Dzien Bez Samochodu 20.09.2008 (Otwock)
Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel, BartekJ
-
- Bardzo zaaawansowany uzytkownik
na konkurs przysłano 29 fotografii, w konkursie brali udział: Popey i Karol, Arkadyj, Spider, Leo, Behe, Edi, Matildae, Czarek - 9 osób. Nie wszystkie zdjęcia spełniały wymogi regulaminu co do tematu konkursu, nie chciałam jednak ich okrutnie odrzucać. Przede wszystkim dlatego, że trochę w tym mojej winy. Regulamin był zbyt "luźny" a moje oczekiwania zbyt wysokie. Konkurs przebiegał jednocześnie na 3 płaszczyznach a to za dużo: 1) wybranie najlepszej foty, 2) kalendarz, 3) wystawa .... i to było złe. tyle samokrytyki. Teraz moje wrażenia. Byłam zawiedziona, że konkurs nie wzbudził zainteresowania, ale to standard. Biorąc pod uwagę temat konkursu - POZYTYWNE MIGRACJE - wyobrażałam sobie, że będzie więcej zdjęć z ludźmi a nie tylko super widoki (zaczynam doceniać chyba uwiecznianie "uczestników" przeżyć i więcej OGR (myśląc już o kalendarzu).
Zdjęcie Popeya - słoneczniki i domek jest po prostu słodkie i mogłabym tam zamieszkać
Chmury, góry Arkadyja to uchwycenie zjawiska, przekroczenie granicy, sięgnięcie Nieba, dla mnie tajemnica i bajka, ale równocześnie zaduma, przemijanie, zimno (może to przez kolory: szary, zielony, niebieski). Mam skojarzenia z młodopolski bólem istnienia.
Zdjęcia z gór Adama i Marty pokazują radość wędrowania. Widać szczęście, zachwyt krajobrazem i nie tylko Edi fajnie dobrał też zdjęcia na wystawę - tworzą tryptyk, różne motywy ale jedna całość.
Wyboru Spiera nie rozumiem, robi tyle zdjęć a dał "przechodzone". Fota z wyprawy nad morze jest bardzo dobra, pod każdym względem, kompozycyjnie, technicznie, duża dawka emocji. Tylko, ze my już ją widzieliśmy ... i była dawana na poprzedni konkurs (co prawda w regulaminie nie było mowy, ze zdjęcia mają być z roku bieżącego ale ...), nie rozumiem też dlaczego dwa pozostałe zdjęcia dotyczą tego samego wydarzenia, no chyba że to taka historyjka ... wściekły Leo ... za nim klnący Popey .... po wyładowaniu uściski ... konkluzja: uzdrawiająca moc męskiej złości.
Taką samą gafę popełnił Leo dając ponownie zdjęcie z namiotami na parkingu, ale może to nieważne, bo osoby, które oceniały zdjęcia nie widziały ich wcześniej. Mam wrażenie, że foty wybrane przez Leo to jego bardzo osobiste impresje i niekoniecznie wywołują na innych takie same wrażenia co na nim. Gdyby do zdjęć dodawał dłuuugie relacje ...
Behe radzi sobie bez słów. Jego zdjęcia nie są dosłowne czy "wprost", mają przekaz, historię. Czarek dał zdjęcia z tej samej wyprawy, ale są tylko materią bez ducha. Przejrzałam jeszcze raz jego album na Picasa i w każdym przypadku wybrałabym inną fotę z tego samego miejsca, ale nie chciałam, jak zapytał czy są ok., ingerować w jego wybór, bo to wszystko są tylko moje osobiste odczucia.
Nadesłane zdjęcia wysłałam do osób, które zajmują się fotografią, głównie przyrodniczą bądź mają jakieś inne związki z tematem: grafik, artysta plastyk, wydawca, właściciel agencji foto, przyrodnicy, osoby redagujące wydawnictwa. Niektórzy przysyłali swoje opinie, inni tylko numer zdjęcia, które według nich jest najlepsze. Oceniając brali pod uwagę różne kryteria, ale przede wszystkim chyba własne wrażenia. Nikt nie miał wpływu na innych i ich zdanie.
