Otwocka Koalicja Rowerowa

Wszystko co dotyczy miasta, a nie chcesz by bylo w grupach sasiednich.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
Robert

Post by Robert »

Matildo, jak się nie mylę to Ty pracujesz w Ochronie Środowiska w Urzędzie Miasta. Czy to Wam można zgłaszać braki tabliczek na "pomnikach przyrody". Brakuje takiej tabliczki przy urzędzie miasta przy ulicy Kruczej przed blokiem Krucza nr 1. Ktoś ją "zapożyczył", gwóźdź się tylko ostał. Jeśli nie Wam to komu można zgłaszać takie "braki" ???? Czemu takiej tabliczki nie widziałem przy/na Mazowieckim Dębie Bartku który stoi przy czerwonym szlaku pieszym nad rzeką Mienią.
Robert
Domar
Bardzo zaaawansowany uzytkownik

Post by Domar »

sory, że się wtrącę o tym dębie: bo może była i też ktoś sobie "pożyczył"? a do tego nikt o tym odpowiednich służb nie zawiadomił? i dodam swoje pytanko - możesz coś robić oprócz narzekania?
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Sorki ale musze.... RObert to rusz dupsko i zgłoś...a nie pie...rniczysz
Personal best 200km
w.sobocinski

Post by w.sobocinski »

Mam wrażenie, że Robert właśnie chce zgłosić sprawę braku tabliczki, ale woli się upewnić do kogo ma to zrobić. Przestańcie człowiekowi docinać i spróbujcie dostrzec jego dobrą wolę (ja dostrzegam).

Robercie nie mieszaj tematów - ten dotyczy koalicji, a nie pomników przyrody. Na marginesie dodam, że oznakowaniem pomników przyrody zajmuje się Wojewódzki Konserwator Przyrody w Warszawie, ale może miasto też coś w tej sprawie może, choć nie wydaje mi się.
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

ciężko dostrzec dobrą wolę w działaniach człowieka, który w pierwszych słowach zaczyna od pretensji a później już tylko nie spuszcza z tonu. teraz wygląda jakby chciał aby abyśmy go na piedestał postawili za to, że brak tabliczki zgłosił.
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
w.sobocinski

Post by w.sobocinski »

Bez przesady. Początek może był ostry, ale dalej ton wyraźnie się poprawia. Wg mnie ostatnie wpisy Roberta świadczą o tym, że próbuje się włączyć. Pozwólcie mu na to, może nie będzie tak strasznie i groźnie jak się zapowiadało.
Robert

Post by Robert »

Znowu będzie ostro. Zacząłem kiedyś ostro ponieważ nie rozumiem czemu wszyscy czepiają się Ajdackiego. Dla mnie (staram się patrzeć obiektywnie - niezależnie do kogo przynależę) to człowiek ten zrobił dużo w tym roku w sprawie ścieżek rowerowych w okolicach Otwocka. Jeśli mi podpadnie to też mu wygarnę - nie martwcie się.

Pokrzewka dobrze napisała, cytuję:
"mamy wspólne cele i mam nadzieję, że będziemy współpracować". Też mam taką nadzieję.

Domarze - mogę coś zrobić oprócz narzekania ale nie będę pisał co zrobiłem bo wyniesiecie mnie na piedestał. Zastanawiam sie w tym momencie jak wyciągnąć kasę na drogi rowerowe od różnych organizacji, ewentualnie też od Unii Europejskiej. Można od UE dostać dofinansowanie na budowę dróg rowerowych do 75% wartości inwestycji. Ale oczywiście jeśli urząd miasta otwocka lub starostwo oprócz "dobrej woli" nie wyłoży gotówki to nic z tego nie będzie.

Z YORKIEM wcale nie muszę sie zaprzyjaźnić ani toczyć dyskusji bo pieprzysz głupoty do kwadratu o piedestałach i szopenie. Mam gdzieś Twój Piedestał a braki tabliczek i innych rzeczy związanych z pomnikami przyrody będę zgłaszał do odpowiednich instytucji.

Robert
matildae
Frywolna Subtelnie
Frywolna Subtelnie

Post by matildae »

W kwestii Koalicji tymczasem się nie wypowiadam, ponieważ mam wrażenie, że chwilowo skupiamy sie tu na personalnych rozgrywkach, albo zakłada się porażkę w działaniach, które się jeszcze w zasadzie nie rozpoczęły. A co do tabliczek - sprawa rzeczywiście leży w kompetencjach Konserwatora, ale ponieważ nie jest to organ zbyt rychliwy - zobaczę co uda się zrobić. Na dębie przy Kruczej tabliczka do niedawna była, przyznaję, ze nie zwróciłam uwagi , kiedy zniknęła, chociaż codziennie koło niego przechodzę... :oops: Natomiast co do dębu nad Mienią - ze strony Urzędu Miasta Otwocka nic tu nie poradzę, ponieważ jest to już gmina Wiązowna. Myślę, że może jednak spróbujemy się zwrócić do Konserwatora - może ktś jeszcze gdzieś zauważył podobne braki - byłoby za jednym zamachem. Dziękuję.
"Te oveczky ne bekają."
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

to zgłaszaj te braki do odpowiednich instytucji a nie tu się chwalisz, że brak zauważyłes, jak dla mnie wykazałeś się niesamowitą postawą obywatelską mówiąc nam o niej, mogę ci za to kupić batonika.

