Scieżka na Wale zapięta!

Wszystko co zwiazane z rowerowaniem i podrozowaniem. Trasy, nietypowe pomysly, porady praktyczne.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Kacha
Postojebca zawodowy
Postojebca zawodowy

Post by Kacha »

z ustawy prawo o ruchu drogowym.

Art. 33. 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni.
2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę.
3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;
jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;czepiania się pojazdów.zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny.
4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:
zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny.
5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów.
6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
7. Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10.

;]
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

szkurde, prawniczka mnie wyprzedziła, właśnie kodeks czytam ;)
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

no to z tego co zacytowalas nie wynika to co napisal yorek, tak mysle, bo czytac mi sie nie chce, jak nie mam racji to pogrubcie akuratne miejsce ;)
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

katarina wrote:z ustawy prawo o ruchu drogowym.

Art. 33

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów.
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

no ale ty napisales:
jeśli nie ma ścieżki, jest tylko chodnik, a ograniczenie prędkości na drodze >60km/h to masz jechać chodnikiem.
masz a nie mozesz ;)
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

dorastałem w przekonaniu, że tam jest obowiązek, mogłem sie mylić
vigil
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Post by vigil »

:) teo! coz za ambiwalencja
dla mnie o wiele bezpieczniej jedzie sie walem, razem z blacharzami.
i zaraz...
wiem, ze to niebezpieczne, glupie, etc.
kilka razy jechalem tam asfaltem jeszcze gdy nie bylo sciezki na gorze - samochody osiagaja tam do 160 kmh, do tego czasem autobus lub ciezarowka - nie przepadam jak cos takiego mnie mija.
a co do zagrozen na gornej sciezce - zamyslam sie tam totalnie, jestem pewien, ze przyladuje kiedys w jeden ze slupkow :wink:
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

nigdy bym nie przypuszczał ze będę zadowolony z tych barier na ścieżce!
dziś, gdyby nie one to pieluchę miałbym do wymiany bo stał przy niej, na szczęście po drugiej stronie :P dzik :shock: a niżej jeszcze jeden a zupełnie nisko trzeci!
gdyby tak wskoczyły na ścieżkę to pewnie bym przyspieszył bo muliłem sie w tym śniegu pod wiatr chyba z pół godziny :)
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
vigil

Post by vigil »

co do barier to prawda (gorzej gdybys spotkal zablakanego dzika pedzacego w corridorze z naprzeciwka :shock: ), niemniej gdyby nie hamulce mialbym w zeszlym sezonie zaplatanego w szprychy zaskronca oraz wbitego w bok myszolowa...a po drugiej stronie walu ostatnio ganialismy sie z zajaczkiem ( o rozjechanym lisie nie wspomne - ale to juz zrobil samosmrod)
Post Reply