Jeno jest pewne, że rowerowanie pozytywnie wpływa na życie, uwrażliwia, OGR to grupa osób o wszechstronnych zainteresowaniach, talentach wielu, nie mało w niej artystów.
Podobno konkurs był na wysokim poziomie i nie łatwo było wybrać zwycięzcę. Zamieszczę część opinii, nie dla krytyki czy lukrowania tylko udokumentowania werdyktu, dalszej nauki i doskonalenia umiejętności. Nie tylko technicznych, ale i decyzji wyboru.
Dziękuję wszystkim, którzy przysłali zdjęcia, może uda się zorganizować wystawę. Jak ktoś ma ochotę pokazać swoje zdjęcia lub jeszcze dodatkowe to jest taka możliwość. Fajnie jakby pojawiły się również jakieś zdjęcia OGR. Preferowany format to 20x30 cm. Zachęcam intensywnie
KONIEC tematu, się zmęczyłam czy dostanę nagrodę?
Zdjęcie Popeya - słoneczniki i domek jest po prostu słodkie i mogłabym tam zamieszkać
Chmury, góry Arkadyja to uchwycenie zjawiska, przekroczenie granicy, sięgnięcie Nieba, dla mnie tajemnica i bajka, ale równocześnie zaduma, przemijanie, zimno (może to przez kolory: szary, zielony, niebieski). Mam skojarzenia z młodopolski bólem istnienia.
Zdjęcia z gór Adama i Marty pokazują radość wędrowania. Widać szczęście, zachwyt krajobrazem i nie tylko Edi fajnie dobrał też zdjęcia na wystawę - tworzą tryptyk, różne motywy ale jedna całość.
Wyboru Spiera nie rozumiem, robi tyle zdjęć a dał "przechodzone". Fota z wyprawy nad morze jest bardzo dobra, pod każdym względem, kompozycyjnie, technicznie, duża dawka emocji. Tylko, ze my już ją widzieliśmy ... i była dawana na poprzedni konkurs (co prawda w regulaminie nie było mowy, ze zdjęcia mają być z roku bieżącego ale ...), nie rozumiem też dlaczego dwa pozostałe zdjęcia dotyczą tego samego wydarzenia, no chyba że to taka historyjka ... wściekły Leo ... za nim klnący Popey .... po wyładowaniu uściski ... konkluzja: uzdrawiająca moc męskiej złości.
Taką samą gafę popełnił Leo dając ponownie zdjęcie z namiotami na parkingu, ale może to nieważne, bo osoby, które oceniały zdjęcia nie widziały ich wcześniej. Mam wrażenie, że foty wybrane przez Leo to jego bardzo osobiste impresje i niekoniecznie wywołują na innych takie same wrażenia co na nim. Gdyby do zdjęć dodawał dłuuugie relacje ...
Behe radzi sobie bez słów. Jego zdjęcia nie są dosłowne czy "wprost", mają przekaz, historię. Czarek dał zdjęcia z tej samej wyprawy, ale są tylko materią bez ducha. Przejrzałam jeszcze raz jego album na Picasa i w każdym przypadku wybrałabym inną fotę z tego samego miejsca, ale nie chciałam, jak zapytał czy są ok., ingerować w jego wybór, bo to wszystko są tylko moje osobiste odczucia.
Nadesłane zdjęcia wysłałam do osób, które zajmują się fotografią, głównie przyrodniczą bądź mają jakieś inne związki z tematem: grafik, artysta plastyk, wydawca, właściciel agencji foto, przyrodnicy, osoby redagujące wydawnictwa. Niektórzy przysyłali swoje opinie, inni tylko numer zdjęcia, które według nich jest najlepsze. Oceniając brali pod uwagę różne kryteria, ale przede wszystkim chyba własne wrażenia. Nikt nie miał wpływu na innych i ich zdanie.
