Uwazajta na kleszcze..
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
mysle ze zaden, jak cie uwali to nic nie czuc. ;>
a tak ostatnio mysle, ze kazdego kogo uwalil kleszcz powinien od razu isc po antybiotyki... niemozliwe zeby tak zadko sie ludzie zarazali jak podaja. ;)
700-800 osob rocznie w pl? ha ha ha.
a tak ostatnio mysle, ze kazdego kogo uwalil kleszcz powinien od razu isc po antybiotyki... niemozliwe zeby tak zadko sie ludzie zarazali jak podaja. ;)
700-800 osob rocznie w pl? ha ha ha.
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
Miałem na sobie w sumie około 11 kleszczy, które wczepiły się we mnie. Tych które z siebie zdjąłem zanim zaczęły ssać moją krew nie zliczę. Jak widać żyję, uniknąłem boreliozy jak i zapalenia opon mózgowych - choć znam dwie osoby które boreliozę złapały i nie zareagowały odpowiednio wcześnie. Z tego co wiem o boreliozie nie jest to zbyt ciekawe - porównałbym to z nieleczoną kiłą. Naprawdę bardzo ważne jest zareagować odpowiednio wcześnie. Kleszcze będą zazwyczaj tam gdzie przebywają zwierzęta głównie gryzonie (np nornice) które dużo ich przenoszą, sporo może być przy gniazdach ptasich.
Pozdr
MR
Pozdr
MR
-
- Nowy I Zielony
Fota może nie jest najszczęśliwsza (trochę wiało), ale rzućcie okiem co dzieje się w rejonach, które kleszcze sobie upodobały. Na tym źdźble siedziało ich 14 szt. (dwa są od zawietrznej) Obok było jeszcze wiele trawek z podobną załogą. Niestety rosną przy drodze do mojego domu. Po każdym spacerze z psem, ściągam z niego kilkanaście kleszczy. Oczywiście nie wszystkie, potem te france znajduje na podłodze, na ścianach, w pościeli (bo moja psina nocą korzysta z braku aktywności swoich właścicieli i włazi na łóżko). Rekordową liczbę 72 kleszczy w trakcie jednego godzinnego zdjąłem z niej w 2004 r. Piesek waży 23 kg. Efektem tego była dwukrotnie wyleczona (na szczęście) babeszjoza - choroba przenoszona przez kleszcze, która może zabić psiaka w ciągu kilku dni.
- Attachments
-
- cholerne kleszcze.jpg (33.56 KiB) Viewed 6236 times
dziz. ale te to juz na takie najedzone wygladaja.
wyczytalem rowniez, ze kleszczyk wstrzykuje czesto caly koktajl roznych bakterii i sprawa nie ogranicza sie do samej boreliozy czy zapalenia opon..
nic tylko sie zamknac w sterylnym domu. ;)
a wiesz, czytalem ze borelioza potrafi sie rozwijac nawet... 15 lat bez wyraznych, wskazujacych na nia objawow... sam rumien przy zakazeniu wystepuje tez w mniej niz polowie przypadkow.Miałem na sobie w sumie około 11 kleszczy, które wczepiły się we mnie. Tych które z siebie zdjąłem zanim zaczęły ssać moją krew nie zliczę. Jak widać żyję, uniknąłem boreliozy jak i zapalenia opon mózgowych
wyczytalem rowniez, ze kleszczyk wstrzykuje czesto caly koktajl roznych bakterii i sprawa nie ogranicza sie do samej boreliozy czy zapalenia opon..
nic tylko sie zamknac w sterylnym domu. ;)
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
Mam małego piesia i może mamy szczęście albo dobrze działa preparat FRONTLUNE spray przeciw kleszczom, pchłom i wszołom. Tylko 2 kleszcze namierzyłem u pieska, które siedziały na wierzchu i nie przejawiały aktywności, żadnej chęci przedarcia sie przez futerko do skóry zwierzaczka. Co miesiąc opryskuję tym przeparatem mojego bandziorka.
Na opakowaniu jest uwaga, że wyłacznie dla zwierząt i wydawany jest z przepisu lekarza weterynarii. Kupiłem u Bochenka w Józefowie.
Na opakowaniu jest uwaga, że wyłacznie dla zwierząt i wydawany jest z przepisu lekarza weterynarii. Kupiłem u Bochenka w Józefowie.