To jest optymalne rozwiązanie
Naprawie ELEKTRONIKE
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
- Creeping Death
- NApierdalator

- Creeping Death
- NApierdalator

elemis 5550 tm
Wracając do tematu naprawy elemisa
. To nie mam żadnego pojęcia o czym piszesz a nie chciał bym podupaść na zdrowiu pochłaniając ładny impuls elektryczny. Może by mi cos na napsach zaiskrzyło i wpadł bym na pomysł żeby więcej tak nie kombinować ale i tak było by za późno
. Dlatego też skoro podjął byś się tego obgadali byśmy szczegóły na masie w sobotę lub ewentualnie możesz mi podesłać nr. tel. to się zgadamy.
- Creeping Death
- NApierdalator

elemis
Niestety Creeping Death z naszego spotkana wyszła wielka kupa (dosłownie i w przenośni) ponieważ dopadł mnie rozstrój żołądka i nie pojawiłem się na masie
(zato w kibelku byłem co 15 - 20 min.
). Sorry za niedotrzmanie słowa. Mam nadzieję że da się jeszcze jakoś tą sprawę omówić.
- Creeping Death
- NApierdalator

Czarek, jak zapatrujesz się na przerobienie lampy błyskowej. Niewiem co tam trzeba przerobić , ale schemat jest gdzieś w necie. Konkretnie chodzi mi o przerobienie lampki Minolta Program 5400 HS na Minolta Program 5400 HS (D).
Problem polega na tym Ze ta piedwsza nie współgra z cyfrowymi lustrami Minolty tylko z manualami. Chciałem kupić lustro cyfrowe Minety ale jak mam wydawać na drugą prawie taką samą lampę kolejne 1500 zeta to mam to gdzieś.
Problem polega na tym Ze ta piedwsza nie współgra z cyfrowymi lustrami Minolty tylko z manualami. Chciałem kupić lustro cyfrowe Minety ale jak mam wydawać na drugą prawie taką samą lampę kolejne 1500 zeta to mam to gdzieś.
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny
"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "
http://picasaweb.google.pl/darekab/
"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "
http://picasaweb.google.pl/darekab/
- Creeping Death
- NApierdalator

- Creeping Death
- NApierdalator

1) Leo - wyświetlacz jest pęknięty, czy tylko zgasł?
2) Matronix (jeżeli masz jako takie pojęcie o elektronice - nie chcę Ciebie mieć na sumieniu
) w twoim elemisie przede wszystkim sprawdź czy jest napięcie +B 112-118v jeżeli brak to sprawdź tranzystor lini, kondesator na kolektorze tego tranzystora. Jeżeli jest ok. to rozłącz kolektor taranzystora lini i wepnij zarówke pod +B 112V (masz schemat to jest to tam opisane, to +B). Jeżeli bedzie ok. to olej zasilacz i trzeba sprawdzić trafopowielacz lub zwarcie po stronie wtórnej. Profilaktycznie wymień wszystkie elektrolity w przetwornicy. Czy jak przytrzymasz dłużej klawisz włącznia, tv to startuje?
3) Odnośnie dawnej Waszej rozmowy na temat zasilaczy AT i ATX to teoretycznie można 5V podciągnąć do ok. 12V. Z 12V można bezproblemowo zrobić 15V zmieniając wartość jednego z rezystorów.
4) Zasilacze komputerowe nie mogą pracować BEZ obciążenia. Wystarczy podłączyć żarówkę lub rezystor i spokojowo lata bez większego ryzyka, że się spali. Oczywiście wiecie, że aby zasilacz ATX wystartował to trzeba zielony przewód podlączyć do masy (czarny przewód)...
4) Też jestem elektronikiem i służę pomocą
(bardzo tanią)
2) Matronix (jeżeli masz jako takie pojęcie o elektronice - nie chcę Ciebie mieć na sumieniu
3) Odnośnie dawnej Waszej rozmowy na temat zasilaczy AT i ATX to teoretycznie można 5V podciągnąć do ok. 12V. Z 12V można bezproblemowo zrobić 15V zmieniając wartość jednego z rezystorów.
4) Zasilacze komputerowe nie mogą pracować BEZ obciążenia. Wystarczy podłączyć żarówkę lub rezystor i spokojowo lata bez większego ryzyka, że się spali. Oczywiście wiecie, że aby zasilacz ATX wystartował to trzeba zielony przewód podlączyć do masy (czarny przewód)...
4) Też jestem elektronikiem i służę pomocą
Kryptorurek robaczny tramplowany poprzecznie...
- Creeping Death
- NApierdalator

Co do TV to masz zupełną rację. Tylko jeżeli gostek się na tym nie zna to nie radze rozkręcać obudowy i dotykać się czegokolwiek po włączeniu.. Sprawdx przetwornicę to podstawa... :/
Co do ATX'a to już wiem o co chodzi.. Czekam tylko Spider kiedy mi pad (i jak) zasilacz do przeróbki..
Co do ATX'a to już wiem o co chodzi.. Czekam tylko Spider kiedy mi pad (i jak) zasilacz do przeróbki..
POWERADE- Jebne czy wstane??
Honda Shadow VT500C - moja śliczna!
Honda Shadow VT500C - moja śliczna!
-
Guest
Eee tam, konkurencja
Jeżeli ma ktoś pojęcie o elektr. to chętnie podzielę się swoją wiedzą. W najgorszym wypadku zapraszam do siebie. Nie wszystko da się naprawić "zdalnie". A co do Matronix'a tak jak pisałem jeżeli nie ma do czynienia z elektr. i WN to lepiej niech nie kombinuje... Ja do tej pory mam ślad na łapie...