Jeno jest pewne, że rowerowanie pozytywnie wpływa na życie, uwrażliwia, OGR to grupa osób o wszechstronnych zainteresowaniach, talentach wielu, nie mało w niej artystów.
Podobno konkurs był na wysokim poziomie i nie łatwo było wybrać zwycięzcę. Zamieszczę część opinii, nie dla krytyki czy lukrowania tylko udokumentowania werdyktu, dalszej nauki i doskonalenia umiejętności. Nie tylko technicznych, ale i decyzji wyboru.
Dziękuję wszystkim, którzy przysłali zdjęcia, może uda się zorganizować wystawę. Jak ktoś ma ochotę pokazać swoje zdjęcia lub jeszcze dodatkowe to jest taka możliwość. Fajnie jakby pojawiły się również jakieś zdjęcia OGR. Preferowany format to 20x30 cm. Zachęcam intensywnie
KONIEC tematu, się zmęczyłam czy dostanę nagrodę?
może i wolno jeżdżę ale za to dokładnie
-
Popey i Karol
- Attachments
-
- image6a.JPG (134.38 KiB) Viewed 2761 times
-
- image9.JPG (190.18 KiB) Viewed 2761 times
-
- IMG_1556a.jpg (170.99 KiB) Viewed 2761 times
-
- IMG_1777.jpg (221.82 KiB) Viewed 2761 times
-
- ...beautiful landscape. I tyle.
...zupełnie mi nie pasuje do "migracji", chyba,że mojej własnej,
ale nie na rowerze. Ale patrzeć mogę na te słoneczniki i domek bez
przerwy, zwłaszcza na żywo...:)
maly bialy domek tylko na cholere to pole słone - DSCF1514.jpg (210.93 KiB) Viewed 2761 times
- ...beautiful landscape. I tyle.
-
Arkadyj
- Attachments
-
- ...beautiful landscape. I tyle
Super na kalendarz TPN...
zgodne z tematem, co prawda nalezalo troszke do gory podniescno ale i tak moze byc - IMGP6110.jpg (235.95 KiB) Viewed 2731 times
-
Super na kalendarz TPN...
byłoby idealne gdyby nie ten scięty szczyt babiej czy innej cholery - IMGP6126.jpg (230.19 KiB) Viewed 2731 times
-
znów bardzo dobre ale ciut za dużo nieba a szkoda
...na to można patrzeć cały rok....ta droga do nieba...super - IMGP6153.jpg (158.07 KiB) Viewed 2731 times
-
Edi
- Attachments
-
- Prawie idealne. Z przekazem. Proste. Nośne.
....bardzo mi się podoba, przez osobiste odczucia tego stanu...
a tej pani pozwólmy zjechać, zamysł dobry wykonanie takie sobie
... jak na nie patrze to mam ochotę rzucić wszystko i wyjechać - co kocham.jpg (173.58 KiB) Viewed 2704 times
- Prawie idealne. Z przekazem. Proste. Nośne.
-
- jest wszystko ....jpg (215.92 KiB) Viewed 2704 times
-
- ...przepiękna pocztówka. Kompletnie nie mieści się w temacie
... ale chcę tam migrować. Super na kalendarz TPN...
mocny faworyt w te stawce, nie wybrałem chyba z uwagi na pospolitośc miejsca. tatry to duze wyzwanie zeby było oryginalnie - w górach ....jpg (244.22 KiB) Viewed 2704 times
- ...przepiękna pocztówka. Kompletnie nie mieści się w temacie
-
Matildae
- Attachments
-
- ...piękny ten jesienny las, ale zjęcie zbyt osobiste, ciasne.
...piękny ten jesienny las, ale - H36.jpg (175.3 KiB) Viewed 2684 times
- ...piękny ten jesienny las, ale zjęcie zbyt osobiste, ciasne.
