A moglo byc tak pieknie... (SKM)

Wszystko co dotyczy miasta, a nie chcesz by bylo w grupach sasiednich.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Pantofel
Łoś, po prostu Łoś...

Post by Pantofel »

yorek wrote:
behem0th wrote: a ten rozni sie czyms od zwyklego poza kolorem, bo nie dostrzegam? ;)
Chiste wrote:EN 57 w takim malowaniu...
czyli kolorem :p i tym co Chiste wymienił w swoim poście czyli perskie dywany, welur i zasłonki
No i tym, ze w jednej ze słuzbówek sa stoliki, półki i udogodnienia do zainstalowania bufetu. Poza tym w jednej tercji takiego skladu przerobionej na 1 klasę masz wygodniejsze siedzenia, przypominajace fotele lonticze, i specjalną szafę na bagaże.
Na coś się czasem przydaje to GG - gen. Langer do kpt. Klossa.
Pantofel
Łoś, po prostu Łoś...

Post by Pantofel »

Aha, behem! Doszły mnie wieści, że to cudo (czyli EW 60) opusciło wczoraj w 2 egzemplarzach lokomotywownie w Gdyni Cisowej i juz niedługo ma zacząć jeździć do Otwocka.

Image
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

wyglada normalnie... ;)

a kontynnuujac temat podrozy pociagami:
dzis widzialem jak gosc genialnie olal renome, jeden koles sie zagotowal, drugi go uspokajal, w koncu odeszli bezradni. ;)

wyrywki z rozmowy:

-gdzie pan jedzie z tymi torbami?
-a mam bilet i jade sobie tam gdzie chce
-nie ma pan biletu
-mam bilet
-nie ma pan biletu na bagaz
-to jest bagaz podreczny (tu koles podnosi olbrzymia torbe i zaklada na ramie ;)
-to nie jest bagaz podreczny
-jak to nie
-no nie
-to prosze spisac protokol
-prosze wysiasc
-prosze wezwac sluzbe ochrony kolei, mam bilet i nie wysiade

i tak dalej bla bla... smieszna sprawa ogolnie.

na koniec: wiecie co? mnie tam w sumie nie interesuja symbole i tego typu pierdoly, liczy sie funkcjonalnosc. lubie po prostu jezdzic pociagami. :)
Hunter
Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by Hunter »

Polak potrafi... nawet z pianina zrobić bagaż podręczny :twisted:
Domar
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by Domar »

Behem, nie jest to samo. zobacz m.in., że ma 4 pary drzwi na wagon co poprawia przepustowość. poza tym ma oznaczenie EW, co znaczy że dostosowany jest do wysokich peronów. poza tym jest nowszy konstrukcyjnie od EN-57 (chociaż zapewne dostanie elektrykę ze standardowych kibelków, żeby je można było łączyć z nimi w składach). Chiste, skąd wiesz że to ma jeździć do Otwocka? na miscu piszą tylko, że idzie do KM. poza tym IMHO bardziej się przyda na linii z Ostrołęki. tam ludzie wchodzą do toalet, żeby się zmieścić, więc naprawdę jest to tam bardziej potrzebne. taka ciekawostka: ponoć SKM 3-miasto zorganizowała pożegnania z EW-60 dla miłośników kolei :) żeby tak u nas było...
i pytanko (nie do Chiste :P ): ile EW-60 powstało w historii?
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

...ale w zasadzie jezdzi tak samo. ;)
Domar

Post by Domar »

Ma trochę większe przyspieszenie (0,6 m/s2) od EN-57 (0,5 m/s2) przy mniejszym Vmax (100 km/h do 110 km/h). To pierwsze na naszych torach i w warunkach miejskich jednak ważniejsze :)
Pantofel
Łoś, po prostu Łoś...

Post by Pantofel »

Domar wrote: Chiste, skąd wiesz że to ma jeździć do Otwocka? na miscu piszą tylko, że idzie do KM. poza tym IMHO bardziej się przyda na linii z Ostrołęki. tam ludzie wchodzą do toalet, żeby się zmieścić, więc naprawdę jest to tam bardziej potrzebne.
Skad wiem? Ja nie wiem. Ja przypuszczam. Do Ostrołęki nie pojedzie, ale do Otwocka na pewno. Dlaczego? Dlatego że to wysokoperonowka, a takie jednostki moga jeździć tylko na trasach do Żyrardowa, do Pilawy i do Mrozów. Na innych liniach i poza wymienionymi wyzej granicznymi stacjami są chyba niskie perony.
A do Ostrołęki pojedzie może EN 57 zdjete np. z kursu do Otwocka. To brzmi dumnie: "EN 57 pędzi na Ostrołękę" ;)
Domar

Post by Domar »

wiesz, mogą na uparciucha EW używać na niskich peronach, nie takie rzeczy już robili. poza tym nie wiadomo w jakim stopniu je przerobią.
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Moze kogos ... http://www.eu07.pl/
Personal best 200km
Domar

Post by Domar »

zęby na tym zjadłem :P ostatnio dodali EP-09, więc można sobie poszaleć, ale i tak czekam na nebulę ;)
I co tu napisać? Nie wiem :/
Post Reply