ile podkladek do korby race face?

Sprawy sprzetowe: naprawa, konserwacja, porady.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Post Reply
yaro1986
Postojebca
Postojebca

ile podkladek do korby race face?

Post by yaro1986 »

mam pytanie o korby race face, wlasciwie o podkladki w suporcie do korb race face ride-xc x-type (korba ze zintegrowana osia). Shimano podaje ze daje sie dwie podkladki od strony napedu i jedna od drugiej dla mufy 68mm i jedna od napedu dla 73mm, instrukcji korb race face nie znalazlem. Ja mam mufe 68mm i musze dac w sumie 4 podkladki (po dwie na kazda strone) inaczej korba sie przesuwac. Czy to jest normalne, w tym modelu korby, czy moze cos jest nie tak?
S.W.A.T
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by S.W.A.T »

yaro1986
Postojebca
Postojebca

Post by yaro1986 »

Dzieki, ale dalej nie za bardzo wiem czemu jest ten luz. Ja dokladam od drugiej strony jeszcze jedna podkladke (ale wtedy troche sruba sie odkreca wiec musze kapnac klejem do gwintow). Juz kilka suportow tak zajezdzilem, ale kazdy sie dziwi ze mam po dwie podkladki wiec chce zglebic problem i zobaczyc co jest nie tak. Na razie jedyne wyjasnienie jakie mi przychodzi do glowy to ze moze oryginalne miski race face'a sa szersze i wtedy luz nie wystepuje.
Ciekawe czy takie dodanie podkladki nie dziala niszcaco na lozyska. Skoro sruba sie lekko luzuje to moze za mocno sciskane sa lozyska?
yaro1986
Postojebca
Postojebca

Post by yaro1986 »

Zadzwonilem do dystrybutora race face z pytaniem o montaz korby, i okazalo sie ze potrzebna jest podkladka ktora montuje sie na oske (koszt 3zl), a nie dodatkowa podkladka do misek. Poinformowano mnie tez ze podkladka powinna byc do kupienia w Plusie na zamiany.
S.W.A.T
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by S.W.A.T »

A próbowałeś na chama dokręcić tą korbę?
U mnie był ten sam problem, ale jak dokręciłem tak naprawdę fest to poszło.
Mimo braku niby tej nakładki może spróbuj
:)chociaż jak chcesz :) nie chce być korby w plecy :)
Pozdro
yaro1986
Postojebca
Postojebca

Post by yaro1986 »

Doszly w koncu poodkladki. Nie pamietam czy byla na samym poczatku ta pokladka, czy ja ja zgubilem czy w jakims serwisie, ale zalozenie dwoch podkladek pod miski bylo bledem. Podkladka montowana na os jest ciensza (zmierzyem i ma 1,15mm podczas gdy zwykla ma 2,5mm) wiec przy podkladkach po miskami lozyska byly za mocno sciskane co moglo znacznie skracac ich zywotnosc. Zobaczymy ile teraz posluza.
Post Reply