-
- ...odpada. Za duży ładunek osobisty w uśmiechu, nienaturalna poza itd
...nie....za mało nieba, za duzo przyciętych szczytów, za dużo
własnej dumy
zdjecie jakich setki z Tatr, które w dodatku są zadeptywane - Tatry2.jpg (235.92 KiB) Viewed 2687 times
- ...odpada. Za duży ładunek osobisty w uśmiechu, nienaturalna poza itd
-
- ...paradoks. Ten Pan - mimo, że "wypełnia" 30% kadru - jest anonimowy. Nie wiem, czemu.
...przeszkadza mi plecak na pierwszym planie. Jakoś tego człowieka jest za dużo...
krajobraz ladny ale słupek i 4 litery tego pana mi nie leżą, może gdyby t - Tatry1.jpg (99.57 KiB) Viewed 2687 times
- ...paradoks. Ten Pan - mimo, że "wypełnia" 30% kadru - jest anonimowy. Nie wiem, czemu.
-
Spider
- Attachments
-
- Spider 699.jpg (191.9 KiB) Viewed 2680 times
-
- Spider 318.jpg (241.81 KiB) Viewed 2680 times
-
- ...fota - odlot. Świetne ujęcie, plany i akcenty. Kładzie je jednak umęczona mina Pana z rowerem. No, tak nie można...
Ciekawe
Jest strasznie prawdziwe...i
ponieważ widać zmęczenie...
ale nie chcę tego mozołu oglądać
to juz zboczenie, w kazdym razie od s - Spider 314.jpg (234.47 KiB) Viewed 2680 times
- ...fota - odlot. Świetne ujęcie, plany i akcenty. Kładzie je jednak umęczona mina Pana z rowerem. No, tak nie można...
-
Leo
- Attachments
-
- wstaje dzień.JPG (179.26 KiB) Viewed 2675 times
-
- ...jakieś takie... Nic specjalnego.
...NIE... Przeszkadza mi
ogrodzenie, jakoś ciasno mi...
kiepskie kompozycyjnie i ten podział w środku zdjęcia. Cóz zamysł autora rozumiem, ale to zdjęcie rodem z tych "U cioci na imieninach" - obóz.JPG (197.31 KiB) Viewed 2675 times
- ...jakieś takie... Nic specjalnego.
-
- ... Trzeba z tego zrobić wąski, poziomy kadr - tam zmieści się (już zmieściła!) cała historia... Cudowne zdjęcie.
Symboliczne, ciepłe - wilgotnym chłodem tego poranka, skończone kompozycyjnie. Brawo!
... Cudowne zdjęcie dla tych co na rowerach..:) i wrażl - magia poranka.JPG (205.34 KiB) Viewed 2675 times
- ... Trzeba z tego zrobić wąski, poziomy kadr - tam zmieści się (już zmieściła!) cała historia... Cudowne zdjęcie.
-
Behe
ZALECANY PODKŁAD MUZYCZNY do foty nr 2: http://katy.wrzuta.pl/audio/xuEdubUH2X/
ZALECANY PODKŁAD MUZYCZNY do foty nr 2: http://katy.wrzuta.pl/audio/xuEdubUH2X/
- Attachments
-
- ...bez dwóch zdań. Rasowe. Jedyną wadą (?!) tego zdjęcia jest jego oczywistość. Tak, jak jedyną wadą chłodnego, pachnącego sierpniowego poranka jest to, że jest chłodny i pachnie...
...bardzo mi się podoba...
ciekawe ale kiczowate jak kazdy zachod i kontr - IMG_4629.JPG (107.63 KiB) Viewed 2655 times
- ...bez dwóch zdań. Rasowe. Jedyną wadą (?!) tego zdjęcia jest jego oczywistość. Tak, jak jedyną wadą chłodnego, pachnącego sierpniowego poranka jest to, że jest chłodny i pachnie...
