Naprawie ELEKTRONIKE
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
- Creeping Death
- NApierdalator
- Arkadyj
- Mam zdecydowanie za duzo czasu...
Super, wiec jest jakas nadzieja. Mysle ze jak masz troszke lepszy zasilacz to nic zlego nie powinno sie z nim stacCreeping Death wrote: Co do tej grafy... Napewno będzie cieżko i jak mówisz że jeszcze zasilacze od niej padająsuper.. Mogę ją przy okazji od ciebie wziąć i w wolnej chwili spróbować znaleźć usterkę. A nóż się uda. Ale jak to coś z głównym układem grafy to zapomnij. Jest firma która robi takie rzeczy-obecnie nie pamiętam nazwy- wysyłasz im zepsuty sprzęt a oni odsyłają sprawny.

Bedziesz na masie w sobote 3 grudnia ??
hehe, trzeba tylko przebudowac cala strone wyjsciowa... ;)
ciekawe, ciekawe.
ciekawe, ciekawe.
Niezly sen...: http://www.a-trip.com/tracks/view/63930
- Creeping Death
- NApierdalator
Ok. Na masie będę chyba ze mi coś wypadnie ale wtedy dam Ci znać. To podrzuć tą grafę z zasilaczem najlepiej (tym uszkodzonym).Arkadyj wrote: Super, wiec jest jakas nadzieja. Mysle ze jak masz troszke lepszy zasilacz to nic zlego nie powinno sie z nim stacEwentualnie w ramach rekompensaty moge podrzucic taki ktory sama uszkodzila
![]()
Bedziesz na masie w sobote 3 grudnia ??
Pozdrawiam
Ciekawie to to nie wygląda. Najgorsze to że trzyba tam chyba pchać jakieś indukcyjności (jak dobrze spojrzałem) a tego nie nawidzę.behe wrote: hehe, trzeba tylko przebudowac cala strone wyjsciowa...![]()
ciekawe, ciekawe.
Zobaczymy. Trzeba sie temu lepiej przyjrzeć.
POWERADE- Jebne czy wstane??
Honda Shadow VT500C - moja śliczna!
tilko chyba jeden dlawik 100 uH, a to zaden problem, se kupic mozna. ;)
- Creeping Death
- NApierdalator
lol chmielu. ;)
ja bym umial za 5kzl. ;)
wiec w tym zastosowaniu co myslisz, lepiej se najtanszego etrexa zainstalowac, za 200 zyli masz wysokosciomierz i dokladne wspolrzedne kazdej chwili... ;)
ja bym umial za 5kzl. ;)
wiec w tym zastosowaniu co myslisz, lepiej se najtanszego etrexa zainstalowac, za 200 zyli masz wysokosciomierz i dokladne wspolrzedne kazdej chwili... ;)
- Creeping Death
- NApierdalator
Stosuje się pomiar ciśnienia atmosferycznego które maleje wraz z wysokością ,są też oparte na systemie GPS. To trochę skąplikowane. Ale podobnież był taki projekt w elektronice praktycznej. Jedno jest pewne. Nie da się tego zarobić za kilkadziesiąt złotych !
- Creeping Death
- NApierdalator
Ostatnio zepsół mi się TV
i musiałem zapozyczyć czarno biały zabytek od babci.
Mianowicie na forum wyczytałem że walnął mi tafopowielacz albo coś w tym stylu ewentualnie synchronizacja pozioma. Model TV to elemis 5550tm. Mam do niego schemacik, ale nie znam się zasadniczo na tym. Prosił bym o ewentulaną pomoc w naprawie i zamówieniu zamiennika (bo wiem ze takowe istnieją) do zepsutego elementu. A i na koncu jeszcze chciałem opsać usterkę. Otuż po włączeniu zasilania w TV zapala się kontrolka sieciowa, natomiast gdy chcę włączyć TV celem obejrzenia np TVP1 w układzie słychać tylko cykanie jakby przekaźnika
. Proszę o pomoc.

- Creeping Death
- NApierdalator
Drogi przyjacielu. Raczej nie jest to sprawa modułu odchylania. Prędzej już trafopowielacz a ja bym obstawił przetwornicę. Musisz sprawdzić najpierw elektrolity po stronie pierwotnej. Może uda Ci się zlokalizować jakiś rozwalony element.... Jak sie na tym nie znasz to może lepiej nie dotykaj bo może Cię ładnie kopnąć albo coś jeszcze popsujesz. Mógłbym luknąć na ten TV
ja mam podobny telewizor (nie pamiętam dokładnie modelu ale cyferki coś koło tego), naprawiałem go u jednego gościa w Karczewie (bom sam leniwy) i gość mówił, że mają one taką wadę że się przegrzewają i na gorąco wypalają się ścieżki (u mnie się jedna spaliła) i potem lecą elementy jakieś. mogę dać namiar na tego gościa jak Czarek się nie podejmie.
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
ja mam 2 do naprawy:
1- ruski kupiony pod koniec lat 80-tych na centralnym - ktoregos razu kolory "zniknely" i w bialo czerni ogladalem
a pozniej musial pojsc jakis impuls z sieci i cos sie zjaralo
2- philips- nie nauczyl sie bezpiecznie ladaowac
2 razy zlecial ze stolika i plytka pekla, o ile pamietam to zapala sie czerwona lamka i buczy, obrazu niet
moge dac na cele naukowo-badawcze a nuz da sie zrobic
1- ruski kupiony pod koniec lat 80-tych na centralnym - ktoregos razu kolory "zniknely" i w bialo czerni ogladalem

2- philips- nie nauczyl sie bezpiecznie ladaowac

to moze sprobujemy go pyrgnac z 4 pietra, pomierzyc predkosci, obejrzec szczatki... zawsze zastnawialem sie nad tym zagadnieniem naukowym...
- Creeping Death
- NApierdalator
1- prwadopodobnie do wyrzutu!jacle wrote:ja mam 2 do naprawy:
1- ruski kupiony pod koniec lat 80-tych na centralnym - ktoregos razu kolory "zniknely" i w bialo czerni ogladalema pozniej musial pojsc jakis impuls z sieci i cos sie zjaralo
2- philips- nie nauczyl sie bezpiecznie ladaowac2 razy zlecial ze stolika i plytka pekla, o ile pamietam to zapala sie czerwona lamka i buczy, obrazu niet
2-do wyrzutu!
a tak syriesli:
1-prawdopodobnie do wyrzutu

2-na 89% da się naprawić. chyba że wystąpiły jeszcze jakieś niespodziewane uszkodzenia mechaniczne ale wątpię.
to moze odpalimy ten prom kosmicznyn nr1 z dachu, a drugi skoro ma wieksze szanse bysmy zapodali z misja ratunkowa... ;)