post by Shonsu »

jestem chetny, ale musisz wybrać mi szlak/i i powiedzieć gdzie się zaczyna/ją ;)
Post Reply