a że nie musisz mnie lubić masz napisane w sygnaturce. wiele osób mnie nie lubi za to, że mówię im wprost i bez ogródek jak się zachowują bo wku*wia mnie polska mentalność, którą ty również posiadasz. amen
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
Domar

Post by Domar »

Robert, dobrze że mówisz o tych tabliczkach, ale ton wypowiedzi:
"Czemu takiej tabliczki nie widziałem przy/na Mazowieckim Dębie Bartku który stoi przy czerwonym szlaku pieszym nad rzeką Mienią."
nie uznaję za zbyt przyjazny, a bardziej domagający się szybkich wyjaśnień... oprócz tego cieszę się, że zaczynasz myśleć o tym, że zgoda buduje, a niezgoda rujnuje :)
Robert

Post by Robert »

Domarze - ton miał być przyjazny lub bardziej pytający. Czy nie wiecie, czemu nie ma takiej tabliczki na Bartku ??? Pytałem w sensie czy taki Bartek nie powiniem być na przykład ogrodzony (czyli teoretycznie bez dostępu dla ludzi) a tabliczki i informacje o nim czy nie powinny się znajdować na ogrodzeniu). Nie wiem też czy całkiem dużych czarnych mrówek które w nim mieszkają nie powinno sie wytępić ale wiem że to pytanie jest raczej do Konserwatora. Nic już nie piszę o tabliczkach w tym poście bo już Pan Sobociński zaznacza, że z tym to nie tu.
Robert
pokrzewka

Post by pokrzewka »

Robercie druga skrzynka piwa dla mnie :!: Osobiście dopilnuję aby pojawiła się tabliczka na Bartku. Na terenie MPK i otuliny pomniki przyrody są znakowane przez pracowników Parku, poproszę też Przemka aby pogadał z mróweczkami ale czy się wyniosą to tego obiecać nie mogę. Ogrodzeniem już dawno miało zająć się Nadleśnictwo Celestynów, a dokładnie Pan Leśniczy Otwocka, przy najbliższej okazji pogadam z nim o tym. Jak masz jeszcze jakieś inne obserwacje terenowe to możesz dzwonić do MPK 779 26 94 w.106-bezpośrednio do Przemka, który jest strażnikiem.
Nie męcz pretensjami KRO i zmniejsz liczbę znaków zapytania. Jesteśmy, jak już zapewne zauważyłeś wszechstronni :D ale nie jesteśmy w stanie rozwiązać wszystkich problemów na świecie.

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników przyrody!
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
Robert

cenzura admina

Post by Robert »

Szkoda, że niektóre wypowiedzi są usuwane przez administratora. Myslałem, że czasy CENZURY skończyły się około 1989 roku. Za wypowiedzią Pokrzewki powinny być przynajmniej dwa posty.
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

Robert

koalicja rowerowa

Post by Robert »

Chodzą smutne plotki po Otwocku, że został zatwierdzony budżet na 2006 rok urzędu miasta Otwocka. Nie ma w nim pieniędzy na drogę rowerową na ulicy Karczewskiej. Czy możecie zdementować tę plotkę. Poprawiłby mi się wtedy humor. Bardzo bym chciał, żeby w sumie jakakolwiek droga rowerowa powstała w 2006 roku w Otwocku.
w.sobocinski

Post by w.sobocinski »

Z tego co wiem budżet nie jest jeszcze zatwierdzony i w tym roku są raczej marne szanse, by został przyklepany (rada ma czas na zatwierdzenie budżetu, zdaje się do końca marca 2006). Natomiast nie jest mi wiadomym, czy ostatecznie do projektu budżetu trafiła propozycja 100 tys. na rozpoczęcie budowy ścieżki przy Karczewskiej. Wniosek taki wypłynął z Wydziału Gospodarki Komunalnej do Prezydenta, pytanie tylko czy on to zaakceptował. Z moich rozmów z radnymi wynika, że jeśli w projekcie budżetu znajdą się te pieniądze to radni je zatwierdzą.
mowil behem

Post by mowil behem »

i juz po pierwszym spotkaniu zespolu zadaniowego. w stosunku do tego co bylo jeszcze rok temu, w temacie komunikacji rowerowej w miescie, to juz jest zdecydowany skok jakosciowy.
oczywiscie, z samego gadania nic nie wynika, ale za 5, 10 lat moze zobaczymy skutki... :)
matildae
Frywolna Subtelnie
Frywolna Subtelnie

Post by matildae »

Gadania, gadania... przecież zaczynamy coś robić? nie? Pierwsze spotkanie to zawsze jest gadanie, trzeba od czegos wyjść.. ale przecież już dziś pewne konkretne zadania zostały postawione, do wykonania na za niecałe 3 tygodnie.. Moim zdaniem jest ku tym działaniom bardzo pozytywne nastawienie i trzeba sie brac do roboty, coś się ruszyło, i nawet jesli efekty mamy odczuc dopiero za kilka lat, to dobrze byłoby juz zacząć działac, żeby jak najwczesniej uruchomic odliczanie ;)
"Te oveczky ne bekają."
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

alez ja jestem na tak, widac zle sie wyslowilem. :)
w.sobocinski

Post by w.sobocinski »

A ja chcialem przeporsić za swoje gadanie na spotkaniu, bo deko rozbity dziś jestem i mi się wątki rwały. Ale mam nadziję, że ktoś mnie zrozumiał.
Post Reply