-
- ...no, to - to już jest bajka. Nie każdy ogarnie, ale to bez znaczenia. Świetny reportaż... Cisza. Prawda. Fajne. ..... najlepsze
... pełnia wrażeń i wspomnień...dla mnie ...interesujące
zdziebko kiczowate no i ognisko- w dobie walki z CO2 a FE !!! i jesz - IMG_3839.JPG (175.68 KiB) Viewed 2655 times
- ...no, to - to już jest bajka. Nie każdy ogarnie, ale to bez znaczenia. Świetny reportaż... Cisza. Prawda. Fajne. ..... najlepsze
-
- ...Kapitalne. Idealne. Kompozycja, moment, światło... Nieprawdopodobne... I tak jest d o s k o n a ł e.
...piękne
zamysl dobry ale jak to mawial mój przyjaciel- 1/3 kadru panu Bogu w okno - IMG_2450.JPG (56.74 KiB) Viewed 2655 times
- ...Kapitalne. Idealne. Kompozycja, moment, światło... Nieprawdopodobne... I tak jest d o s k o n a ł e.
-
Cezary
- Attachments
-
- ...full Arizona. Kapitalne, jako jedenasta plansza w wielostronicowym kalendarzu...
...ostre...energetyczne, brak mi jakiegoś ludzkiego akcentu. Mozna
wkleić???:)))) Autostrada do nieba ale ruchu tam nie ma, jakis rowerzysta poprawilby sytuacj - Podróż krainą fiordów.jpg (179.78 KiB) Viewed 2649 times
- ...full Arizona. Kapitalne, jako jedenasta plansza w wielostronicowym kalendarzu...
-
- Na pełnym lądzie.jpg (210.59 KiB) Viewed 2649 times
-
- Long way to Arctic Puffin.jpg (202.71 KiB) Viewed 2649 times
- Creeping Death
- NApierdalator
Rozumiem że wygrały kunie?pokrzewka wrote:hmm niestety chyba jest ograniczona ilośc literek i nie wszystkie komentarze się zmieściły a niektóre są ucięte, nie będę już zmieniać, darowałam sobie teksty: ładne, niedoskonałości kompozycyjne, słodkości. Teraz możecie już pisać co tylko chcecie
ehh liczyłem na jakąś krytykę co do moich pozostałych zdjęć
POWERADE- Jebne czy wstane??
Honda Shadow VT500C - moja śliczna!
Honda Shadow VT500C - moja śliczna!
- Creeping Death
- NApierdalator
No dobra, tylko pytanie - w części filmowo-multimedialnej były 3 nagrody za 3 pierwsze miejsca. A w przypadku zdjęć? Może nie zrozumiałam, ale czy tu gdzieś są podane wyniki jako takie? Nie to, żebym na coś liczyła ofkors, ale nie do końca łapię. Łapię tylko, że behemowy Cezary wygrał.
"Te oveczky ne bekają."
Gratulacyje dla Behemiastego
Moim zdaniem ramy konkursu były określone zbyt ogólnie, natomiast preferencje były zawęzone.
Gdybym wysyłał fotki po DBSie napewno były by inne, tam dopiero dowiedziałem się,
że motywem powinni być ludzie w kadrze i ruch.
Dopiero na DBS zorientowałem sie, że moje fotki nijak maja sie do zamysłu organizatora, dlatego nawet chciałem je wycofać ale .......
Moim zdaniem ramy konkursu były określone zbyt ogólnie, natomiast preferencje były zawęzone.
Gdybym wysyłał fotki po DBSie napewno były by inne, tam dopiero dowiedziałem się,
że motywem powinni być ludzie w kadrze i ruch.
Dopiero na DBS zorientowałem sie, że moje fotki nijak maja sie do zamysłu organizatora, dlatego nawet chciałem je wycofać ale .......
Last edited by popeye on 27 Oct 2008 18:44, edited 2 times in total.
Dbajmy by drzewa rosły jak najdłużej, bo kiedyś zrobią z nich dla Nas trumny
"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "
http://picasaweb.google.pl/darekab/
"Cichy potok - budzi się, Orzeł straż swą zaczyna
Taka cisza - taniec barw, Nad uśpioną doliną "
http://picasaweb.google.pl/darekab/